https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/na-jizni-morave-zacina-soutez-o-nejlepsi-potraviny
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo: Na jižní Moravě začíná soutěž o nejlepší potraviny

14.7.2006 | BRNO | Právo | Markéta Pudilová |
K nákupu potravin od jihomoravských producentů chtějí přimět obyvatele kraje agrárníci i radní. Aby upozornili na kvalitní jihomoravské výrobky, vyhlásili soutěž Potravinářský výrobek a potravinářský výrobce Jihomoravského kraje.
 
Domácí produkce neustále klesá

„Tuzemská produkce neustále klesá, stále více potravin se dováží ze zahraničí. V označení kvalitních jihomoravských potravin vidíme jednu z možností, jak ovlivnit zákazníka, aby je nakupoval,“ řekl včera novinářům předseda regionální agrární komory Božik Severin. Podle něj dramaticky klesá tuzemská produkce skotu, prasat i drůbeže.

„Pro srovnání - v roce 1990 bylo v České republice 3,5 miliónu kusů skotu, letos pouze 1,3 miliónu kusů. Chov prasnic, který je pro jižní Moravu typický, klesl z 310 tisíc kusů v roce 1990 na současných 228 tisíc, před 16 lety se zde chovalo 31 miliónů kusů drůbeže, nyní 25, tady ale pokles do jisté míry ovlivnila ptačí chřipka,“ podotkl Severin.

To, co vyrobí čeští zemědělci, nestačí pokrýt spotřebu, proto se stále více dováží. Loni se do republiky dostalo 111 miliónů kilogramů vepřového masa, vyvezlo se 21 miliónů kilogramů. Ročně tady lidé spotřebují kolem 550 miliónů kilogramů vepřového. „Za dva tři roky hrozí, že se bude dovážet až polovina vepřového masa, které se tady sní, ze zahraničí,“ prohlásil Severin. Podle něj se český zákazník při nákupu stále více orientuje podle ceny a ne podle kvality, na rozdíl například od německých spotřebitelů, kteří jsou zvyklí upřednostnit německé výrobky.

Vybrané produkty dostanou logo

„Tento trend chceme zvrátit, bude to ale ještě dlouhá cesta,“ dodal Severin. Podle jihomoravského radního Jana Letochy (KDU-ČSL) by soutěž, která oficiálně startuje 17. července, měla napomoci ke změně chování spotřebitelů na jihu Moravy. Potraviny, které projdou sítem porotců, budou moci jejich producenti označit logem s nápisem Chuť jižní Moravy.

„V současnosti se lidé při vyhledávání kvalitních tuzemských potravin orientují podle značky Klasa, do budoucna bychom chtěli, aby se naše ocenění stalo jistým předstupněm k udělení této značky,“ podotkl Severin. Firmy i malí výrobci z jižní Moravy se mohou do soutěže hlásit na adrese Regionální komory Jihomoravského kraje v Kotlářské ulici 53 do 21. srpna. Výsledky agrárníci vyhlásí 8. září při krajských dožínkách v Kyjově. V neděli 10. září představí vítěze účastníkům dožínek. Soutěžní kategorie - pekárenské a cukrářské výrobky, mléko a mléčné výrobky, produkty z masa, ovoce, zelenina a nápoje zhodnotí komise, sestavené ze zhruba 15 členů.

Porotci budou podle Ladislava Musila z agrární komory testovat například chuť nebo vzhled potravin. Soutěž zadotoval kraj částkou 200 tisíc korun, podnikatelé, kteří se do klání přihlásí, musí počítat se „startovným“ ve výši 500 až 700 korun. Zájemci se mohou pro další informace obrátit na internetové stránky Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova jižní Moravy - www.kisjmk.cz.
reklama

 
Markéta Pudilová

| Právo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist