https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/v-cesku-stale-klesa-produkce-masa-spotrebitele-nezajima-puvod-ale-cena
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ižurnál: V Česku stále klesá produkce masa. Spotřebitele nezajímá původ, ale cena

31.10.2012 | Ižurnál | Barbora Kreuzerová, Kateřina Kozmová |
V České republice klesá i nadále výroba masa i mléka. Meziročně se produkce masa propadla o víc než šest procent. Vyplývá to ze zprávy o zemědělství ve třetím čtvrtletí, kterou vydal Česky statistický úřad. S klesající výrobou masa se zvedaly jeho ceny. Naopak mléko je oproti loňskému roku levnější.
 
Cena mléka se snížila až o 12 procent. „Kopíruje cenu na světových trzích. Pokles nebyl zaznamenán jen v České republice, ale v celé Evropě. Cena se ale už snad stabilizovala a doufáme, že postupně začne zase růst zpátky. Ale propad 12 procent je poměrně velký,“ říká předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha. Příčiny však nevidí v samotném dovozu mléka. Česko totiž mléko spíše vyváželo. „Problém je spíše v tom, že se dováží zpracované mléčné výrobky a to ukazuje problém nejen v celém sektoru výroby mléka, ale i u českých zpracovatelů, kteří mají potíže udržet svůj podíl na trhu. Zahraniční mlékárny dobývají český trh čím dál výrazněji,“ upozorňuje Pýcha. Mezi jednotlivými druhy masa se nejvíce propadlo hovězí, kterého se zbouralo o 10 procent méně. Meziročně opět poklesla i výroba vepřového, a to o devět procent. „Doufám, že vepřové z českých řeznictví úplně nezmizí. Ale tento trend bohužel pořád pokračuje. Na druhé straně jsou tady i pozitivní signály, zvyšují se stavy zapuštěných prasniček. V horizontu tří až čtyř měsíců by se produkce vepřového opět mohla mírně zvýšit,“ věří Pýcha. Snížená spotřeba vepřového je podle Pýchy dána velkým tlakem na cenu, souvisí i se zvýšením DPH v minulém roce a s uvažovaným zvýšením DPH v roce příštím. „Je to otázka příjmů. Obávám se, že čeští spotřebitelé příliš nerozlišují, zda maso pochází z domácí produkce, nebo ze zahraničí, ale preferují cenu. Většina obchodních řetězců navíc vůbec neeviduje, z které produkce maso pochází,“ konstatuje Pýcha.
reklama

 
Barbora Kreuzerová, Kateřina Kozmová

| Ižurnál

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist