https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/pocasi-umoznilo-vinarum-vyrabet-speciality
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Počasí umožnilo vinařům vyrábět speciality

27.10.2003 | VELKÉ ŽERNOSEKY | MF Dnes
Hrozny z vinic sotva zmizely a vinaři mohou definitivně potvrdit to, co jen opatrně naznačovali začátkem září. Letošní sklizeň je skvělá. Na Moravě si sice dovolí vinaři tvrdit, že ročník 2003 bude ročníkem desetiletí, na severu Čech jsou však ve vyjádřeních opatrnější. Podobná pojmenování jsou pro místní vinaře tabu.
 
Díky dlouhotrvajícímu suchému a horkému počasí poputují letos ze severočeských vinic na trh přívlastková vína s vysokou cukernatostí. Ta v některých případech přesáhla pro vinaře magickou hranici čtyřiadvaceti stupňů. Víno vyrobené z takových hroznů je pak označované jako výběrové, má tedy známku nejvyšší kvality. "Můžeme vyrábět výběr z hroznů, máme cukernatost 26 procent," říká Vladimír Šuhajek ze společnosti Agrofrukt Kamýk, která provozuje Klášterní vinné sklepy v Litoměřicích. "Jen stupínek nám tak chybí u některých odrůd do výběru z bobulí," vysvětluje pohyb na stupnici kvality vína. Díky počasí si může společnost dovolit dělat i takové speciality, jako je výběr z hroznů u známé odrůdy Müller-Thurgau. "To je rarita. Téměř se nevyrábí. Tato odrůda se má sklízet dříve, ale my jsme to nestihli a zůstala na vinici déle, proto tak vysoký obsah cukru," vysvětluje Šuhajek. Pokračování na straně D2 Pokračování ze strany D1 Vinná réva letos podle pěstitelů dozrála s týdenním až desetidenním předstihem. Sucho a déšť sice nebyly v kraji v ideálním poměru, úrodě ale teplo s mírným deficitem srážek nakonec neuškodilo, naopak. Mostecký vinař Ivan Váňa raději kvůli dobré kvalitě vína dokonce zahájil sklizeň již v srpnu, jak byly hrozny nalité. Bál se, že by je další horko jen poškodilo. "Letošní úroda patří možná k nejlepším v historii našeho chrámeckého vinařství," prohlásil nedávno Váňa, zakladatel Českého vinařství Chrámce. A to má Váňa za sebou více než třicet let práce. Své chrámecké vinařství obnovil se svými spolupracovníky na bývalém Státním statku Most v roce 1967. Dnes je s přibližně sedmdesáti hektary vinic největším pěstitelem vinné révy na Mostecku. Vysoká cukernatost dovoluje vinařům vyrábět i speciality. Například ledové víno nebo slámové víno. V prvním případě musí hrozny na vinici projít sedmistupňovým mrazem. "Bojíme se zlodějů, všechno jsme raději otrhali," uvedl František Kupsa, majitel Žernoseckého vinařství. Ze stejného důvodu nebudou dělat hustou a sladkou specialitu, jíž se dvě deci prodávají až za pět set korun, ani v Agrofruktu Kamýk. "Chtěli jsme dělat slámové, ale nakonec to nedopadlo," říká Šuhajek. "Majitel neměl zájem." V případě slámového vína se ty nejkrásnější sladké hrozny nechají uschnout na dobře větrané půdě na slámě a prakticky ve formě rozinek se vylisuje malé množství exkluzivního a také velmi drahého vína.
reklama

JAN VESELÝ

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist