Ižurnál: Myším krmeným geneticky upravovanou kukuřicí narostly velké nádory
21.9.2012 | FRANCIE | Ižurnál | Jan Šmíd |
Výsledky poslední studie o geneticky upravené kukuřici jsou alarmující. Prokazují jednoznačně toxické účinky, a to v krátkodobém časovém horizontu. Francouzské ministerstvo zemědělství se bude těmito výsledky ihned zabývat, a pokud se výsledky studie potvrdí, zakáže dovoz GMO kukuřice do Francie.
Studii prováděl tým expertů z univerzity v Normandii dva roky pod vedením odborníka Gillese-Erica Seraliniho, který se výzkumem zabývá od roku 1997.
Výsledky, které pak publikoval renomovaný časopis Food and chemical toxicology ve Spojených státech, byly překvapivé. Vyplývá z nich, že geneticky modifikované potraviny jsou pravděpodobně mnohem nebezpečnější pro lidské zdraví, než se dříve myslelo.
Experti při dvouletých pokusech na hlodavcích zjistili, že se u nich v poměrně krátkém časovém období objevily nádory velikosti pingpongového míčku. Studie také potvrdila, že v minulosti nebyl zkoumán vliv geneticky upravovaných potravin na zdraví v dlouhodobém horizontu.
Na zjištění výzkumníků téměř okamžitě reagovala francouzská vláda. Na její popud by měl zdravotní úřad prověřit výsledky studie a vydat stanovisko, zda konzumace takto upravené potraviny ohrožuje lidské zdraví.
Ministr zemědělství prohlásil, že pokud se výsledky studie potvrdí, okamžitě zakáže dovoz jednoho typu takto upravované kukuřice. Jedná se o typ NK603, kterou produkují hlavně Spojené státy. Francie dováží ještě dva další typy.
Spolupracovník ČRo ve Francii Jan Šmíd upozorňuje, že výsledky studie způsobily ve Francii značný rozruch. Sdělovací prostředky o záležitosti podrobně informují a objevily se už hlasy volající po okamžitém zákazu všech geneticky modifikovaných potravin.
reklama
Výsledky, které pak publikoval renomovaný časopis Food and chemical toxicology ve Spojených státech, byly překvapivé. Vyplývá z nich, že geneticky modifikované potraviny jsou pravděpodobně mnohem nebezpečnější pro lidské zdraví, než se dříve myslelo.
Experti při dvouletých pokusech na hlodavcích zjistili, že se u nich v poměrně krátkém časovém období objevily nádory velikosti pingpongového míčku. Studie také potvrdila, že v minulosti nebyl zkoumán vliv geneticky upravovaných potravin na zdraví v dlouhodobém horizontu.
Na zjištění výzkumníků téměř okamžitě reagovala francouzská vláda. Na její popud by měl zdravotní úřad prověřit výsledky studie a vydat stanovisko, zda konzumace takto upravené potraviny ohrožuje lidské zdraví.
Ministr zemědělství prohlásil, že pokud se výsledky studie potvrdí, okamžitě zakáže dovoz jednoho typu takto upravované kukuřice. Jedná se o typ NK603, kterou produkují hlavně Spojené státy. Francie dováží ještě dva další typy.
Spolupracovník ČRo ve Francii Jan Šmíd upozorňuje, že výsledky studie způsobily ve Francii značný rozruch. Sdělovací prostředky o záležitosti podrobně informují a objevily se už hlasy volající po okamžitém zákazu všech geneticky modifikovaných potravin.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




