MF Dnes: Počasí ukusuje z výdělku zemědělců
17.8.2005 | PLZEŇ | MF Dnes | Pavel Novák |
Prší, je zima. Pro někoho jen nepříjemnost, která třeba jen nedovoluje venkovní koupání, pro někoho ale zásadní problém. S velkými obavami v posledních týdnech sledují počasí zemědělci.
Zemědělci se bojí o výdělek. „Počasím velmi utrpěla kvalita. Co do objemu úrody, všechno určitě ztraceno není. Třeba pšenice nemá potřebný obsah dusíkatých látek, lepku, je tedy možné že nesplní požadované parametry pro potravinářské účely. Alespoň část tak určitě budeme muset prodávat jako krmné obilí, což se nepříznivě odrazí na ceně,“ vysvětluje šéf společnosti Kralovická zemědělská Václav Švorc.
Počasí posledních týdnů zanechalo podpis i na polích s ječmenem. „Tady hrozí napadení plísněmi. Ten ječmen, který by jinak šel prodat jako sladový za lepší cenu, skončí možná jako levnější krmné obilí,“ říká Švorc.
Krmiva je však v kraji dost - mnozí zemědělci totiž ještě mají zásoby z loňské sklizně. „Krmného obilí je dokonce nadbytek,“ potvrzuje šéf společnosti Kralovická zemědělská. Žně se vlivem nepřízně počasí zpožďují. „Jindy bychom měli ječmen už sklizený, teď je z polí pryč tak čtvrtina úrody,“ dokládá Václav Švorc. Ten si přeje, aby ustal déšť a oteplilo se. „Takových 25 stupňů, to by bylo ideální počasí,“ prohlašuje. Na obrat teplot čekají i západočeští zahrádkáři. „Stromky rajských jablíček jsou obsypány plody, ty ale špatně zrají. I ty, které zčervenají, mají mdlou chuť. Prostě chybí sluníčko, to je jednoduché,“ říká zkušená zahrádkářka Ludmila Nováková, která má chalupu nedaleko Horažďovic. „Okurky nakládačky, které mají rády teplo, také na počasí doplácejí, úroda tomu odpovídá,“ dodává zahrádkářka.
Předpovědi meteorologů dávají zahrádkářům i rolníkům naději - slibují totiž výrazné vylepšení počasí. Ale na jak dlouho, to zatím jasné není. „Už ve čtvrtek by teploty mohly v kraji dosahovat až 26 stupňů Celsia, od pátku počítáme s nejvyššími teplotami mezi 25 až 28 stupni. Lokálně se mohou vyskytovat přeháňky a bouřky,“ uvádí Ivo Bohmann z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni. Dobu, po kterou se však lidé v regionu budou moci z letního počasí těšit, odhadnout nechce. „Tohle počasí nemusí být trvalejšího charakteru,“ říká jen meteorolog.
reklama
Počasí posledních týdnů zanechalo podpis i na polích s ječmenem. „Tady hrozí napadení plísněmi. Ten ječmen, který by jinak šel prodat jako sladový za lepší cenu, skončí možná jako levnější krmné obilí,“ říká Švorc.
Krmiva je však v kraji dost - mnozí zemědělci totiž ještě mají zásoby z loňské sklizně. „Krmného obilí je dokonce nadbytek,“ potvrzuje šéf společnosti Kralovická zemědělská. Žně se vlivem nepřízně počasí zpožďují. „Jindy bychom měli ječmen už sklizený, teď je z polí pryč tak čtvrtina úrody,“ dokládá Václav Švorc. Ten si přeje, aby ustal déšť a oteplilo se. „Takových 25 stupňů, to by bylo ideální počasí,“ prohlašuje. Na obrat teplot čekají i západočeští zahrádkáři. „Stromky rajských jablíček jsou obsypány plody, ty ale špatně zrají. I ty, které zčervenají, mají mdlou chuť. Prostě chybí sluníčko, to je jednoduché,“ říká zkušená zahrádkářka Ludmila Nováková, která má chalupu nedaleko Horažďovic. „Okurky nakládačky, které mají rády teplo, také na počasí doplácejí, úroda tomu odpovídá,“ dodává zahrádkářka.
Předpovědi meteorologů dávají zahrádkářům i rolníkům naději - slibují totiž výrazné vylepšení počasí. Ale na jak dlouho, to zatím jasné není. „Už ve čtvrtek by teploty mohly v kraji dosahovat až 26 stupňů Celsia, od pátku počítáme s nejvyššími teplotami mezi 25 až 28 stupni. Lokálně se mohou vyskytovat přeháňky a bouřky,“ uvádí Ivo Bohmann z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni. Dobu, po kterou se však lidé v regionu budou moci z letního počasí těšit, odhadnout nechce. „Tohle počasí nemusí být trvalejšího charakteru,“ říká jen meteorolog.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




