Jiří Antl "> 1015 nových jilmů již roste v Libereckém kraji - Ekolist.cz

Společnost přátel přírody: 1015 nových jilmů již roste v Libereckém kraji

23. května 2003 | Společnost přátel přírody
Autor: Jiří Antl, tel: 482 751 195, 732 641 945
V průběhu letošního jara uskutečnila Společnost přátel přírody projekt „Šance pro jilmy“, který podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Nadace Partnerství. Jeho cílem bylo navrátit do přírody strom, který do ní vždy neodmyslitelně patřil, ale bohužel díky nemoci zvané grafioza z ní téměř úplně zmizel. SPP pracuje na záchraně jilmové populace od doby svého vzniku – téměř 10 let.

Za tuto dobu jsme zmapovali některé dospělé jedince v přírodě, sebrali z nich semena a vypěstovali z nich v našich lesních školkách několik tisíc výsadbyschopných sazenic. Posledním krokem této snahy je jejich rozšíření do krajiny. Ve spolupráci s veřejností, se školami v regionu, se Správou CHKO Český ráj, Povodím Labe a také s některými obecními lesy se nám podařilo v průběhu dubna a začátku května vysadit celkem 1015 přibližně dvoumetrových sazenic po celém Liberecku a Jablonecku a také na části Semilska. Podle zjištěných informací je jejich ujímavost výborná, což dává velkou naději na úspěch celé akce. Jsme rádi, že se nám podařilo prakticky zapojit děti a mládež do pomoci přírodě a zároveň také seznámit veřejnost se stavem jilmů u nás. Na tento projekt hodláme navázat i v příštím roce, zájemci o sazenice jilmů se nám mohou opět ozvat koncem března příštího roku.

Společnost přátel přírody (dříve Staří ochránci Jizerských hor) - občanské sdružení vzniklo v roce 1994. Sdružuje zejména mladé lidi se zájmem o nenásilné prosazování trvale udržitelného způsobu života a vytváření harmonických vztahů mezi lidmi a přírodou. Sdružení si klade za hlavní cíle mj. přispět v co největší míře k obnově přirozených lesů, a to nejen v Jizerských horách, k záchraně ohrožených původních dřevin a přitom chce zapojit do své činnosti co nejširší veřejnost. Sdružení hospodaří v šesti lesních školkách a pracuje v něm nyní 11 stálých pracovníků. Kromě praktické ochrany přírody se věnuje mnoha formám ekologické výchovy.