https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/nemci-nasli-jedy-v-mase-a-vejcich-maji-se-bat-cesi
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Němci našli jedy v mase a vejcích. Mají se bát Češi?

6.1.2011 | PRAHA | MF Dnes | Petr Švec, Jana Syslová |
Objev jedovatého dioxinu u prasat a slepic v Německu se bezprostředně dotýká i Česka - většina dováženého vepřového pochází právě od západních sousedů. Dioxiny sice neškodí přímo, ve větším množství však přispívají ke vzniku rakoviny.
 
Inspektoři zemědělské a potravinářské inspekce mají pohotovost. Německo začalo vybíjet slepice, zavřeno je přes tisíc farem. V tamních chovech se objevil nebezpečný dioxin - látka, která může přispět k rozvoji zhoubného nádoru. Z pultů bylo staženo maso i vejce z podezřelých chovů. Německé maso se přitom ve velkém dováží i do Česka.

„Začali jsme intenzivně sledovat vejce a drůbeží maso zNěmecka v prodejní síti. Když takové produkty nalezneme, pošleme je na laboratorní analýzy,“ řekla Petra Hoferková z inspekce.

Dioxin se do organismu německých zvířat dostal přes krmivo, které obsahovalo příměs určenou výhradně pro technické účely. Toxické krmivo dostávaly slepice a prasata.

A právě prasata by mohla znamenat možné nebezpečí pro české spotřebitele. Podle údajů Českého statistického úřadu byla loni za první tři čtvrtletí více než polovina dovezeného masa právě od západních sousedů. Přes českoněmecké hranice také proudí kamiony naložené živými prasaty. A ze Západu se do Česka vozí i kuřata.

Není tedy vyloučeno, že toxické maso se může v českých obchodech objevit. Důvod k panice to zatím není, dioxin škodí až ve větším množství. Němci proto tvrdí, že spotřebitelům bezprostřední nebezpečí nehrozí. Problém však nelze ani podceňovat, v některých případech byly limity pro dioxin překročeny až čtyřnásobně.

„Když to někdo sní, tak se mu v podstatě nic nestane. Problém je, že člověk v sobě kumuluje spoustu takových látek, které vytvářejí tlak, aby se normální proces dělení buňky zvrhl v nádorový,“ říká Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu.

Jinými slovy - když sníte vejce s dioxiny, špatně se vám neudělá. Tělo však toxické látky postupně hromadí, a když jich dostává za život hodně, je větší pravděpodobnost, že za několik let onemocní rakovinou. Dioxiny jsou podle Rupricha nebezpečné v tom, že je tělo pomalu vylučuje.

Státní veterinární správa zatím čeká, až se v Evropském systému včasného varování objeví výstraha. „Systém zatím žádné varování ostatním zemím nerozeslal. Zdá se, že to má německá strana pod kontrolou,“ řekl mluvčí veterinární správy Josef Duben.

Když evropský systém před dvěma lety varoval před kontaminovaným vepřovým masem z Irska, Češi okamžitě přestali tento druh masa od řezníků kupovat. Tehdy přitom žádné nebezpečí nehrozilo - irské maso se v Česku téměř neprodává.

Teď je to jiné, z Německa pochází nejen většina dováženého vepřového, ale i každý pátý živý vepř. Některé obchodní řetězce přitom patří německým firmám, například Kaufland a Lidl.

„Sledujeme veškerá upozornění. V případě pochybností stáhneme zboží z prodeje,“ uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl. Vejce tento řetězec z Německa vůbec nedováží. A Šperl zdůrazňuje, že firma nemá v nabídce žádné zboží s vyšším obsahem dioxinu.

Samotné krmivo, přes které se závadné látky do potravin dostaly, by se do Česka vůbec nemělo dostat. Toxická byla příměs přivezená z Nizozemska a krmná směs se vyráběla přímo v severním Německu. „Z Německa se k nám nedováží, i když možná fungují nějaké přeshraniční dodávky, ale jen v omezené míře. Většina sójového extrahovaného šrotu jde sice přes Německo, ale zeměmi původu jsou Brazílie, USA nebo Argentina,“ uvedl Marek Kumprecht ze sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu.

Podle Kumprechta se navíc cesta krmných směsí sleduje, takže u každé dodávky se dá zjistit, odkud a kam putovala.

Inspektoři, kteří kontrolují maso, to tak snadné mít nebudou. Hlavně kvůli všudypřítomnosti německého masa v obchodech. „Vyrazíme do obchodní sítě po celém Česku,“ potvrdila Petra Hoferková z inspekce. Když se nebezpečný dioxin loni objevil v tresčích játrech z Polska, stačilo obejít jen několik málo obchodů, které je odebírají.

53 % vepřového masa dovezeného do Česka pochází z Německa. Je to zhruba 34 tun ročně. Německo je také po Dánsku a Nizozemsku na třetí příčce dovozců živých vepřů. Drůbeží maso se do Česka dováží především z Polska a Brazílie.
reklama

 
Petr Švec, Jana Syslová

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist