https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/izurnal-myslivci-na-vysocine-se-boji-pytlackych-gangu-postrilely-uz-desitky-kusu-zvere
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ižurnál: Myslivci na Vysočině se bojí pytláckých gangů. Postřílely už desítky kusů zvěře

14.8.2012 | BRNO | Ižurnál | Daniel Burda |
Ozbrojení pytláci děsí myslivce na Vysočině. Zejména na Žďársku a Třebíčsku, tedy v regionech, které jsou blízké brněnským restauracím, přibývají případy, kdy střelci zabíjejí celá stáda zvěře. Jezdí v terénních autech, vybavení jsou nočním viděním a údajně i automatickými puškami.
 
„Je to zrůdnost. Střílí se srny, které v sobě mají mladé. Prostě nemá to nic společného s myslivostí,“ stěžuje si Miroslav Řádek, který je myslivcem a zároveň vlastní restauraci. Zdůrazňuje, že od cizího člověka by zvěřinu nikdy nekoupil. Nedivil by se prý ale, kdyby pytláci lehce uspěli na Brněnsku.

„Tam je veliká koncentrace restaurací a všeho. To se prostě ztratí. Ve Žďáru nad Sázavou mám zvěřinovou restauraci jedině já a občas udělají některé restaurace hody a tím to končí. V Brně a ve velkých městech, kam to dodávají, se to dá těžko zkontrolovat,“ dodává.

To, že zvěřina z Vysočiny končí u Brna, si myslí i Jan Kožený z Měřína. Nedávno našel v honitbě šest zbytků těl srnčí zvěře, zůstaly jen kůže a paroží. Na otázku, co dělat, jen krčí rameny:

„Potichu vycouvat a vůbec si jich nevšímat a zavolat policii, protože ti jediní s tím můžou něco udělat. Sice myslivecká stráž a hospodář má určité pravomoci, vlastně myslivecká stráž je veřejný činitel nebo úřední osoba, jak se dneska říká, takže má nějakou ochranu. Ale co si na nich vezmete, nic.“

Pytlácké gangy, které jezdí na Vysočinu, jsou totiž podle svědků po zuby ozbrojené. U Velké Bíteše, kde někdo postřílel devět zvířat najednou, byl prý dokonce slyšet samopal.

Podle myslivců je třeba, aby úřady zintenzívnily kontroly restaurací. „Co tam mají, kde to vzali, zdali to má náležitosti, to znamená lístek o původu, plombu, všechno. Protože my všichni musíme dávat plomby. Když by nás policajti zastavili, tak přijdeme o lovecký lístek, ale já jsem ještě nezažil, že by někdo tady v těchhle věcech dělal důsledné kontroly,“ upozorňuje Kožený.

Hygienici se brání tím, že v Jihomoravském kraji každý měsíc provádějí dvacet kontrol, které jsou na zvěřinu přímo zaměřené. Restaurací a dalších stravovacích zařízení je ovšem v kraji osm tisíc.
reklama

 
Daniel Burda

| Ižurnál

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist