MF Dnes: Najdi si svého farmáře a zachraň ho před krachem
29.3.2010 | PLZEŇ | MF Dnes
Krávy se jmenují Bára a Fíla, ale farmář Václav Bednář jim nejčastěji říká maminy nebo holky. Pasou se na jeho loukách, které jsou hnojené jen trusem zvířat, neřežou se jim rohy a s telaty bývají pohromadě, jak nejčastěji to jde. Přidejte k tomu ještě koně, tři kozy a jednoho kozla, truhlářskou dílnu, sad, roubenku po babičce, nový dům, v němž rodina bydlí, a obrázek je hotový.
Vítejte na rodinné ekologické farmě Medník v obci Třebsín na Benešovsku. Lidé si sem jezdí pro mléko, pro maso, ale v létě si tam mohou natrhat třešně, na podzim a v zimě koupit mošt z domácích jablek. Pražský truhlář se před dvanácti lety přestěhoval z Prahy do středních Čech. Od té doby farmaří.
Den začíná v šest ráno v koňských stájích, ale změny nelituje. „Farmaření mě uživí, ale musím přiznat, že na průměrný plat nedosáhnu,“ tvrdí farmář, který prodává jeden litr kravského mléka za 17 korun a kozího za třicet korun.
Milan Jamboz z Čáslavi na své zeleninové farmě prodává snad všechno, co lze zasadit do země. Až na to, že v současnosti má na skladě jen brambory a mrkev, doba první letošní zeleniny přijde teprve v květnu. „Co bych vám ze své zeleniny doporučil? Mám nejlepší česnek. Nikdy nekupujte ten čínský česnek ze supermarketu, není dobrý a smrdí,“ říká další středočeský farmář.
Oba se zapojili do projektu Najdi si svého farmáře, který založil soukromý zemědělec František Němec z Vysočiny. „Uvědomil jsem si, že zemědělci sice umějí vypěstovat kvalitní produkci, ale vůbec už se nestarají o to, jak ji dostat ke spotřebiteli. A na druhou stranu jsem zjistil, že pro zákazníky je nesmírně atraktivní podívat se do tváře člověku, jehož výrobky si kupují,“ vysvětluje vznik projektu Němec. Zapojily se už desítky farmářů z celé republiky, ale soukromých zemědělců působí v zemi mnohem víc. Prodávají přímo ze dvora mléko, maso, zeleninu, ale také obilí a kukuřici. Mívají stálé zákazníky, kteří mnohdy s překvapením až potom zjistí, jak jsou květáky ze supermarketů olezlé. O potraviny kupované přímo ze dvora je čím dál větší zájem. Ale je jídlo od farmářů opravdu kvalitnější a zdravější?
„Na to jednoznačná odpověď není, ale určitě třeba mléko od farmáře je chuťově o hodně lepší. A zelenina je víc dozrálá a není uvadlá kvůli převážení na vzdálenost tisíců kilometrů v kamionech,“ tvrdí dietoložka Václava Kunová.
FAKTA Kam za čerstvými potravinami
Břišejov u Sedlčan, farmář Jiří Kraif - prodej vepřového masa Kadlín na Mělnicku, farmářka Martina Krymlová - prodej čerstvé zeleniny a ovoce Sluhy v okrese Praha-východ, farmář Miloš Blažka - ručně pěstované brambory Semice na Nymbursku, farmář Jan Procházka - nyní brambory a mrkev, od května čerstvá zelenina Čáslav, farmář Milan Jamboz -prodej čerstvé zeleniny a ovoce
reklama
Den začíná v šest ráno v koňských stájích, ale změny nelituje. „Farmaření mě uživí, ale musím přiznat, že na průměrný plat nedosáhnu,“ tvrdí farmář, který prodává jeden litr kravského mléka za 17 korun a kozího za třicet korun.
Milan Jamboz z Čáslavi na své zeleninové farmě prodává snad všechno, co lze zasadit do země. Až na to, že v současnosti má na skladě jen brambory a mrkev, doba první letošní zeleniny přijde teprve v květnu. „Co bych vám ze své zeleniny doporučil? Mám nejlepší česnek. Nikdy nekupujte ten čínský česnek ze supermarketu, není dobrý a smrdí,“ říká další středočeský farmář.
Oba se zapojili do projektu Najdi si svého farmáře, který založil soukromý zemědělec František Němec z Vysočiny. „Uvědomil jsem si, že zemědělci sice umějí vypěstovat kvalitní produkci, ale vůbec už se nestarají o to, jak ji dostat ke spotřebiteli. A na druhou stranu jsem zjistil, že pro zákazníky je nesmírně atraktivní podívat se do tváře člověku, jehož výrobky si kupují,“ vysvětluje vznik projektu Němec. Zapojily se už desítky farmářů z celé republiky, ale soukromých zemědělců působí v zemi mnohem víc. Prodávají přímo ze dvora mléko, maso, zeleninu, ale také obilí a kukuřici. Mívají stálé zákazníky, kteří mnohdy s překvapením až potom zjistí, jak jsou květáky ze supermarketů olezlé. O potraviny kupované přímo ze dvora je čím dál větší zájem. Ale je jídlo od farmářů opravdu kvalitnější a zdravější?
„Na to jednoznačná odpověď není, ale určitě třeba mléko od farmáře je chuťově o hodně lepší. A zelenina je víc dozrálá a není uvadlá kvůli převážení na vzdálenost tisíců kilometrů v kamionech,“ tvrdí dietoložka Václava Kunová.
FAKTA Kam za čerstvými potravinami
Břišejov u Sedlčan, farmář Jiří Kraif - prodej vepřového masa Kadlín na Mělnicku, farmářka Martina Krymlová - prodej čerstvé zeleniny a ovoce Sluhy v okrese Praha-východ, farmář Miloš Blažka - ručně pěstované brambory Semice na Nymbursku, farmář Jan Procházka - nyní brambory a mrkev, od května čerstvá zelenina Čáslav, farmář Milan Jamboz -prodej čerstvé zeleniny a ovoce
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk