Veronika Vároši "> 16 milionů eur pro přeshraniční projekty - Ekolist.cz

MMR ČR: 16 milionů eur pro přeshraniční projekty

21. března 2016 | MMR ČR
Autor: Veronika Vároši, tel: 734 360 704
V rámci přeshraničního Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 2020 byly schváleny další projekty. Jedná se celkem o 15 přeshraničních projektů, které budou podpořeny celkem 16 miliony eur z prostředků Evropské unie.

„Důkazem vzájemně se prohlubující spolupráce jsou další společné a úspěšné projekty Čechů a Sasů, které přispějí k tomu, že hranice se stane pouhou pomyslnou čárou, která nebude rozdělovat, nýbrž nás jako sousedy spojovat,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Tři schválené projekty se zabývají společným kulturním dědictvím, přeshraničním cestovním ruchem a vzděláváním. V rámci projektu „Viva la musica“ chtějí kooperační partneři – spolek Saská Mozartova společnost v Chemnitz, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Základní umělecká škola T. G. Masaryka Chomutov – rozšířit své dosavadní umělecko-pedagogické aktivity do řady česko-německých akcí v regionech Ústí nad Labem a Chemnitz. V rámci koncertních řad a festivalů, jako např. „Amadeovo přátelské posezení“, „Saský Mozartův festival“, „Hubertova mše“ nebo „Cantus Choralis“, budou společně muzicírovat čeští a saští hudebníci. Evropská unie podpoří tento projekt přibližně 800 000 eur.

Společnost pro hospodářskou podporu Krušnohoří a Spolek cestovního ruchu Krušnohoří v Annabergu-Buchholzi spolu se společností Montanregion Krušné hory – Erzgebirge o.p.s. v Jáchymově chtějí v rámci svého projektu „Zdař Bůh, světové dědictví!“ zachovat, rozvíjet a udržitelným způsobem propagovat Hornickou kulturní krajinu Erzgebirge/Krušnohoří. Podnětem pro tento projekt je v průběhu roku 2016 očekávané rozhodnutí o zápisu regionu na seznam světového dědictví UNESCO. Kooperační partneři vypracují mimo jiné pět konceptů – koncept přeshraničního propojení, mediální koncept, tiskový koncept, koncept pro zprostředkování vědomostí dětem a mládeži hravou formou a koncept příhraničích vývojových a budoucích možností hornického regionu. Evropská unie podpoří tento projekt přibližně dvěma miliony eur.

Mateřská škola Waldhäusl e.V. v Žitavě a Základní škola a mateřská škola Kamenický Šenov-Prácheň chtějí v rámci svého projektu „Jedna střecha pro naše kultury“ již ty nejmenší děti seznámit se sousední zemí. Těžištěm projektu je vzdělávání v raném věku pomocí poznávání kultur a zvyků a získáváním jazykových dovedností na obou stranách hranice. Toho má být dosaženo především pravidelnými akcemi a vzájemnými návštěvami obou mateřských škol. Současně budou školeny odborné pedagogické pracovní síly, aby mohly do budoucna pracovat přeshraničně v obou mateřských školách. Na německé straně bude vybudován jazykový kabinet a kabinet vaření, na české straně vznikne tzv. zelená třída s učební laboratoří. Tento projekt bude podpořen prostředky Evropské unie ve výši cca 200 000 eur.

„S naším Programem spolupráce jsme na dobré cestě“ dodal i saský státní ministr Thomas Schmidt.

Do roku 2020 jsou pro přeshraniční projekty v oblasti povodňové a požární ochrany, ochrany před katastrofami, vnitřní bezpečnosti, ochrany a zachování společného přírodního a kulturního dědictví, cestovního ruchu, vzdělávání, interkulturního dialogu a partnerské spolupráce k dispozici prostředky ve výši celkem 186 mil. eur. Tyto prostředky pocházejí z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) a národních prostředků obou sousedních zemí.

Další informace o Programu spolupráce a nabídku konzultací k dotačním podmínkám naleznete na internetové stránce www.sn-cz2020.eu
Veronika Vároši, tel: 734 360 704