https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/najdi-si-sveho-farmare-a-zachran-ho-pred-krachem
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Najdi si svého farmáře a zachraň ho před krachem

29.3.2010 | PLZEŇ | MF Dnes
Krávy se jmenují Bára a Fíla, ale farmář Václav Bednář jim nejčastěji říká maminy nebo holky. Pasou se na jeho loukách, které jsou hnojené jen trusem zvířat, neřežou se jim rohy a s telaty bývají pohromadě, jak nejčastěji to jde. Přidejte k tomu ještě koně, tři kozy a jednoho kozla, truhlářskou dílnu, sad, roubenku po babičce, nový dům, v němž rodina bydlí, a obrázek je hotový.
 
Vítejte na rodinné ekologické farmě Medník v obci Třebsín na Benešovsku. Lidé si sem jezdí pro mléko, pro maso, ale v létě si tam mohou natrhat třešně, na podzim a v zimě koupit mošt z domácích jablek. Pražský truhlář se před dvanácti lety přestěhoval z Prahy do středních Čech. Od té doby farmaří.

Den začíná v šest ráno v koňských stájích, ale změny nelituje. „Farmaření mě uživí, ale musím přiznat, že na průměrný plat nedosáhnu,“ tvrdí farmář, který prodává jeden litr kravského mléka za 17 korun a kozího za třicet korun.

Milan Jamboz z Čáslavi na své zeleninové farmě prodává snad všechno, co lze zasadit do země. Až na to, že v současnosti má na skladě jen brambory a mrkev, doba první letošní zeleniny přijde teprve v květnu. „Co bych vám ze své zeleniny doporučil? Mám nejlepší česnek. Nikdy nekupujte ten čínský česnek ze supermarketu, není dobrý a smrdí,“ říká další středočeský farmář.

Oba se zapojili do projektu Najdi si svého farmáře, který založil soukromý zemědělec František Němec z Vysočiny. „Uvědomil jsem si, že zemědělci sice umějí vypěstovat kvalitní produkci, ale vůbec už se nestarají o to, jak ji dostat ke spotřebiteli. A na druhou stranu jsem zjistil, že pro zákazníky je nesmírně atraktivní podívat se do tváře člověku, jehož výrobky si kupují,“ vysvětluje vznik projektu Němec. Zapojily se už desítky farmářů z celé republiky, ale soukromých zemědělců působí v zemi mnohem víc. Prodávají přímo ze dvora mléko, maso, zeleninu, ale také obilí a kukuřici. Mívají stálé zákazníky, kteří mnohdy s překvapením až potom zjistí, jak jsou květáky ze supermarketů olezlé. O potraviny kupované přímo ze dvora je čím dál větší zájem. Ale je jídlo od farmářů opravdu kvalitnější a zdravější?

„Na to jednoznačná odpověď není, ale určitě třeba mléko od farmáře je chuťově o hodně lepší. A zelenina je víc dozrálá a není uvadlá kvůli převážení na vzdálenost tisíců kilometrů v kamionech,“ tvrdí dietoložka Václava Kunová.

FAKTA Kam za čerstvými potravinami

Břišejov u Sedlčan, farmář Jiří Kraif - prodej vepřového masa Kadlín na Mělnicku, farmářka Martina Krymlová - prodej čerstvé zeleniny a ovoce Sluhy v okrese Praha-východ, farmář Miloš Blažka - ručně pěstované brambory Semice na Nymbursku, farmář Jan Procházka - nyní brambory a mrkev, od května čerstvá zelenina Čáslav, farmář Milan Jamboz -prodej čerstvé zeleniny a ovoce
reklama

Martina Klapalová

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist