Právo: Plzeňské sídliště začne třídit slupky i shnilou zeleninu
29.11.2007 | PLZEŇ | Právo | Ivan Blažek |
Začíná třídění odpadů na čtvrtou. Po plastech, sklu a papíru dojde i na staré pečivo, slupky od brambor, okusky od jablek, vyhozené kytky nebo třeba shnilou zeleninu. Stručně řečeno bioodpad. Podle radnice prvního plzeňského obvodu by už neměl končit v popelnicích, ale ve speciálních kontejnerech.
V městě i v kraji ojedinělý experiment proběhne na Lochotíně, v jednom z největších sídlišť západočeské metropole.
Hnědé nádoby na bioodpad už sice znají lidé z některých vilových a zahradních čtvrtí, mezi paneláky se ale objeví poprvé.
Pilotní projekt
„Od počátku prosince rozmístíme na Lochotíně třicet sedm kontejnerů určených pro odpad z kuchyně, tedy s výjimkou živočišných zbytků – masa, kůže nebo kostí,“ sdělil místostarosta obvodu Jan Husák (ODS).
Nádoby se budou vyvážet jednou týdně, náklady nemají přesáhnout tři tisíce korun za měsíc.
„Po třech měsících akci vyhodnotíme, a pokud se osvědčí, zavedeme tyto kontejnery i na dalších sídlištích našeho obvodu,“ dodal Husák.
Projekt pochválil Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury. „U nás je to zatím rarita, ale ve vyspělých zemích, třeba Rakousku nebo Německu, jde o naprosto běžnou věc,“ řekl Právu Sýkora.
„Je dobře, že s tím někdo začal. Bioodpad teď tvoří zhruba třetinu obsahu popelnic, přitom by vůbec neměl končit na skládkách,“ podotkl Sýkora.
Proměna v kompost
Náplně hnědých kontejnerů skončí na kompostárně v areálu skládky Vysoká u Dobřan.
„Získaný kompost se využívá na rekultivaci již zaplněných částí skládky,“ uvedl Pavel Thurnwald, ředitel společnosti Západočeské komunální služby, která svoz zajišťuje.
Ve vilových čtvrtích rozmístila obvodní radnice sto šedesát pět nádob už před třemi roky. Místní je využívají hlavně na odklízení odpadu ze zahrádek, trávy, větví nebo listí.
„Třeba v srpnu jsme odtud odvezli sedmdesát pět tun bioodpadu,“ poznamenal Thurnwald a dodal: „Jen ojediněle se v kontejnerech objevilo něco, co do nich nepatřilo.“
reklama
Hnědé nádoby na bioodpad už sice znají lidé z některých vilových a zahradních čtvrtí, mezi paneláky se ale objeví poprvé.
Pilotní projekt
„Od počátku prosince rozmístíme na Lochotíně třicet sedm kontejnerů určených pro odpad z kuchyně, tedy s výjimkou živočišných zbytků – masa, kůže nebo kostí,“ sdělil místostarosta obvodu Jan Husák (ODS).
Nádoby se budou vyvážet jednou týdně, náklady nemají přesáhnout tři tisíce korun za měsíc.
„Po třech měsících akci vyhodnotíme, a pokud se osvědčí, zavedeme tyto kontejnery i na dalších sídlištích našeho obvodu,“ dodal Husák.
Projekt pochválil Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury. „U nás je to zatím rarita, ale ve vyspělých zemích, třeba Rakousku nebo Německu, jde o naprosto běžnou věc,“ řekl Právu Sýkora.
„Je dobře, že s tím někdo začal. Bioodpad teď tvoří zhruba třetinu obsahu popelnic, přitom by vůbec neměl končit na skládkách,“ podotkl Sýkora.
Proměna v kompost
Náplně hnědých kontejnerů skončí na kompostárně v areálu skládky Vysoká u Dobřan.
„Získaný kompost se využívá na rekultivaci již zaplněných částí skládky,“ uvedl Pavel Thurnwald, ředitel společnosti Západočeské komunální služby, která svoz zajišťuje.
Ve vilových čtvrtích rozmístila obvodní radnice sto šedesát pět nádob už před třemi roky. Místní je využívají hlavně na odklízení odpadu ze zahrádek, trávy, větví nebo listí.
„Třeba v srpnu jsme odtud odvezli sedmdesát pět tun bioodpadu,“ poznamenal Thurnwald a dodal: „Jen ojediněle se v kontejnerech objevilo něco, co do nich nepatřilo.“
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




