https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/8490-brnanu-zada-lepsi-podminky-pro-cyklistiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Hnutí Duha: 8490 Brňanů žádá lepší podmínky pro cyklistiku

27. září 2006 | Hnutí Duha
Celkem 8490 podpisů pod peticí požadující lepší podmínky pro jízdu na kole v Brně [1] dnes Hnutí DUHA odevzdává na magistrátu moravské metropole.

Podpisová akce žádá lepší síť bezpečných cyklostezek, spojení do středu města a také vytvoření míst pro bezpečné odložení kol ve veřejných budovách a v blízkosti nádraží.

V Brně je v současnosti v provozu pouze 21 km cyklistických stezek, které tvoří jediná souvislá trasa podél Svratky a několik dalších nepropojených úseků. Zcela chybí spojení do centra i možnost bezpečného průjezdu středem města. Nedostatečné jsou také možnosti bezpečně odložit kolo na důležitých místech.

Hnutí DUHA Brno a Nadace Partnerství zároveň anoncují první výsledky sobotního sčítání cyklistů: na čtyřech místech města jich bylo napočteno bezmála 5000. V anketě, které se zúčastnily více než tři stovky z nich, skoro tři čtvrtiny – 72 % – dotázaných uvedly, že častější jízdě na kole v Brně brání nedostatek cyklostezek a ohrožení automobily; dalších 36 % postrádá bezpečná parkovací místa pro kola. Naproti tomu pouhých 7 % dotázaných sdílí názor, že Brno je příliš kopcovité, a pro cyklodopravu tudíž nevhodné.

Miloš Hotař z Hnutí DUHA Brno řekl:
„Chceme hlavně urychlené zřízení stezek a speciálních cyklopruhů, které umožní bezpečný příjezd do centra města. Bez vyznačení cyklopruhů na vybraných ulicích či zřízení cyklostezek nebude jízda na kole v Brně bezpečná, a tudíž ani atraktivní. Přitom zkušenosti dalších měst potvrzují, že z jízdy na kole by se mohl stát běžný způsob dopravy ve městě.“

Kontakt: Miloš Hotař, Hnutí DUHA Brno, telefon 605 900 020, email milos.hotar@hnutiduha.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist