MF Dnes: Jaké mučení snáší "vánoční" kapr
22.12.2003 | PRAHA | MF Dnes | JAN LORENC |
Otevře se šoupě přepravní nádrže a do předvánoční pouliční tmy se vyřítí mocný proud zlatavých rybích těl; bezmocně sjíždějí po skluzavce a v nepřehledné změti plní připravenou káď. Pár ryb opustí určený směr a ze dvou metrů padají na tvrdou dlažbu; chvíli po ní jezdí, než jsou podběrákem umístěny k ostatním. "Sou to jen ryby a ty bolest necítí," uklidňuje nás jeden z obsluhujících. Je připraveno na další předvánoční prodej.
Druhý den obhlížím stav ryb po té noční vykládce. "Sem tam ňákej dodělá, ale splňujem veterinární podmínky, takže žádnej strach," komentuje prodejce svou zručnou likvidaci kapra, který již poněkud déle plaval břichem vzhůru... Chodí to tak každý rok. Kolem tří milionů kaprů ve věku tří až čtyř let je měsíc až dva před Vánocemi vyloveno, roztříděno, převezeno do sádek a v nich drženo až do doby prodeje. Tradiční procedura, chladně kalkulující s tím, že nejlevnější a nejčerstvější maso je to, které je ještě živé. To, že většina kaprů tuto proceduru přežije, neznamená, že je vše v pořádku.
Naopak. Procedura, kterou tyto ryby od výlovu k usmrcení projdou, pro ně není rozhodně nic příjemného: je spojena především s enormní stresovou zátěží, jejímž přímým důsledkem je silné fyzické vyčerpání a oslabení organismu zvířete do takové míry, že již není schopno samostatného života. Navození těchto stavů je podle zákona na ochranu zvířat považováno za týrání, avšak praktický pohled na věc je i tady bohužel dosti odlišný. Dříve než se kapři dostanou do prodejních kádí, projdou několika těžkými zkouškami. Již během výlovu z rybníka působí na ryby silné stresové faktory, především nedostatek kyslíku a manipulace. Ta znamená zejména vyklopení ryb ze sítí, průchod mechanickou třídičkou a nakládání do přepravních nádob. Při zpracování takového množství ryb dochází k jejich fyzickému poškození až poranění různé velikosti a hloubky.
Vylovení kapři jsou převezeni do sádek, kde jsou v koncentraci zhruba padesáti ryb na kubík drženi v bdělém stavu a bez krmení jeden dva měsíce i déle. Dojde rychle k naprostému vyprázdnění jejich zažívacího ústrojí - což je nutným požadavkem pro další manipulaci - a postupně také k využití většiny energetických rezerv. Před výlovem ze sádek jsou kapři nejen dokonale vylačněni, ale také výrazně fyzicky a imunitně oslabeni. Je možné, že někteří již ani příliš nevnímají, co se s nimi děje na jejich poslední cestě. Nutno upozornit, že v tomto stavu je pro každého kapra nejlepší co nejrychlejší a pokud možno odborné usmrcení. Pokud si ho kupujete živého, pravděpodobně mu jenom prodloužíte jeho utrpení, když si ho doma dáte do bílé vany, nevíte, jak s ním zacházet a nakonec ani jak jej usmrtit(!). Pokud vyčerpaného kapra pustíte "zpět na svobodu", má ve svém stavu jen minimální šanci na přežití.
Proč je nadále umožněno zacházet tak necitlivě s živými rybami, si lze vysvětlit jedině tím, že jejich problém jednoduše ještě nikdo dostatečně neřešil; není to totiž v zájmu producentů ryb a zatím nevím, že by to bylo příliš také v zájmu zákazníků. Ale jsem přesvědčen, že se to jednou změní. Že jak my lidé stále hlouběji pronikáme do rybího světa, zjistíme, že vnímaví kapři cítí mnohem více, než na kolik vypadají, a že by mohli být konečně ušetřeni také jedné naší poněkud zaslepené vánoční tradice. Zatím je jediné řešení v nás, až se budeme zase letos rozhodovat nad investicí do štědrovečerního menu.
Autor je členem společnosti Svoboda zvířat
reklama
Naopak. Procedura, kterou tyto ryby od výlovu k usmrcení projdou, pro ně není rozhodně nic příjemného: je spojena především s enormní stresovou zátěží, jejímž přímým důsledkem je silné fyzické vyčerpání a oslabení organismu zvířete do takové míry, že již není schopno samostatného života. Navození těchto stavů je podle zákona na ochranu zvířat považováno za týrání, avšak praktický pohled na věc je i tady bohužel dosti odlišný. Dříve než se kapři dostanou do prodejních kádí, projdou několika těžkými zkouškami. Již během výlovu z rybníka působí na ryby silné stresové faktory, především nedostatek kyslíku a manipulace. Ta znamená zejména vyklopení ryb ze sítí, průchod mechanickou třídičkou a nakládání do přepravních nádob. Při zpracování takového množství ryb dochází k jejich fyzickému poškození až poranění různé velikosti a hloubky.
Vylovení kapři jsou převezeni do sádek, kde jsou v koncentraci zhruba padesáti ryb na kubík drženi v bdělém stavu a bez krmení jeden dva měsíce i déle. Dojde rychle k naprostému vyprázdnění jejich zažívacího ústrojí - což je nutným požadavkem pro další manipulaci - a postupně také k využití většiny energetických rezerv. Před výlovem ze sádek jsou kapři nejen dokonale vylačněni, ale také výrazně fyzicky a imunitně oslabeni. Je možné, že někteří již ani příliš nevnímají, co se s nimi děje na jejich poslední cestě. Nutno upozornit, že v tomto stavu je pro každého kapra nejlepší co nejrychlejší a pokud možno odborné usmrcení. Pokud si ho kupujete živého, pravděpodobně mu jenom prodloužíte jeho utrpení, když si ho doma dáte do bílé vany, nevíte, jak s ním zacházet a nakonec ani jak jej usmrtit(!). Pokud vyčerpaného kapra pustíte "zpět na svobodu", má ve svém stavu jen minimální šanci na přežití.
Proč je nadále umožněno zacházet tak necitlivě s živými rybami, si lze vysvětlit jedině tím, že jejich problém jednoduše ještě nikdo dostatečně neřešil; není to totiž v zájmu producentů ryb a zatím nevím, že by to bylo příliš také v zájmu zákazníků. Ale jsem přesvědčen, že se to jednou změní. Že jak my lidé stále hlouběji pronikáme do rybího světa, zjistíme, že vnímaví kapři cítí mnohem více, než na kolik vypadají, a že by mohli být konečně ušetřeni také jedné naší poněkud zaslepené vánoční tradice. Zatím je jediné řešení v nás, až se budeme zase letos rozhodovat nad investicí do štědrovečerního menu.
Autor je členem společnosti Svoboda zvířat
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




