Atomstopp_ oberoesterreich: 85.porucha v jaderné elektrárně Temelín "hezká" pravidelnost -- problémy s čerpadly každé tři měsíce

2. června 2006 | Atomstopp_ oberoesterreich
S "hezkou" pravidelností dochází v prvním bloku jaderné elektrárny Temelín k poruchám, které se týkají cirkulačních čerpadel.

85.porucha -- 2.června 2006 -- problém s měřením tlaku na cirkulačním čerpadle
84.porucha -- 17.března 2006 -- závada elektromagnetu na cirkulačním čerpadle
81.porucha -- 17.listopadu 2005 -- výpadek elektronapájení cirkulačního
čerpadla

"Hlavní cirkulační čerpadla mají v chladícím okruhu jaderné elektrárny Temelín důležitou funkci. Do této chvíle není jasné, zda v 1.bloku elektrárny nedošlo ke skutečnému snížení tlaku a tím k netěsnosti v systému, nebo zda se jednalo pouze o chybu měření či jednu z mnoha poruch čidel! Postup provozovatele, který byl zveřejněný v médiích, a odstavení celého reaktorového bloku však ukazují na vážnější problém!" říká Roland Egger, mluvčí sdružení "Atomstopp_oberoesterreich".

"Vzhledem k trvajícím problémům v jaderné elektrárně Temelín by pokračování v kolaudaci 1.výrobního bloku znamenalo, že provozovatel elektrárny, společnost ČEZ, smí nadále hazardovat a vystavovat celou oblast jadernému ohrožení tímto zařízením," dodává Egger.

"Každá odstávka bloku má negativní vliv na jadernou část. Časté odstávky mohou vést díky stálým výkyvům teploty k unavení materiálu v reaktoru, což může mít nedozírné následky," upozorňuje Manfred Doppler.

"Vyzýváme spolkového kancléře Schlüssela, aby ještě v době rakouského předsednictví požadoval realizaci bezpečnostních opatření v jaderné elektrárně Temelín, která byla dohodnuta v dohodě z Melku, a aby trval na okamžitém přerušení provozu JE Temelín do doby jejich uskutečnění," uzavírá Andreas Reimer.

Další informace:
Roland Egger, +43 664 421 5613