Alena Čeřovská "> 6 tipů, jak na udržitelnější životní styl - Ekolist.cz

FeelEco: 6 tipů, jak na udržitelnější životní styl

13. května 2023 | FeelEco
Autor: Alena Čeřovská, tel: 739 550 072
Udržitelnost je ve společnosti stále skloňovanějším tématem. Přinášíme proto několik tipů, jak se chovat ohleduplněji k životnímu prostředí, které do svého života může jednoduše zavést téměř každý z nás. I malé kroky totiž mohou vést k velkým změnám.

1. Třídit odpad je základ
Každý Čech za rok vyprodukuje přibližně půl tuny odpadu. Jedním ze zcela základních kroků šetrnějšího přístupu k přírodě by tak mělo být třídění odpadů. Správným tříděním můžeme nejen přispět k šetření primárních surovin, jakými jsou dřevo, ropa nebo uhlí, ale současně také ke snížení produkce oxidu uhličitého nebo k úspoře energie a vody. Například při opětovném zpracování skla je spotřeba energie až o 40 % nižší.

2. Snížení množství plastů
Dalším krokem, který může udělat každý z nás, je snížení spotřeby plastů. I když by se to na první pohled mohlo zdát náročné, stačí drobné změny našeho chování. „Spotřebu plastů lze snížit poměrně jednoduše. Stačí jen lehce proměnit své návyky. Důležité je zamyslet se, při jakých příležitostech využíváte jednorázové plasty nejčastěji, a pokusit se tyto situace změnit,“ upozorňuje Radek Marták, ředitel výzkumu a vývoje FeelEco. Pokud například vyrážíte na nákup, noste si látkovou tašku nebo košík a vyhněte se používání nových a nových igelitových tašek. Stejně tak ovoce a zeleninu nemusíte balit do plastových sáčků, ale využít můžete látkové, které můžete mít vždy při ruce. Dalším krokem může být výměna častého nakupování nápojů v PET lahvích za pořízení vhodné, například skleněné láhve, pokud jste zvyklí nosit si u sebe vždy pití. Změny pak můžete dosáhnout i nákupem velkých balení kosmetiky a drogerie v Bag-in-Boxech, které doma můžete přelít do určených nádob. Příkladem je značka FeelEco, která se zaměřila na snižování plastů v obalech svých výrobků a již před dvěma roky nahradila 15l kanystry 10l Bag-in-Boxy. Tento krok ušetří na stejné množství produktu 75 % plastu, 35 % hmotnosti obalů a oproti původnímu balení o 53 % sníží i uhlíkovou stopu.

3. Kvalita před kvantitou
Upřednostnění kvality před kvantitou při nakupování ocení nejen příroda, ale také vaše peněženka. Pokud sáhnete po kvalitním výrobku, vydrží vám dlouhé roky a nebudete muset nakupovat tak často. Tento princip byste měli uplatňovat při nakupování různorodého sortimentu, ale velkou pozornost si zaslouží zejména u módy. U oblečení máme totiž tendence nakupovat velké množství kousků podle nejnovějších trendů, které jsou mnohdy z nekvalitních materiálů a příliš dlouho nevydrží a je nutné je o to častěji obměňovat. Koupí nadčasových kusů z vhodných materiálů přitom můžeme výrazně přispět k udržitelnému životnímu stylu. Pokud sáhnete po oblečení z přírodních materiálů, má to navíc i další benefit. „Je potřeba si uvědomit, že během praní se z oblečení uvolňují mikrovlákna. Pokud volíte oblečení ze syntetických materiálů, tak se tato uvolněná syntetická vlákna transformují na mikroplasty a dostanou se do čističek odpadních vod, které je nedokážou zachytit, a odtud pak putují dále do oběhu a kontaminují vodu. Vhodné je proto volit oblečení z přírodních materiálů,“ vysvětluje Radek Marták.

4. Přírodní drogerie a kosmetika
Další změny můžete dosáhnout, pokud vyměníte konvenční drogerii a kosmetiku za přípravky, které mají ohleduplné složení na bázi přírodních látek. Mnohé konvenční prostředky mohou obsahovat různé nežádoucí látky, které se odpadní vodou dostávají dále do přírody. „Příkladem mohou být mikroplasty, částečky o velikosti 0,1 µm až 5 mm, které bývají přidávány do peelingové drogerie i kosmetických přípravků. Ty jsou ve vodě nerozpustné a poradit si s nimi plně nedokážou ani čističky vod,“ upozorňuje dále Radek Marták. Pokud tak sáhnete po přípravcích s ohleduplným složením a vysokým obsahem podílu přírodního původu, které jsou snadno biologicky rozložitelné, můžete snížit negativní zatěžování životního prostředí. V orientaci ve výrobcích vám mohou pomoci i dosažené certifikace. Například certifikace EU Ecolabel hodnotí náročná ekologická kritéria výrobku, a to v průběhu celého cyklu, tedy od získávání surovin, přes výrobu, až po jeho likvidaci.

5. Šetrné nakládání s energiemi
Neméně důležitým bodem je šetrné nakládání s energiemi. Pozor si můžeme dát na to, abychom zbytečně nesvítili, zvážit můžeme, jak topíme a snižovat teplotu v bytě v dobách, kdy nejsme doma. Roli v úspoře pak mohou hrát ale i na první pohled drobnosti, jako je například správně naplněná myčka nebo pračka. „V případě myčky je situace zřejmá. Pokud ji pouštíme v momentě, kdy je naplněna jen z části, dochází ke zbytečnému plýtvání energií i vody. U pračky je to ale o něco složitější. V případě, že máte málo naplněnou pračku, dochází k plýtvání nejen během praní, ale vodou nasáknuté prádlo se mnohem více odírá o buben pračky a rychleji se tak poškozuje. Problematická ale může být i opačná situace, kdy byste pračku naplnili příliš. Hrozí, že se prádlo dostatečně dobře nevypere, protože nevzniká potřebné tření volně se pohybujícího prádla a vy budete muset prát znovu,“ uvádí Radek Marták.

6. Nevyhazujeme, ale opravujeme
V posledním bodě bychom se mohli inspirovat u starších generací. Zatímco dnes často vyhledáváme nejjednodušší řešení a rozbité nebo poničené věci ihned nahrazujeme novými, dříve se lidé častěji uchylovali k opravám. Vždy když budete stát před rozhodnutím, zda danou věc vyhodit a koupit novou, zvažte, zda ji nelze opravit, aby vám ještě sloužila. Náklady na opravu mohou být také mnohem nižší, než koupě nového.
Alena Čeřovská, tel: 739 550 072