ODS: Alexandr Vondra: Zahrnutím jádra do taxonomie se nám podařilo odstranit zásadní překážku pro výstavbu dalších jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně

2. února 2022 | ODS
Evropská komise dnes vydala delegovaný akt k tzv. taxonomii udržitelných financí, kterým do taxonomie zařazuje jadernou energetiku a rozšiřuje možnosti výroby energie ze zemního plynu.

„Dnešní rozhodnutí Evropské komise je velký úspěch České republiky. Zahrnutím jádra do taxonomie došlo ke kroku, kterému by před dvěma lety nikdo nevěřil. Návrh také odstraňuje nadbytečné podmínky pro využívání zemního plynu jako přechodného zdroje, což také napomůže k lepšímu přechodu k alternativním palivům, jako je např. vodík,“ uvedl člen výboru pro životní prostředí a místopředseda klubu přátel jádra v Evropském parlamentu Alexandr Vondra.

Delegovaný akt může zamítnout Rada EU nebo Evropský parlament, ale podmínky pro jeho zamítnutí jsou nastaveny přísně (posílená kvalifikovaná většina států EU nebo nadpoloviční většina všech europoslanců), takže by k němu dojít nemělo.

„Pokud by k dnešnímu rozhodnutí Komise nedošlo, byla by výstavba dalších jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně téměř nemyslitelná a Česká republika by přechod k bezuhlíkové energetice nezvládla. Nadále by tak trvala naše závislost na externích dodávkách plynu, která by byla s koncem uhlí ještě výraznější,“ dodal Alexandr Vondra.