Jiří Nezhyba "> Antimonopolní úřad opakovaně odmítá poskytnout informace o mimořádné státní podpoře pro NEMAK. EPS se proto obrací na soud. - Ekolist.cz

Ekologický právní servis: Antimonopolní úřad opakovaně odmítá poskytnout informace o mimořádné státní podpoře pro NEMAK. EPS se proto obrací na soud.

20. ledna 2003 | Ekologický právní servis
Autor: Jiří Nezhyba, tel: 605 276 334
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) opakovaně odmítl Ekologickému právnímu servisu poskytnout informace, z nichž vycházel při povolování výjimky ze zákazu veřejné podpory pro společnost Nemak. Rozhodnutím ÚOHS byly pro společnost Nemak povoleny investiční pobídky – desetileté “daňové prázdniny”, dotace na vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace. EPS se proto obrací na soud, aby úřad přiměl požadované informace zveřejnit.

Ekologický právní servis (EPS – organizace právníků a studentů práv) požádal v říjnu minulého roku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o poskytnutí kopií dokumentů, na jejichž základě povolil výjimku ze zákazu veřejné podpory pro společnost Nemak Europe, s.r.o. Rozhodnutím ÚOHS byly v červnu 2001 povoleny investiční pobídky pro společnost Nemak – desetileté “daňové prázdniny” (slevy na dani), a poté dotace na vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace v celkové výši 64,8 mil. Kč. Úřad pak v srpnu 2002 povolil pro Nemak prodej pozemků v hodnotě přes 65 mil. Kč za symbolickou cenu 1 Kč/m2. Město Most hodlá investovat do celé průmyslové zóny, v níž staví Nemak svou továrnu, okolo 150 mil. Kč, z toho až 70 mil. Kč může získat jako dotaci od státu.

ÚOHS rozhodoval o výjimce ze zákazu veřejné podpory a o možnosti použití vysokých částek ze státního rozpočtu, přičemž odmítl poskytnout EPS informace, na jejichž základě výjimku pro Nemak povolil. Tím však porušil zákon o informacích, který poskytování kopií listin ze správních spisů výslovně umožňuje1). EPS proti rozhodnutí ÚOHS podal rozklad k jeho předsedovi, který se však jeho rozkladem vůbec nezabýval. EPS se proto obrací s žalobou na Krajský soud v Brně, aby úřad přiměl požadované informace zveřejnit.

“Antimonopolní úřad odmítá poskytnout informace o tom, proč právě Nemak může dostat mimořádnou finanční výpomoc ze strany státu. Navíc způsob a argumentace, s níž nám bylo poskytnutí informací odepřeno, vychází z mylného výkladu zákona o informacích a především pak z naprostého nepochopení jeho celkového účelu a významu v českém právním řádu," uvádí k věci právník EPS Jiří Nezhyba.

kontakt:
Jiří Nezhyba, EPS, mobil: 605 276 334; tel.: 545 575 229, fax: 545 240 012; URL: www.eps.cz
e-mail: brno@eps.cz, Bratislavská 31, 602 00 Brno

Poznámka:

1) § 14 odst.. 3 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů