Radek Janoušek "> 4. středu v říjnu slavíme Den udržitelnosti - Ekolist.cz

Ukliďme Česko z.s.: 4. středu v říjnu slavíme Den udržitelnosti

24. října 2023 | Ukliďme Česko z.s.
Autor: Radek Janoušek, tel: 777 176 675
Den udržitelnosti dává světu příležitost seznámit se s tématem blíže a společně se naučit, co můžeme udělat pro podporu udržitelnosti. Proto každou poslední středu v říjnu, zasvětily školy, firmy a další organizace den udržitelnému životu.

Udržitelnost je slovo, které slyšíme stále častěji na úrovni mainstreamu, ale o čem udržitelnost vlastně je? V dnešní době máme tendenci to redukovat na „ekologické produkty a chování“. Udržitelného světa však lze dosáhnout pouze spojením tří věcí: zdravé planety, prosperující ekonomiky a blahobytu lidí. Dnes, více než kdy jindy, potřebujeme dobře rozumět tomu, co udržitelnost zahrnuje. Znalosti jsou prvním krokem, těsně před akcí...

Trvalá udržitelnost v dm

Akcenty trvalé udržitelnosti se prolínají rozhodováním a jednáním celé společnosti dm. Jedná se o nedílnou součást filozofie společnosti dm o příkladném působení ve svém okolí, kam nepochybně spadají i udržitelná témata. Naše zákazníky i spolupracovníky v otázkách trvalé udržitelnosti edukujeme a snažíme se jim ukázat, že změna v chování směrem k udržitelnějšímu způsobu životu je snazší, než se může zdát.

Pro zjednodušení orientace při nákupu, byly již v roce 2018 označeny v prodejnách dm zelenou cenovkou produkty, které jsou svým složením šetrné k přírodě a přispívají k trvalé udržitelnosti. Zákazníci tak mají možnost volby, zda si koupí konvenční nebo šetrnější produkt. Toto značení prošlo na začátku roku 2023 revizí a aktuálně je zelenou cenovkou označeno bezmála 2 000 produktů, které jsou držitelem alespoň jednoho z dvacítky níže uvedených certifikátů:

V roce 2019 byl zahájen pilotní provoz plnicích stanic na stáčenou ekodrogerii. Zákazníci mají možnost nákupu ekologických čisticích a pracích prostředků značky Tierra Verde do opakovaně použitelných plastových nádob o objemu 1 nebo 1,5 litru. Ty si zakoupí pouze při prvním nákupu a v našich prodejnách po vypotřebování obsahu znovu naplní. Seznam prodejen, ve kterých jsou plnicí stanice dostupné, je k dispozici na dm.cz.

Z oblasti trvalé udržitelnosti lze také zmínit závazek společnosti dm vůči přírodě v otázce snížení objemu plastového odpadu. Proto společnost dm v říjnu 2019 ukončila prodej jednorázových plastových a také nylonových tašek. Tento krok ročně ušetří přírodu před 63 tunami plastového odpadu. Místo nich zákazníkům nabízí několik variant opakovatelně použitelných pevných nákupních tašek z recyklátu a bavlněné tašky, které mohou v případě poškození či jiného opotřebení zákazníci kdykoliv vyměnit za nové. V prodejnách dm bylo také v této souvislosti ukončeno vydávání balonků. Děti se tak v době nákupu v dm mohou zabavit hracími prvky, jako jsou houpací koníci a hrací kostky. V neposlední řadě jsme dále v prodejnách dm disponujícími aquamaty postupně nahradili plastové kelímky na vodu za jejich šetrnější variantu z povoskovaného papíru.

Od března 2023 přestala dm zákazníkům posílat poštou magazín ACTIVE BEAUTY, který bude nově k dispozici ve stojanu při vchodu do prodejny. Společnost dm tím pokračuje v redukci dopadu své činnosti na životní prostředí. Do konce roku 2023 tak snížením nákladu magazínu a nezasílání poštou ušetří více než 186 tun papíru a téměř 3 tuny plastové fólie, do které musel být časopis zabalen, aby splňoval podmínky poštovního zákona pro adresnou distribuci.

Na trvalou udržitelnost dbá společnost dm i z hlediska svého fungování – centrála a distribuční centrum v Jihlavě využívá energii ze solárních panelů. Distribuční centrum v Jihlavě disponuje také kogenerační jednotkou, která v létě slouží jako náhradní zdroj energie a v zimě lze s její pomocí vytápět budovy centra. Vhodná řešení přispívající k trvalé udržitelnosti jsou hledána i pro samotný provoz prodejen. Tam, kde je to možné, využívají prodejny dm tzv. „zelenou energii“.

Ocenění získala také přírodní zahrada obklopující centrálu dm v Českých Budějovicích. V roce 2016 získala společnost dm od občanského sdružení Přírodní zahrada z.s., ocenění za ekologický počin. V České republice je dm první společností, která takové ocenění získala a která jej získala za projekt „Firemní zahrada společnosti dm drogerie markt v Českých Budějovicích“. Realizátorem projektu je Jan Nussbauer. V roce 2019 získala přírodní zahrada ocenění v celoevropské soutěži „European Award for Ecological Gardening“, ve které jsou oceňovány a hodnoceny projekty, které respektují principy přírodní zahrady. Společnost dm uspěla v kategorii Urban Gardening, která se zaměřuje na kreativní zahradničení ve městě a vyzdvihuje inovativní a zajímavé nápady přispívající k trvalé udržitelnosti. Přírodní zahrada obstála mezi 68 projekty přihlášenými z 10 zemí.

Cílem projektu přírodní zahrady bylo přinést do města více přírody. Vedle květin jsou součástí firemní zahrady tzv. hmyzí hotely nebo pítko pro ptáky. Za budovou centrály se nachází prostor zeleně s lavičkami, která má sloužit jako koutek pro společné posezení a relax. Součástí koutku jsou také moderní kompostéry pro zužitkování kuchyňského a zahradnického biologického odpadu (kávová sedlina, čajové sáčky, slupky od ovoce a zeleniny). Kompostéry zajišťují ideální přívod vzduchu, zabraňují přístupu hlodavců a nezapáchají. Spolupracovníci centrály mají možnost recyklovat kuchyňský odpad díky speciálním košům na tento odpad, které jsou součástí kuchyněk. Pro potřebu pravidelného doplňování vody do vodního zřídla a na zálivku venkovní (případně i vnitřní) mobilní zeleně je možné jímat dešťovou vodu z přístřešků na kola a motocykly.

V duchu trvalé udržitelnosti se nesly také oslavy 30 let působení společnosti dm na českém trhu. Při té příležitosti společnost podpořila 30 zelených projektů částkou 7 milionů korun. Dodatečně k nim společnost dm k přidala také projekt v jižních Čechách. Na revitalizaci rybníka a úpravu kruhového objezdu přispěla částkou 5 milionů korun. Celková finanční podpora tak vzrostla na výsledných 12 milionů korun a počet podpořených projektů na 31. Seznam podpořených projektů je k dispozici na platformě Společně.

Nejen Den udržitelnosti…

Dalších více než 240 dnů a svátků týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v EKOkalendáři spolku Ukliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů pro udržitelnost na každý den... Tištěný EKOkalendár pro rok 2024 pak lze zakoupit na Fan-Shopu spolku Ukliďme Česko.
Radek Janoušek, tel: 777 176 675