https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/objev-vedcu-tehotne-zeny-se-chovaji-jako-pavouci
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Objev vědců: těhotné ženy se chovají jako pavouci

8.11.2010 | BRNO | MF Dnes | Jan Gazdík |
Tohle je vzkaz pro feministky: nelynčujte vědce! Zjistili totiž, že těhotné ženy se chovají stejně jako pavouci. Alespoň tehdy, když si vybírají stravu, kterou jejich tělo zrovna potřebuje. Chybí mu cukry? Mozek vyšle zprávu a ony dostanou okamžitě chuť na sladké.
 
Avšak zásadami, jichž se nastávající matky drží jen v těhotenství, se mravčík skalní řídí celý život.

Výsledky bádání Stanislava Pekára z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity jsou natolik objevné, že je zveřejnily i prestižní světové časopisy Nature a Science.

Vnitřní nutkání organismu ke konzumaci potravy, nebo naopak odmítnutí určitého typu jídla je podle Pekára proces, jímž by se lidé mohli v budoucnu inspirovat. „Pavouci, které považujeme za primitivní organismy, si potravu vybírají podle toho, co potřebují k životu. A zvláště patrné je to u mravčíka skalního,“ vysvětluje Pekár.

Mravčík se živí výhradně mravenci, ale konzumuje jen tu část těla, v níž jsou obsažené pro něj důležité látky. Zbytku si nevšimne. Když se tedy mravčíkovi nedostávají tuky, spořádá zadeček mravence. A pokud má málo bílkovin, chutnají mu naopak jen svaly v přední části těla ulovené oběti. „Jde o vyváženou dietu predátora, který se živí jen jedním živočišným druhem. U lidí není podobná strategie stravování -snad s výjimkou dočasného instinktu těhotných žen - známa,“ říká Pekár. Vědcův objev by mohl objasnit i jinou záhadu: proč například velcí predátoři sežerou jen část antilopy a zbytek nechají bez povšimnutí? Až dosud se soudilo, že odcházejí kvůli přežrání. Pekárova teorie nabízí i jiné vysvětlení: nedostatek tuku „navede“ šelmu jen k těm částem úlovku, které obsahují chybějící živiny. A to je zřejmě důvod, proč predátora zbytek kořisti - pokud má dostatek potravy -nezajímá.

Od pavouků k pracím práškům

Při Pekárových experimentech vyšlo najevo, že jen konzumací tukových, ale kvůli kyselině mravenčí lehce toxických zadečků mravenců nepřežijí pavouci dlouho. A naopak: ti, kteří byli krmeni jen předními částmi, rostli rychleji a žili i déle. „Sledováním konzumace celého mravence jsme zjistili, že i v zadečku jsou látky, bez nichž se pavouk neobejde,“ říká Pekár.

Zkoumání pavoučího světa proslavilo vědce už v dubnu, když jiný prestižní časopis, Journal of Thermal Biology, zveřejnil jeho studii, podle níž pavouci šplhalka keřová a listovník obecný vmrazech nehibernují a dál loví spící hmyz. Umožňuje jim to nemrznoucí látka podobná glykolu. Trávicí ústrojí šplhalky a listovníka vylučuje kromě toho specifický enzym, s jehož pomocí tráví i při nízkých teplotách.

Na Pekára se proto obrátili dánští vědci s žádostí, aby tento enzym odseparoval. Dánové se totiž s pomocí enzymů pokoušejí vyvinout prací prášek, jemuž by k praní stačilo jen 20 °C. Což by znamenalo obrovské úspory energie. „Vyrobit tento pavoučí enzym? To je složitý a vzdálený cíl,“ dodává Pekár.
reklama

 
Jan Gazdík

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist