Právo: Přízrak biotechnologické zlaté horečky vyděsil Antarktidu
25.2.2004 | PRAHA | Právo | Ian Sample The Guardian |
Ledovou a větrem bičovanou Antarktidu, nejméně pohostinnou oblast na světě, ohrožuje nová zlatá horečka. Velké biotechnologické firmy se totiž připravují využít její mimořádné přírodní zdroje.
Extrémní podmínky na jižním pólu jsou unikátní a organismy v nich přežívají jen proto, že se u nich vyvinuly mimořádné vlastnosti. Kdyby se vědcům podařilo odhalit tajemství života v mrazivém klimatu, pak by mohly firmy využívající těchto poznatků dosáhnout obrovských zisků.
Vědci již vyzkoumali, že ryby přežívající v antarktických vodách produkují svoji vlastní "nemrznoucí kapalinu". Její molekuly si už nechali patentovat a lze je například využít k ochraně zmrazených potravin nebo třeba i k tomu, aby zmrzlina i v mrazničkách zůstala měkká. Další organismy přežívající v těch nejtvrdších podmínkách produkují zvláštní druhy enzymů. Ty mohou radikálně změnit některé procesy v průmyslové výrobě nebo otevřít cestu ke vzniku zcela nových antibiotik.
Výzkumníci na Univerzitě spojených národů v Tokiu zaznamenali růst zájmu biotechnologických společností o bohatství Antarktidy. V USA již bylo podáno 92 patentů vztahujících se k antarktickým organismům nebo molekulám, dalších 62 zaznamenala Evropa. Potravinářský obr Unilever si již dal patentovat protein získaný z bakterií nalezených v usazeninách jednoho z antarktických jezer, který může zabránit krystalizaci ledu ve zmrzlině.
Zatímco mezinárodní dohody omezují či dokonce zakazují v Antarktidě komerční aktivity, například těžbu a turismus, neplatí žádný zákaz činnosti biotechnologických firem těžících lukrativní organismy. Vypracování regulujících pravidel se rodí velmi obtížně. Antarktida zůstávala dlouhou dobu sférou vědců a mezinárodní smlouvy zajišťují, že se jimi získané poznatky stanou majetkem všech. Komerční využití a s ním spojené obchodní tajemství je ale proti duchu, i když ne proti liteře těchto mezinárodních dokumentů.
Většina vědců zatím nepovažuje podobná rizika za aktuální, v příštích deseti letech se však situace může drasticky změnit. "Podobá se to zlaté horečce v Kalifornii. Stačí, aby tam dole někdo něco našel, nebo se alespoň o něčem zmínil, a nastanou závody," říká Kevin Bowers, expert Institutu biotechnologie Marylandské státní univerzity.
reklama
Vědci již vyzkoumali, že ryby přežívající v antarktických vodách produkují svoji vlastní "nemrznoucí kapalinu". Její molekuly si už nechali patentovat a lze je například využít k ochraně zmrazených potravin nebo třeba i k tomu, aby zmrzlina i v mrazničkách zůstala měkká. Další organismy přežívající v těch nejtvrdších podmínkách produkují zvláštní druhy enzymů. Ty mohou radikálně změnit některé procesy v průmyslové výrobě nebo otevřít cestu ke vzniku zcela nových antibiotik.
Výzkumníci na Univerzitě spojených národů v Tokiu zaznamenali růst zájmu biotechnologických společností o bohatství Antarktidy. V USA již bylo podáno 92 patentů vztahujících se k antarktickým organismům nebo molekulám, dalších 62 zaznamenala Evropa. Potravinářský obr Unilever si již dal patentovat protein získaný z bakterií nalezených v usazeninách jednoho z antarktických jezer, který může zabránit krystalizaci ledu ve zmrzlině.
Zatímco mezinárodní dohody omezují či dokonce zakazují v Antarktidě komerční aktivity, například těžbu a turismus, neplatí žádný zákaz činnosti biotechnologických firem těžících lukrativní organismy. Vypracování regulujících pravidel se rodí velmi obtížně. Antarktida zůstávala dlouhou dobu sférou vědců a mezinárodní smlouvy zajišťují, že se jimi získané poznatky stanou majetkem všech. Komerční využití a s ním spojené obchodní tajemství je ale proti duchu, i když ne proti liteře těchto mezinárodních dokumentů.
Většina vědců zatím nepovažuje podobná rizika za aktuální, v příštích deseti letech se však situace může drasticky změnit. "Podobá se to zlaté horečce v Kalifornii. Stačí, aby tam dole někdo něco našel, nebo se alespoň o něčem zmínil, a nastanou závody," říká Kevin Bowers, expert Institutu biotechnologie Marylandské státní univerzity.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




