MF Dnes: Pozor na maso z ciziny. Může zabít
17.6.2009 | PRAHA | MF Dnes | Lenka Petrášková |
V Česku se opět po letech objevilo riziko nákazy smrtelně nebezpečným svalovcem. Parazit, který člověku ničí svaly až k ochrnutí a zástavě srdce, se objevil v kančím mase dováženém z ciziny.
Myslivecká sdružení o problému vědí. „Nejčastěji jde o masa ze zemí, jako je Argentina, Brazílie, Mexiko a podobně,“ popisuje myslivec Miloš Potměšil.
„Riziko onemocnění trichinelózou (tedy svalovcem) nelze brát na lehkou váhu,“ upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Je nutné apelovat na všechny, kdo používají maso černé zvěře, že musí projít veterinární kontrolou, riskovat se nevyplatí,“ varuje. Nebezpečné podle něho mohou být hlavně pochoutky z divočáka ve venkovských restauracích, kde se stává, že připraví ulovené zvíře bez kontroly.
Do Česka se navíc dováží stále více vepřového masa, které je také rizikové. „Našeho vepřového ubývá. Ještě před vstupem do Evropské unie jsme měli 280 tisíc prasnic, teď jich je už jen 111 tisíc,“ říká Miroslav Jirovský ze Zemědělského svazu ČR.
Parazit se na člověka přenáší z nedostatečně tepelně upraveného masa. Hlavně z divočáků, ale i z domácích prasat.
Nákaza je pro člověka v mnoha případech smrtelná. Larvy napadají hladkou svalovinu srdce a dýchacích cest a mohou způsobit i zástavu srdce.
Svalovec se před časem objevil i v českém mase. Veterináři před dvěma lety zpřísnili dohled poté, co odhalili nakaženou svalovinu u divočáků ulovených ve východních Čechách a na severu Moravy.
„Také bych kontrolovala prase po domácí zabijačce. Ač tady je riziko nákazy nižší,“ říká Jana Horňáčková z veterinární správy. Nejvíce nakažených divokých zvířat žije na pomezí Česka a Slovenska. Na lidi se svalovec v poslední době nepřenesl. „Poslední případ se u nás objevil v roce 1954, kdy onemocnělo jedenáct lidí a tři zemřeli,“ popsal Duben. Veterinář Václav Hrudka z masokombinátu v Příbrami tvrdí, že české maso prochází přísnou kontrolou a nakažené kusy končí v kafilerii. „Dám krk za to, že z velkých masokombinátů nic nakaženého ven neprojde. Těžko říct, co malá řeznictví a maso z dovozu,“ krčí rameny.
Maso z ciziny totiž prochází kontrolou jen v zemi, kde zvíře porazili. Svalovce v každém případě ničí vaření, pečení či dušení. Uzení je pro něj neškodné, stejně jako nakládání masa do láku. Pozor: ve zmraženém mase přežívá i dva týdny.
***
* Co je svalovec Malý „červ“, který se dostane do těla po požití nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Nákaza může být smrtelná. Jak se chránit? Maso dobře tepelně ošetřit. Při teplotách nad 100 stupňů hyne parazit už po několika vteřinách, uzení mu naopak nevadí.
reklama
„Riziko onemocnění trichinelózou (tedy svalovcem) nelze brát na lehkou váhu,“ upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Je nutné apelovat na všechny, kdo používají maso černé zvěře, že musí projít veterinární kontrolou, riskovat se nevyplatí,“ varuje. Nebezpečné podle něho mohou být hlavně pochoutky z divočáka ve venkovských restauracích, kde se stává, že připraví ulovené zvíře bez kontroly.
Do Česka se navíc dováží stále více vepřového masa, které je také rizikové. „Našeho vepřového ubývá. Ještě před vstupem do Evropské unie jsme měli 280 tisíc prasnic, teď jich je už jen 111 tisíc,“ říká Miroslav Jirovský ze Zemědělského svazu ČR.
Parazit se na člověka přenáší z nedostatečně tepelně upraveného masa. Hlavně z divočáků, ale i z domácích prasat.
Nákaza je pro člověka v mnoha případech smrtelná. Larvy napadají hladkou svalovinu srdce a dýchacích cest a mohou způsobit i zástavu srdce.
Svalovec se před časem objevil i v českém mase. Veterináři před dvěma lety zpřísnili dohled poté, co odhalili nakaženou svalovinu u divočáků ulovených ve východních Čechách a na severu Moravy.
„Také bych kontrolovala prase po domácí zabijačce. Ač tady je riziko nákazy nižší,“ říká Jana Horňáčková z veterinární správy. Nejvíce nakažených divokých zvířat žije na pomezí Česka a Slovenska. Na lidi se svalovec v poslední době nepřenesl. „Poslední případ se u nás objevil v roce 1954, kdy onemocnělo jedenáct lidí a tři zemřeli,“ popsal Duben. Veterinář Václav Hrudka z masokombinátu v Příbrami tvrdí, že české maso prochází přísnou kontrolou a nakažené kusy končí v kafilerii. „Dám krk za to, že z velkých masokombinátů nic nakaženého ven neprojde. Těžko říct, co malá řeznictví a maso z dovozu,“ krčí rameny.
Maso z ciziny totiž prochází kontrolou jen v zemi, kde zvíře porazili. Svalovce v každém případě ničí vaření, pečení či dušení. Uzení je pro něj neškodné, stejně jako nakládání masa do láku. Pozor: ve zmraženém mase přežívá i dva týdny.
***
* Co je svalovec Malý „červ“, který se dostane do těla po požití nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Nákaza může být smrtelná. Jak se chránit? Maso dobře tepelně ošetřit. Při teplotách nad 100 stupňů hyne parazit už po několika vteřinách, uzení mu naopak nevadí.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
maso - 18. 6. 2009 - logikMůže mně někdo vysvětlit, co je to za legisltaivu, která toto umožní? jak je možné, že vše, co jde do obchodu neprojde kontrolou? kdo zrušil kontrolní orgány, které tu byly? jaká bude okamžitá náprava? proč vůbec musíme dovážet maso, když ho sami umíme a ještě kvalitně, vyrábět? není i to řešením krize, že budeme vyrábět pro svou spotřebu, bez dovozů? nebo jsme takové stádo, že budeme poslouchta vše, co se líbí jiným a nevyhovuje nám? Podivná země. |




