Jana Hecová "> „Advokáti klimatu“ našli čtyři cesty snižování produkce emisí v ČR - Ekolist.cz

British Council: „Advokáti klimatu“ našli čtyři cesty snižování produkce emisí v ČR

17. října 2008 | British Council
Autor: Jana Hecová, tel: 221 991 132, 724 027 452
Celoevropský projekt Challenge Europe na ochranu klimatu vyhlášený organizací British Council získává v České republice konkrétní podobu. Čeští „advokáti klimatu“ vybrali o prvním říjnovém víkendu čtyři návrhy na snižování produkce emisí CO2. Výsledkem práce této skupiny mladých lidí by mělo být usnadnění pohybu cyklistů ve městech, rozšíření výstavby nízkoenergetických a pasivních domů, motivace k užívání environmentálně a sociálně příznivého oblečení a rozvoj lokální výroby čisté energie.

Skupina mladých lidí se zájmem o ekologii, tzv. „advokáti klimatu“, kteří se v červnu 2008 zapojili do projektu Challenge Europe mezinárodní organizace British Council, už zná konkrétní
a realizovatelné návrhy, jejichž realizaci se budou v následujících měsících věnovat. Při výběru témat k realizaci napomáhal patron projektu Challenge Europe, prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc., senátor a profesor UK v oboru ochrany životního prostředí.

Témata, kterým se „advokáti klimatu“ budou věnovat:

V rámci podpory pohybu cyklistů ve městech budou „advokáti klimatu“ usilovat o instalaci samoobslužných stojanů na kola před městskými úřady, bankami, poštami, obchody, školami, sportovišti apod. Pomocníkem pro cyklisty by se měl stát také internetový vyhledávač tras s nastavitelnými parametry jako „nejrychlejší cesta“, „nejméně aut“, „nejkvalitnější povrch“ atd. Těmito kroky chtějí „advokáti“ usnadnit pohyb cyklistů ve městech a přimět tak obyvatele měst k pohybu na kole namísto autem či MHD.

„Advokáti klimatu“ se budou dále snažit snížit vliv výstavby a provozu budov na životní prostředí. Hodlají vytvořit přehled evropských fondů a jiných dotačních zdrojů a poukázat na ekonomické a právní nástroje, které pomohou překonávat překážky výstavby kvalitních, ekologicky šetrných budov. Celkovou osvětou laické i odborné veřejnosti chtějí přispět k rozšíření nízkoenergetických a pasivních domů nebo k rekonstrukci objektů s lepšími energetickými
a funkčními standardy.

Prezentací environmentálně a sociálně příznivého oblečení chtějí „advokáti klimatu“ kultivovat nebo ideálně snížit spotřebu oděvů a stimulovat nabídku etického oblečení. Rádi by informovali veřejnost
o environmentálních a sociálních aspektech oblékání a oděvního průmyslu a propagovali šetrnější alternativy odívání jako módní a prestižní. Chtějí působit jak na výrobce a obchodníky, tak na spotřebitele, které se budou snažit motivovat ke změně v nákupním chování.

Cílem „advokátů klimatu“ je také přispět k rozvoji lokální výroby čisté energie, zejména bioplynu, který je ekologickým palivem pro dopravu nebo kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla. Tým „advokátů“ připraví pro obce přehledný informační balíček o výrobě bioplynu a návod na zasazení výroby bioplynu do odpadového hospodářství, zemědělství a údržby a ochrany krajiny. Součástí jejich práce by měla být rovněž pilotní realizace návrhu ve vybrané obci.

O projektu Challenge Europe
Projekt byl v České republice zahájen v červnu 2008 mezinárodní organizací British Council. Je zaměřen na snížení produkce emisí CO2 a ochranu klimatu. British Council a zástupci partnerských organizací vybrali tým 18 mladých lidí ve věku 18 až 35 let, který podporují v hledání nových způsobů, jak snižovat emise oxidu uhličitého nebo rozvíjet netradiční využití již objevených metod. Tým tzv. „advokátů klimatu“ bude s pomocí odborníků pracovat na vybraných koncepcích řešení problematiky snižování emisí CO2. V celé Evropě se bude více než 200 advokátů podílet na rozvoji zhruba 40ti konkrétních návrhů. Rozpracované koncepty budou představeny na jaře 2009.

Patronem projektu Challenge Europe v České republice se stal prof. RNDr. Bedřich Moldan, CSc., který v současné době působí jako senátor, profesor v oboru ochrany životního prostředí UK, ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK a ředitel Kabinetu environmentálních studií AV ČR a UK.

„Advokáty klimatu“ v jejich úsilí formou konzultací a přístupu k informacím podporují kromě British Council také partnerské organizace projektu Challenge Europe - Nadace Heinricha Bölla, Respekt Institut, Centrum pro dopravu a energetiku a Zemědělská univerzita, Fakulta životního prostředí. Záštitu projektu poskytlo Ministerstvo životního prostředí České republiky.

Více informací o projektu naleznete na internetových stránkách www.britishcouncil.cz a http://challengeeurope.britishcouncil.org.
Jana Hecová, tel: 221 991 132, 724 027 452