https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/sezona-lusteni-sisek-jedle-bezi-naplno
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo: Sezóna luštění šišek jedle běží naplno

1.12.2008 | TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ | Právo | Ludmila Žlábková |
Na podzim se příroda ukládá k zimnímu odpočinku, učí se děti už v prvouce na základní škole. Pro lesníky to však beze zbytku neplatí. Kromě těžby dřeva například v těchto dnech vrcholí v lesích sběr šišek jehličnanů a plodů listnatých stromů, z nichž lesníci následně získají kvalitní semena.
 
Drtivá většina získaných semen se zpracovává v Semenářském závodu Lesů České republiky (LČR) v Týništi nad Orlicí. V těchto dnech se tu zpracovávají zejména šišky jedle bělokoré a bukvice buku lesního.
„Na podzim sběrači otrhali v korunách geneticky kvalitních jedlí šišky a my zde jejich dalším zpracováním a úpravou získáme osivo vhodné k výsevu a uskladnění. Takzvaným luštěním šišek napodobujeme uvolňování semen, jako v přírodě,“ vysvětlil vedoucí střediska Martin Plašil.

Šišky jsou nejprve vysypány na dřevěnou podlahu ve skladu suroviny. Venkovní teplota, volně proudící vzduch a čas způsobí, že se šišky samovolně rozpadnou. V další fázi je všechen tento materiál nasypán do stroje s mlátícím bubnem, v němž se oddělí semeno od vřeten a šupin. Dále následuje odkřídlování osiva.
„Ještě jednou se strojově přečistí přes síta, která oddělí zbytek nečistot. Takto přečištěné semeno se nechává sušit při teplotě kolem 20 stupňů. Pokud bude semeno vyseto příští rok na jaře, tak se vlhkost sníží na 16–18 procent a je umístěno do klimatizačního skladu s teplotou 2–3 stupně. Pokud je určeno k dlouhodobému skladování, pak se jeho vlhkost musí snížit pod 10 procent a zamrazit na teplotu minus 7 stupňů,“ dodal Plašil. Zamrazené semeno se skladuje tři až pět let.

Na podzim se sbírají také bukvice, je to snazší než u šišek jedle. „Nejvhodnější je sběr do plachet natažených pod stromem. Bukvice se po převezení do Semenářského závodu musí zbavit nečistot. K tomu je využívána soustava dopravníků a pneumatická čistička. S takto vyčištěným semenem se pracuje stejně jako se semenem jedle. Je v něm snížena vlhkost a uskladněno do jara v klimatizačním skladu, nebo je po vysušení pod 10% vody zamrazeno,“ doplnil mluvčí LČR Radek Drahný.

Semenářský závod v Týništi nad Orlicí je jediné specializované pracoviště svého druhu v celém Česku. Od doby svého vzniku v roce 1971 zpracovává semennou surovinu pro všechny vlastníky lesů. Roční zpracovatelská kapacita závodu je 2500 tun šišek. Po modernizaci klimatizovaných skladů a mrazicích boxů zde může být dlouhodobě skladováno až 100 tun semen.

Takzvaným luštěním šišek napodobujeme uvolňování semen Martin Plašil, vedoucí střediska

reklama

 
Ludmila Žlábková

| Právo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist