Energie2: Alternatívny dodávateľ elektriny a plynu Energie2 víta nový zákon schválený vládou

10. listopadu 2011 | Energie2
Schválenie tzv. tretieho energetického balíčka vládou SR, v stredu 9.novembra 2011, je krokom správnym smerom a je plne v prospech zákazníkov i predajcov energií. Liberalizácia trhu výrazne zlepší konkurenciu na trhu s elektrickou energiou a zemným plynom a umožní odberateľom slobodnejší výber dodávateľov a tým aj priaznivejšie ceny. Informoval o tom Dávid Vlnka, riaditeľ spoločnosti Energie2, ktorá je alternatívnym predajcom zemného plynu a elektriny.

,,Dlhoočakávaný návrh zákona o regulácii v sieťových odvetviach konečne zliberalizuje prechod zákazníkov od dominantných spoločností k alternatívnym dodávateľom. Nové pravidlá zároveň zlepšia práva spotrebiteľov a posilnia právomoci a nezávislosť regulačného orgánu. Očakávaným schválením tohto zákona v NR SR padne posledná prekážka pre rýchlu zmenu k lacnejšiemu dodávateľovi. Doterajší nevoľnícky zákon nútil dodávateľské firmy začať s dodávkami až o štvrťrok neskoršie, než zákazník požiadal o zmenu. Novela zákona tieto nezmyselne dlhé čakacie lehoty skráti na tri týždne a zvýši operatívnosť poskytovania služieb v prospech zákazníka“, konštatoval D.Vlnka.

Poukázal na to, že doteraz platný zákon umožňoval a umožňuje zmeny vždy iba 50 pred začatím nového kalendárneho štvrťroka (1. 4.,1. 7., 1. 10., 1. 1.),. Preto zákazník, ktorý chcel začať odoberať plyn, alebo elektrinu od 1. januára 2012, musel o zmenu požiadať do 30. septembra 2010. Pretože vybavenie formalít tiež chvíľu trvá, v skutočnosti musel požiadať o zmenu aspoň týždeň predtým. Kým nenadobudne právoplatnosť novela zákona platí doterajší, čo znamená, že domácnosti zatiaľ môžu najskôr uskutočniť zmenu až k 1.4.2012, ale na požiadanie o ňu majú už len cca 6-8 týždňov, v podstate do Vianoc, vysvetlil D.Vlnka.

Zdôraznil, že zákazníci sú niekedy zneistení a zavádzaní aby nemenili dodávateľov. Často ich odrádzajú aj ,,papierovačky“ spojené so zmenou dodávateľov. Tieto obavy sú však zbytočné. Energie2 vybaví za zákazníka všetky formality a bezplatne. Zabezpečí aj všetky úkony pri zmene dodávateľa a plynomer a vedenie k nemu naďalej obsluhuje predchádzajúca distribučná spoločnosť, ktorá odstraňuje aj prípadné poruchy. Zákazník ani na chvíľu neostane bez plynu, pretože je chránený legislatívou a prevádzkovým poriadkom.

Spoločnosť Energie2 pôsobí aj na českom trhu a pripravuje rozšírenie aj do ďalších okolitých krajín. Firma má sídlo v Bratislave a pobočky v Topoľčanoch a Prešove. Cenníkové sadzby má Energie2 nastavené nižšie, než dominantní dodávatelia. Navyše pri uzavretí zmluvy cez internet poskytuje zákazníkom ďalší dodatočný benefit na úrovni 2 % z cenníkovej ceny, a to po celú dobu trvania zmluvy. Oproti dominantným dodávateľom má Energie2 v súčasnosti ceny zemného plynu nižšie o 10 až 14 % (v priemere o 12 %) a elektriny o cca 10 %, v závislosti od zvolenej sadzby. Najväčší záujem je o produkt - Nebeská ponuka. Pri uzavretí zmluvy na dobu 6 rokov firma garantuje nižšiu cenu oproti súčasnému dodávateľovi elektriny a plynu po celý čas trvania zmluvného vzťahu. Zákazníci tak môžu ušetriť za dobu trvania zmluvy až tisíce eur. Pre zákazníkov ponúka aj združenú fakturáciu – čiže spojenie viacerých odberných miest do jedného daňového dokladu a optimalizáciu preddavkových platieb na základe reálnej spotreby.