MF Dnes: Zemědělci se přou s výrobci krabic o mléko z automatů
3.5.2010 | PRAHA | MF Dnes | Jan Sůra |
Konzumenti ztratili chuť na mléko z automatů. Alespoň to naznačuje výrazný pokles prodejů. Zemědělci z něj viní státní úředníky a výrobce obalů Tetra Pak. Podle nich zbytečně straší lidi možnými následky konzumace mléka.
Ještě na začátku února vozil každý den soukromý zemědělec Robert Erlebach do svého automatu v centru Liberce 400 litrů mléka. Stačilo však pár výroků hlavního hygienika Michaela Víta o možných zdravotních komplikacích a ve stejném automatu si lidé denně „nadojí“ už jen kolem 150 litrů.
„Lidi to vystrašilo. Přitom pokud se mléko tepelně upraví, je naprosto nezávadné,“ zlobí se Erlebach. Velký boom automatů na mléko, díky kterým mohou lidé pít čerstvé a průmyslově neupravované a odstřeďované mléko, skončil. Producenti tak přicházejí o zisk - prodej přes automaty jim vynáší více, než když mléko prodají mlékárně. Na druhou stranu musí zpravidla splácet automat.
Zemědělci se teď zlobí na úředníky i výrobce kartonových obalů, firmu Tetra Pak Česká republika. Podle nich totiž lidi zbytečně straší. Jeden ze sporů už musela řešit i policie.
Mléko z automatů je přitom nezávadné, pokud si ho lidé sami doma tepelně upraví. „Když budou lidé s mlékem zacházet tak, jak mají, tak jim nic nehrozí,“ potvrzuje Jiří Hlaváček z odboru veterinární hygieny při Státní veterinární správě ČR.
Do automatů na mléko je vozí zemědělci přímo, neprochází jakoukoliv úpravou, jen zchlazením. Na automatech pak zákazníky informují, že by měli mléko tepelně upravit. „Stačí se dostat na 72 stupňů po dobu patnácti vteřin, pak by to nemělo ani ovlivnit chuť,“ dodal Hlaváček. Podle něj však nelze zaručit, že neupravené mléko v sobě nebude mít nějaké škodlivé látky. „Chlév není sterilní, nikdo nebude dezinfikovat třeba kravské vemeno,“ vysvětlil.
Právě na neupravené studené mléko zaútočil nejprve hlavní hygienik Michael Vít. „Nepřevařené mléko z automatu konzumovalo sedm lidí v Jihočeském kraji, kteří onemocněli campylobakteriózou,“ řekl v únoru Vít. A našel i další spojence, například výrobce obalů na mléko Tetra Pak.
Firma rozjela informační kampaň, v níž varuje před čerstvým neupraveným mlékem. „Cílem nebylo bojovat proti zemědělcům a automatům na mléko, ale vyvrátit mýty o tom, že průmyslově ošetřené mléko obsahuje konzervanty nebo se do něj přidává voda,“ argumentuje Hana Zmítková z Tetra Paku.
Spory mezi zemědělci a zastánci mléka v obalu vyvrcholily tento týden, kdy se na tiskovou konferenci Tetra Paku přišel podívat i šéf Agrární komory Jan Veleba, přestože nebyl pozván. Majitel restaurace, kde se tiskovka konala, na něj zavolal policii, aby ho z podniku dostala. „Při té potyčce mi roztrhli kalhoty,“ hněvá se Veleba. Zemědělci proto chystají vlastní akci, kde chtějí osvětlit, jak je čerstvé mléko oproti tomu z obchodu zdravější.
Tetra Pak odmítá, že by za kampaní stál pokles zájmu o mléko v jeho obalech. Ročně v Česku firma prodá 363 milionů litrových krabic namléko.
Mléko dodávané přímo do automatů není velkou konkurencí ani pro mlékárny. Ročně se ho u nás může prodat jen zhruba 10 milionů litrů, tedy 0,36 procenta celkové produkce.
Obliba čerstvého mléka pramení i z jeho jiné chuti, které pomáhá vyšší obsah tuku. Ovlivňuje ji i pasterace: třeba trvanlivé mléko se ohřívá až na 130 stupňů, zatímco podle evropských norem stačí 72.
I zemědělci však přemýšlejí o tom, že by začali mléko šetrně pasterovat, aby bylo už přímo z automatu nezávadné. „Jsme teď na tahu, chceme se spojit s ostatními producenty mléka,“ plánuje Erlebach.
FAKTA Automat: pro a proti + lepší chuť + lepší nutriční vlastnosti + nižší náklady na dopravu a obaly + přímá podpora zemědělců - nutnost doma pasterovat, jinak hrozí riziko nemocí - krátká trvanlivost, většinou do tří dnů - omezený počet míst, kde se dá koupit
reklama
„Lidi to vystrašilo. Přitom pokud se mléko tepelně upraví, je naprosto nezávadné,“ zlobí se Erlebach. Velký boom automatů na mléko, díky kterým mohou lidé pít čerstvé a průmyslově neupravované a odstřeďované mléko, skončil. Producenti tak přicházejí o zisk - prodej přes automaty jim vynáší více, než když mléko prodají mlékárně. Na druhou stranu musí zpravidla splácet automat.
Zemědělci se teď zlobí na úředníky i výrobce kartonových obalů, firmu Tetra Pak Česká republika. Podle nich totiž lidi zbytečně straší. Jeden ze sporů už musela řešit i policie.
Mléko z automatů je přitom nezávadné, pokud si ho lidé sami doma tepelně upraví. „Když budou lidé s mlékem zacházet tak, jak mají, tak jim nic nehrozí,“ potvrzuje Jiří Hlaváček z odboru veterinární hygieny při Státní veterinární správě ČR.
Do automatů na mléko je vozí zemědělci přímo, neprochází jakoukoliv úpravou, jen zchlazením. Na automatech pak zákazníky informují, že by měli mléko tepelně upravit. „Stačí se dostat na 72 stupňů po dobu patnácti vteřin, pak by to nemělo ani ovlivnit chuť,“ dodal Hlaváček. Podle něj však nelze zaručit, že neupravené mléko v sobě nebude mít nějaké škodlivé látky. „Chlév není sterilní, nikdo nebude dezinfikovat třeba kravské vemeno,“ vysvětlil.
Právě na neupravené studené mléko zaútočil nejprve hlavní hygienik Michael Vít. „Nepřevařené mléko z automatu konzumovalo sedm lidí v Jihočeském kraji, kteří onemocněli campylobakteriózou,“ řekl v únoru Vít. A našel i další spojence, například výrobce obalů na mléko Tetra Pak.
Firma rozjela informační kampaň, v níž varuje před čerstvým neupraveným mlékem. „Cílem nebylo bojovat proti zemědělcům a automatům na mléko, ale vyvrátit mýty o tom, že průmyslově ošetřené mléko obsahuje konzervanty nebo se do něj přidává voda,“ argumentuje Hana Zmítková z Tetra Paku.
Spory mezi zemědělci a zastánci mléka v obalu vyvrcholily tento týden, kdy se na tiskovou konferenci Tetra Paku přišel podívat i šéf Agrární komory Jan Veleba, přestože nebyl pozván. Majitel restaurace, kde se tiskovka konala, na něj zavolal policii, aby ho z podniku dostala. „Při té potyčce mi roztrhli kalhoty,“ hněvá se Veleba. Zemědělci proto chystají vlastní akci, kde chtějí osvětlit, jak je čerstvé mléko oproti tomu z obchodu zdravější.
Tetra Pak odmítá, že by za kampaní stál pokles zájmu o mléko v jeho obalech. Ročně v Česku firma prodá 363 milionů litrových krabic namléko.
Mléko dodávané přímo do automatů není velkou konkurencí ani pro mlékárny. Ročně se ho u nás může prodat jen zhruba 10 milionů litrů, tedy 0,36 procenta celkové produkce.
Obliba čerstvého mléka pramení i z jeho jiné chuti, které pomáhá vyšší obsah tuku. Ovlivňuje ji i pasterace: třeba trvanlivé mléko se ohřívá až na 130 stupňů, zatímco podle evropských norem stačí 72.
I zemědělci však přemýšlejí o tom, že by začali mléko šetrně pasterovat, aby bylo už přímo z automatu nezávadné. „Jsme teď na tahu, chceme se spojit s ostatními producenty mléka,“ plánuje Erlebach.
FAKTA Automat: pro a proti + lepší chuť + lepší nutriční vlastnosti + nižší náklady na dopravu a obaly + přímá podpora zemědělců - nutnost doma pasterovat, jinak hrozí riziko nemocí - krátká trvanlivost, většinou do tří dnů - omezený počet míst, kde se dá koupit
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




