Jiří Antl "> 1015 nových jilmů již roste v Libereckém kraji - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/1015-novych-jilmu-jiz-roste-v-libereckem-kraji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Společnost přátel přírody: 1015 nových jilmů již roste v Libereckém kraji

23. května 2003 | Společnost přátel přírody
Autor: Jiří Antl, tel: 482 751 195, 732 641 945
V průběhu letošního jara uskutečnila Společnost přátel přírody projekt „Šance pro jilmy“, který podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Nadace Partnerství. Jeho cílem bylo navrátit do přírody strom, který do ní vždy neodmyslitelně patřil, ale bohužel díky nemoci zvané grafioza z ní téměř úplně zmizel. SPP pracuje na záchraně jilmové populace od doby svého vzniku – téměř 10 let.

Za tuto dobu jsme zmapovali některé dospělé jedince v přírodě, sebrali z nich semena a vypěstovali z nich v našich lesních školkách několik tisíc výsadbyschopných sazenic. Posledním krokem této snahy je jejich rozšíření do krajiny. Ve spolupráci s veřejností, se školami v regionu, se Správou CHKO Český ráj, Povodím Labe a také s některými obecními lesy se nám podařilo v průběhu dubna a začátku května vysadit celkem 1015 přibližně dvoumetrových sazenic po celém Liberecku a Jablonecku a také na části Semilska. Podle zjištěných informací je jejich ujímavost výborná, což dává velkou naději na úspěch celé akce. Jsme rádi, že se nám podařilo prakticky zapojit děti a mládež do pomoci přírodě a zároveň také seznámit veřejnost se stavem jilmů u nás. Na tento projekt hodláme navázat i v příštím roce, zájemci o sazenice jilmů se nám mohou opět ozvat koncem března příštího roku.

Společnost přátel přírody (dříve Staří ochránci Jizerských hor) - občanské sdružení vzniklo v roce 1994. Sdružuje zejména mladé lidi se zájmem o nenásilné prosazování trvale udržitelného způsobu života a vytváření harmonických vztahů mezi lidmi a přírodou. Sdružení si klade za hlavní cíle mj. přispět v co největší míře k obnově přirozených lesů, a to nejen v Jizerských horách, k záchraně ohrožených původních dřevin a přitom chce zapojit do své činnosti co nejširší veřejnost. Sdružení hospodaří v šesti lesních školkách a pracuje v něm nyní 11 stálých pracovníků. Kromě praktické ochrany přírody se věnuje mnoha formám ekologické výchovy.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist