MF Dnes: Ostravané začínají zkušebně třídit kuchyňský odpad
3.4.2006 | OSTRAVA | MF Dnes | Žaneta Horáková |
Slupky z brambor, staré pečivo, použité ubrousky, skořápky z vajec nebo zeleninovou nať už nebudou Ostravané házet mezi běžné odpadky.
Dnes ve městě startuje pilotní projekt v třídění kuchyňského odpadu. Třídit zbytky z kuchyně bude čtyři sta vybraných domácností v Radvanicích a Bartovicích, a pokud bude projekt úspěšný, rozšíří se i do ostatních částí města.
Lidé dostali zdarma speciální odvětraný plastový košík a biosáčky na odpad, vyrobené z obnovitelných zdrojů na bázi kukuřičného šrotu. V ulicích Radvanic a Bartovic se také postupně objevily hnědé plastové kontejnery s nápisem BIO, do nichž lidé budou odpad házet.
„Vybrali jsme domácnosti podle uskupení v ulicích, aby měli lidé ke kontejnerům blízko. Kontejnery stojí například u zastávek, aby do nich lidé mohli házet odpad třeba při cestě na autobus,“ říká starosta městského obvodu Radvanice a Bartovice Vojtěch Mynář. Projekt potrvá do konce roku.
Obyvatelé třídění vítají. „Stoprocentně budu třídit, je to dobrá věc. Teď také třídíme plasty a další odpad,“ říká například Ludmila Višinková z Ostravy-Radvanic.
Odevzdaný odpad se promění v kompost
Odpad půjde do kompostárny. „Bioodpad lze zpracovat trojím způsobem. Kompostováním, energetickýmvyužitím, tedy přeměnou na bioplyn, nebo spalováním. Zkusíme kompostování,“ vysvětluje Přemysl Srp z firmy OZO Ostrava, jež se ve městě o odpady stará.
Nejprve se laboratorně zkontroluje, zda lidé do speciálních sáčků nedali i nevhodný odpad, pak se kuchyňské zbytky uloží v kompostárně. Zde se během deseti až pětačtyřiceti dní rozloží i speciální biosáčky. Z kompostu se budou pravidelně odebírat vzorky, jejichž laboratorní rozbor odhalí kvalitu vzniklého kompostu.
Na konci projektu dostanou domácnosti, které bioodpad třídily, dotazníky, do nichž napíší své připomínky. Projekt se vyhodnotí také z ekologického a ekonomického hlediska. „Pokud bude vše úspěšné, rozšíří se třídění kuchyňského odpadu i do ostatních částí Ostravy,“ řekl starosta Vojtěch Mynář.
reklama
Lidé dostali zdarma speciální odvětraný plastový košík a biosáčky na odpad, vyrobené z obnovitelných zdrojů na bázi kukuřičného šrotu. V ulicích Radvanic a Bartovic se také postupně objevily hnědé plastové kontejnery s nápisem BIO, do nichž lidé budou odpad házet.
„Vybrali jsme domácnosti podle uskupení v ulicích, aby měli lidé ke kontejnerům blízko. Kontejnery stojí například u zastávek, aby do nich lidé mohli házet odpad třeba při cestě na autobus,“ říká starosta městského obvodu Radvanice a Bartovice Vojtěch Mynář. Projekt potrvá do konce roku.
Obyvatelé třídění vítají. „Stoprocentně budu třídit, je to dobrá věc. Teď také třídíme plasty a další odpad,“ říká například Ludmila Višinková z Ostravy-Radvanic.
Odevzdaný odpad se promění v kompost
Odpad půjde do kompostárny. „Bioodpad lze zpracovat trojím způsobem. Kompostováním, energetickýmvyužitím, tedy přeměnou na bioplyn, nebo spalováním. Zkusíme kompostování,“ vysvětluje Přemysl Srp z firmy OZO Ostrava, jež se ve městě o odpady stará.
Nejprve se laboratorně zkontroluje, zda lidé do speciálních sáčků nedali i nevhodný odpad, pak se kuchyňské zbytky uloží v kompostárně. Zde se během deseti až pětačtyřiceti dní rozloží i speciální biosáčky. Z kompostu se budou pravidelně odebírat vzorky, jejichž laboratorní rozbor odhalí kvalitu vzniklého kompostu.
Na konci projektu dostanou domácnosti, které bioodpad třídily, dotazníky, do nichž napíší své připomínky. Projekt se vyhodnotí také z ekologického a ekonomického hlediska. „Pokud bude vše úspěšné, rozšíří se třídění kuchyňského odpadu i do ostatních částí Ostravy,“ řekl starosta Vojtěch Mynář.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




