Právo: Zemědělci na Královéhradecku sklidili méně obilí než loni
14.9.2005 | HRADEC KRÁLOVÉ | Právo | Ludmila Žlábková |
Atypický průběh letošní sklizně obilí, kterou ovlivnilo zejména počasí, znamená nižší výnosy obilovin a současně prodražení sklizně. „Šokující pak jsou ceny obilovin, které jsou hluboko pod náklady zemědělců.
Jde až o degradaci zemědělské práce,“ řekl Právu předseda regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Jaroslav Vojtěch. Zatímco loni byl výnos pšenice ozimé 6,11 tuny na hektar, letos se předpokládá pokles na šest tun. Snížení výnosu je očekáváno i u žita, řepky a cukrovky. Také na východě Čech se zemědělci potýkají s dotačním systémem Evropské unie, kdy dostávají 50 procent toho, co zemědělci v původních zemích Unie. „Za takových podmínek není konkurenceschopnost možná. V porovnání s Francií, která je nákladově na stejné úrovni jako my a její dotace činí v přepočtu 12 tisíc korun na hektar obilí, u nás je v průměru kolem 4 tisíc korun,“ upozornil Vojtěch.
Žně v Královéhradeckém kraji jsou přitom téměř u konce. Zbývá sklidit asi 1 % ploch. Posledních zhruba tisíc hektarů čeká na posekání ve vyšších polohách náchodského a trutnovského okresu, na Královéhradecku, Jičínsku a Rychnovsku již sklizeň skončila.
„Plodiny, které ještě zůstaly na poli, mají velmi nízkou kvalitu, zejména vinou současného deštivého počasí. Často je na zvážení, zda se takové obilí ještě vyplatí sklízet,“ dodal předseda regionální agrární komory.
Královéhradecký kraj patří rozlohou zemědělské půdy, která činí 58 procent rozlohy kraje (zhruba 40 procent představuje orná půda), k výrazně agrárním oblastem. Zatímco část se rozkládá v úrodném Polabí, zhruba polovinu tvoří horské oblasti, v nichž bohužel ustupuje tradiční chov skotu.
„Částečně za to může špatná dotační politika státu. Přitom na hory dobytek patří. Celkově však počet skotu zůstává na setrvalém stavu, naopak stavy prasat šly dolů. Ceny za kilo vepřového masa byly tak nízké, že se farmářům nevyplatilo v chovu pokračovat,“ posteskl si Jaroslav Vojtěch.
„Pokud v kraji zmizí potravinářský průmysl a zemědělství, mohlo by to znamenat i sociální otřesy. V některých lokalitách je zemědělský podnik často poslední, který ještě zaměstnává tamní obyvatele,“ upozornila Petra Škopová, předsedkyně krajského Výboru pro životní prostředí a zemědělství. I z tohoto důvodu hodlá Královéhradecký kraj zemědělce podporovat, například formou propagace jejich výrobků.
„Tato jakási propagační kampaň by měla být nastartována příští rok. Jednat o ní budou zastupitelé na nadcházejícím zasedání. Pokud na ni uvolní prostředky, měla by obsahovat i doporučení preferovat při nákupu kvalitní české potraviny,“ pokračovala Škopová.
„Udržet kvalitu potravin tak, aby například špekáčky byly skutečně z masa, je téměř nemožné, pokud si prodejce určí nákupní cenu 40 korun. Takové špekáčky neviděly maso ani z rychlíku. Bohužel spotřebitel si na to zvykl a nízká cena mu je přednější než fakt, že jí uzeninu, která se jen tváří jako maso,“ upozornila Škopová.
Jednou z akcí, která má propagovat práci zemědělců v Královéhradeckém kraji, je již druhý ročník Královéhradeckých dožínek. Uskuteční se v sobotu v hradeckých Šimkových sadech.
„Není to oslava výsledků letošní sklizně, ale právě snaha o propagaci českých potravin,“ uzavřela Petra Škopová. Zemědělci tu budou mít navíc možnost diskutovat u kulatého stolu s politickou reprezentací kraje, a upozornit tak na své problémy.
reklama
Žně v Královéhradeckém kraji jsou přitom téměř u konce. Zbývá sklidit asi 1 % ploch. Posledních zhruba tisíc hektarů čeká na posekání ve vyšších polohách náchodského a trutnovského okresu, na Královéhradecku, Jičínsku a Rychnovsku již sklizeň skončila.
„Plodiny, které ještě zůstaly na poli, mají velmi nízkou kvalitu, zejména vinou současného deštivého počasí. Často je na zvážení, zda se takové obilí ještě vyplatí sklízet,“ dodal předseda regionální agrární komory.
Královéhradecký kraj patří rozlohou zemědělské půdy, která činí 58 procent rozlohy kraje (zhruba 40 procent představuje orná půda), k výrazně agrárním oblastem. Zatímco část se rozkládá v úrodném Polabí, zhruba polovinu tvoří horské oblasti, v nichž bohužel ustupuje tradiční chov skotu.
„Částečně za to může špatná dotační politika státu. Přitom na hory dobytek patří. Celkově však počet skotu zůstává na setrvalém stavu, naopak stavy prasat šly dolů. Ceny za kilo vepřového masa byly tak nízké, že se farmářům nevyplatilo v chovu pokračovat,“ posteskl si Jaroslav Vojtěch.
„Pokud v kraji zmizí potravinářský průmysl a zemědělství, mohlo by to znamenat i sociální otřesy. V některých lokalitách je zemědělský podnik často poslední, který ještě zaměstnává tamní obyvatele,“ upozornila Petra Škopová, předsedkyně krajského Výboru pro životní prostředí a zemědělství. I z tohoto důvodu hodlá Královéhradecký kraj zemědělce podporovat, například formou propagace jejich výrobků.
„Tato jakási propagační kampaň by měla být nastartována příští rok. Jednat o ní budou zastupitelé na nadcházejícím zasedání. Pokud na ni uvolní prostředky, měla by obsahovat i doporučení preferovat při nákupu kvalitní české potraviny,“ pokračovala Škopová.
„Udržet kvalitu potravin tak, aby například špekáčky byly skutečně z masa, je téměř nemožné, pokud si prodejce určí nákupní cenu 40 korun. Takové špekáčky neviděly maso ani z rychlíku. Bohužel spotřebitel si na to zvykl a nízká cena mu je přednější než fakt, že jí uzeninu, která se jen tváří jako maso,“ upozornila Škopová.
Jednou z akcí, která má propagovat práci zemědělců v Královéhradeckém kraji, je již druhý ročník Královéhradeckých dožínek. Uskuteční se v sobotu v hradeckých Šimkových sadech.
„Není to oslava výsledků letošní sklizně, ale právě snaha o propagaci českých potravin,“ uzavřela Petra Škopová. Zemědělci tu budou mít navíc možnost diskutovat u kulatého stolu s politickou reprezentací kraje, a upozornit tak na své problémy.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




