Právo: Krokodýlům se na jihu Moravy dobře daří
25.8.2006 | ZNOJMO | Právo | Milan Vojtek |
Dva roky je již farma společnosti Agrodružstvo Jevišovice ve Velkém Karlově na Znojemsku domovem pro početnou skupinu krokodýlů. Sedmačtyřicet exemplářů krokodýla nilského má být základem chovu farmy, ze které chce vytvořit společnost turistickou atrakci přeshraničního významu. Ročně by ji měl navštívit asi milión zvědavců.
Zisk z cestovního ruchu bude přitom jen jednou z položek, kterou má farma společnosti přinést. Dalším efektem bude prodej masa a kůží. To je ale zatím ještě vzdálená budoucnost. Zatím je farma ve stadiu budování a krokodýli ve vývojové fázi ještě téměř dětské. I když... největší z nich se již chlubí hmotností přes deset kilogramů.
„Přestože navenek se skoro ani nechovají jako dravci, protože mají pravidelné jídlo, je třeba mít před nimi respekt. Jejich zuby už mohou být pořádně nebezpečné, a i když na to nevypadají, jsou hodně rychlí,“ řekl Lubomír Roškot, který se o chov dravců stará. Proto ošetřovatelé dbají na nejvyšší opatrnost.
Lákají návštěvníky
Na počátku srpna se krokodýlí osazenstvo farmy přestěhovalo do nové haly, splňující veškeré podmínky na zajištění bezpečnosti a na vytvoření klimatu, které ještěrům vyhovuje. „Jsou mezi nimi rozdíly, nejmenší má osmdesát centimetrů a osmdesát dekagramů, největší 152 centimetry a 10,6 kilogramu,“ řekl Roškot.
Přestože turistický komplex je stále ještě ve fázi povolovacích řízení, krokodýli již dnes lákají návštěvníky. „Když místo letních veder začalo pořád pršet, měli jsme tady pořádně rušno. Jezdili turisté z Vranovské přehrady, když to nebylo na koupání, chtěli alespoň vidět krokodýly,“ dodal Roškot.
Společnost chce vytvořit ve Velkém Karlově komplex, kde bude šest až osm stovek krokodýlů. Efektem chovu je zisk masa, které se prodává asi za osm set korun kilogram. Za metr kůže lze potom získat i 400 eur. V ceněné zboží se může proměnit i preparovaná lebka.
Kuřata na jídelníčku
Prvotním důvodem založení je ale řešení problému odpadu z produkce chovu kuřat. Drůbež, nevyhovující požadavkům trhu, končí v kafilériích a úhrady za likvidaci stojí firmu asi tři sta tisíc korun ročně. Podle plánů skončí odpadní produkce na jídelníčku krokodýlů, a to bude další úspora. Nezanedbatelným efektem má být také přínos z turistického ruchu. „Rozhodne se v září, to bychom měli mít k dispozici všechny podklady, potřebné pro další povolovací řízení. Až pak lze uvažovat o přestavbě areálu v chov a turistický komplex. Pokud vše dobře dopadne, dovezeme dalších 150 krokodýlů,“ prozradil Roškot. Krokodýli jsou na farmě od předloňského 8. srpna. Nejzdatnější jedinci mohou dorůst do délky až šesti metrů. Dospělí váží 600 až 800 kilogramů.
reklama
„Přestože navenek se skoro ani nechovají jako dravci, protože mají pravidelné jídlo, je třeba mít před nimi respekt. Jejich zuby už mohou být pořádně nebezpečné, a i když na to nevypadají, jsou hodně rychlí,“ řekl Lubomír Roškot, který se o chov dravců stará. Proto ošetřovatelé dbají na nejvyšší opatrnost.
Lákají návštěvníky
Na počátku srpna se krokodýlí osazenstvo farmy přestěhovalo do nové haly, splňující veškeré podmínky na zajištění bezpečnosti a na vytvoření klimatu, které ještěrům vyhovuje. „Jsou mezi nimi rozdíly, nejmenší má osmdesát centimetrů a osmdesát dekagramů, největší 152 centimetry a 10,6 kilogramu,“ řekl Roškot.
Přestože turistický komplex je stále ještě ve fázi povolovacích řízení, krokodýli již dnes lákají návštěvníky. „Když místo letních veder začalo pořád pršet, měli jsme tady pořádně rušno. Jezdili turisté z Vranovské přehrady, když to nebylo na koupání, chtěli alespoň vidět krokodýly,“ dodal Roškot.
Společnost chce vytvořit ve Velkém Karlově komplex, kde bude šest až osm stovek krokodýlů. Efektem chovu je zisk masa, které se prodává asi za osm set korun kilogram. Za metr kůže lze potom získat i 400 eur. V ceněné zboží se může proměnit i preparovaná lebka.
Kuřata na jídelníčku
Prvotním důvodem založení je ale řešení problému odpadu z produkce chovu kuřat. Drůbež, nevyhovující požadavkům trhu, končí v kafilériích a úhrady za likvidaci stojí firmu asi tři sta tisíc korun ročně. Podle plánů skončí odpadní produkce na jídelníčku krokodýlů, a to bude další úspora. Nezanedbatelným efektem má být také přínos z turistického ruchu. „Rozhodne se v září, to bychom měli mít k dispozici všechny podklady, potřebné pro další povolovací řízení. Až pak lze uvažovat o přestavbě areálu v chov a turistický komplex. Pokud vše dobře dopadne, dovezeme dalších 150 krokodýlů,“ prozradil Roškot. Krokodýli jsou na farmě od předloňského 8. srpna. Nejzdatnější jedinci mohou dorůst do délky až šesti metrů. Dospělí váží 600 až 800 kilogramů.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




