Strana zelených: Annalena Baerbock kandidátkou německých zelených na post kancléřky

19. dubna 2021 | Strana zelených
Annalena Baerbock se stala kandidátkou německých zelených na post kancléřky. Oznámili to po vzájemné dohodě s druhým se spolupředsednické dvojice Robertem Habeckem.

Annalena Baerbock je ročník 1980, studovala na London School of Economics, žije s manželem a dvěma dětmi v Postupimi a je od roku 2013 poslankyní Bundestagu. Věnovala se zejména zelené transformaci regionů a byla mluvčí strany pro klimatickou politiku. Spolupředsedkyní je od roku 2018.

Němečtí zelení Bündis 90/Die Grünen se v současnosti stabilně pohybují nad 20% ve volebních průzkumech, na dohled vedoucí CDU/CSU. Je velmi pravděpodobné, že budou součástí nové německé vlády po zářijových volbách, není vyloučeno ani to, že Annalena Baerbock může být první německou zelenou kancléřkou. Aktuálně jsou němečtí zelení ve vládě v 11 že 16 spolkových zemí.

"S Annalenou jsem se měl možnost dvakrát osobně setkat. Je to velmi inspirativní žena, která dokáže kompetentní politiku kombinovat s empatií a lidským přístupem. Německo má šanci na skvělou kancléřku," komentoval volbu německé strany spolupředseda Strany zelených Michal Berg.