MF Dnes: Zájem o biopotraviny roste
4.5.2007 | VYSOČINA | MF Dnes
Zájem o biopotraviny v našem kraji stoupá. Dosvědčují to nejenom statistiky, ale také nově vznikající obchody, které tyto potraviny prodávají. V téměř každém větším městě si už lze koupit chléb, nebo třeba víno, pocházející od producentů výrobků s přívlastkem ‚bio‘.
Co si vlastně představit pod pojmem biopotravina? Zkrátka potravinu, která je vyrobená z kontrolovaného ekologického zemědělství. Mohou to být vejce, maso, ovoce, zelenina, nebo třeba obiloviny. Výhodou je, že jsou vyprodukované bez umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, nebo hormonů.
„Zájem o biopotraviny stoupá,“ tvrdí oblastní poradce pro ekologické zemědělství Tomáš Krejcar. Důvody jsou podle něj různé. Někdo si je zvolí kvůli zdraví. „Je to také svým způsobem otázka módy, nebo chuť prospět životnímu prostředí,“ dodal.
Biopotraviny mohou být dvakrát, či třikrát dražší, než běžné potraviny. „Zásadní problém je ten, že konvenční zemědělci jsou velice levní. Nepromítají se tam ty skutečné vynaložené náklady,“ myslí si Josef Sklenář z ekofarmy v Sasově. Udává příklad, kdy ze stokilové kýty vznikne osmdesát kilo biošunky, ale v konvenčním zpracování vznikne ze stejného množství masa téměř dvě stě kilo šunky.
Počet biofarem podle Tomáše Krejcara na Vysočině stále stoupá. Údaj k třicátému lednu loňského roku hovoří podle Tomáše Václavíka, vedoucího agentury Green marketing, která poskytuje služby marketingového a ekonomického poradenství pro ekologické zemědělce a výrobce, distributory a prodejce biopotravin, o osmadvaceti biofarmách v našem kraji. Jejich počet je ale zřejmě v těchto chvílích vyšší. „Neustále stoupá,“ doplnil Krejcar. „Ekologičtí zemědělci obhospodařují v kraji čtyři tisíce dvě stě padesát čtyři hektarů. Průměrně na jednoho biofarmáře připadá sto padesát dva hektarů,“ uvedl Václavík. Rostoucí zájem o biovýrobky zaznamenávají také obchodníci. Pryč jsou časy, kdy nebylo možné sehnat biojogurt, nebo pečivo. Přibývá tak nejenom obchodů, ale také stravovacích zařízení, kde nabízejí výhradně jídla připravená z bioproduktů.
Biofarmáři a majitelé obchodů z Vysočiny se mohou chlubit úspěchy na tuzemských soutěžích. Před dvěma lety získala prodejna Natural Centrum v Jihlavě čestné uznání v kategorii Nejlepší bioprodejna roku za dlouholetou propagaci ekologického zemědělství a místních biopotravin na Vysočině a za úzkou spolupráci s místními ekofarmáři. V roce 2004 potom získal Josef Sklenář z biofarmy Sasov titul Česká biopotravina roku za Bio Uherák.
reklama
„Zájem o biopotraviny stoupá,“ tvrdí oblastní poradce pro ekologické zemědělství Tomáš Krejcar. Důvody jsou podle něj různé. Někdo si je zvolí kvůli zdraví. „Je to také svým způsobem otázka módy, nebo chuť prospět životnímu prostředí,“ dodal.
Biopotraviny mohou být dvakrát, či třikrát dražší, než běžné potraviny. „Zásadní problém je ten, že konvenční zemědělci jsou velice levní. Nepromítají se tam ty skutečné vynaložené náklady,“ myslí si Josef Sklenář z ekofarmy v Sasově. Udává příklad, kdy ze stokilové kýty vznikne osmdesát kilo biošunky, ale v konvenčním zpracování vznikne ze stejného množství masa téměř dvě stě kilo šunky.
Počet biofarem podle Tomáše Krejcara na Vysočině stále stoupá. Údaj k třicátému lednu loňského roku hovoří podle Tomáše Václavíka, vedoucího agentury Green marketing, která poskytuje služby marketingového a ekonomického poradenství pro ekologické zemědělce a výrobce, distributory a prodejce biopotravin, o osmadvaceti biofarmách v našem kraji. Jejich počet je ale zřejmě v těchto chvílích vyšší. „Neustále stoupá,“ doplnil Krejcar. „Ekologičtí zemědělci obhospodařují v kraji čtyři tisíce dvě stě padesát čtyři hektarů. Průměrně na jednoho biofarmáře připadá sto padesát dva hektarů,“ uvedl Václavík. Rostoucí zájem o biovýrobky zaznamenávají také obchodníci. Pryč jsou časy, kdy nebylo možné sehnat biojogurt, nebo pečivo. Přibývá tak nejenom obchodů, ale také stravovacích zařízení, kde nabízejí výhradně jídla připravená z bioproduktů.
Biofarmáři a majitelé obchodů z Vysočiny se mohou chlubit úspěchy na tuzemských soutěžích. Před dvěma lety získala prodejna Natural Centrum v Jihlavě čestné uznání v kategorii Nejlepší bioprodejna roku za dlouholetou propagaci ekologického zemědělství a místních biopotravin na Vysočině a za úzkou spolupráci s místními ekofarmáři. V roce 2004 potom získal Josef Sklenář z biofarmy Sasov titul Česká biopotravina roku za Bio Uherák.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




