Radek Drahný "> Apartmány na Luční boudě? - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Apartmány na Luční boudě?

19. srpna 2004 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný
Správa KRNAP s obavami sleduje současné dění kolem Luční boudy. Nový majitel, firma AEZZ, a.s., opakovaně deklaroval svůj záměr přeměnit hospodářský, západní trakt Luční boudy na apartmánové byty určené k prodeji do osobního vlastnictví.

V posledních týdnech nový majitel zahájil reklamní kampaň, v které nabízí 16 apartmánových bytů na Luční boudě k prodeji. Inzeráty s informacemi o možnosti koupit si luxusní apartmány na Luční boudě se objevily například v týdeníku Euro, na internetových stránkách Luční boudy i v jedné pražské realitní kanceláři. Majitel potenciálním zájemcům nabízí možnost koupit luxusní bytové apartmány do osobního vlastnictví. Dále firma AEZZ, a.s. zaručuje snadnou dostupnost pro všechny druhy zimních i letních sportů, bezproblémový dojezd v létě po asfaltové komunikaci a v zimě rolbou nebo skútrem. Majitelé Luční boudy dále novým majitelům již dnes nabízejí další pronájem jejich apartmánu třetím osobám. Apartmány mají být novým majitelům k dispozici již tento rok.

V okamžiku, kdy Správa KRNAP zaregistrovala tyto skutečnosti, začala celou záležitost v mezích svých možností řešit. Správa KRNAP podala podnět Stavebnímu úřadu Městského úřadu Pec pod Sněžkou k zajištění vykonání státního stavebního dohledu. Podle původního projektu a stavebního povolení z roku 1989, které jako jediné relevantní dokumenty má Správa KRNAP k dispozici, mělo přistavované patro hospodářského objektu (v současné době nabízené k prodeji jako luxusní apartmány) sloužit k ubytování personálu. Správa KRNAP nemá ve svém archivu doklad o povolení výstavby apartmánových bytů, ani o tom, že stavebník podal žádost o změnu stavby před dokončením.

Vznik apartmánových bytů představuje vážnou kolizi se zájmy ochrany přírody v oblasti dopravy, tj. dostupnosti tohoto objektu v I. zóně národního parku budoucími vlastníky apartmánů, a to jak v zimě, tak v létě. V tento okamžik se po úzce zpevněné cestě na Luční boudu pohybují automobily majitelů Luční boudy, zásobování a firem provádějících rekonstrukci. Řádově můžeme hovořit o desítkách průjezdů v tomto úseku každý den. V situaci, kdy proběhne prodej bytů do soukromého vlastnictví, budeme muset hovořit ne o desítkách, ale o stovkách průjezdů denně! To vše v nejpřísněji chráněné I. zóně národního parku s unikátní krkonošskou tundrou. Na jedné z nejvýznamnějších výstupových cest na Sněžku, kde se denně pohybují stovky až tisíce pěších turistů, které tento nárůst provozu bude obtěžovat a v mnoha případech i ohrožovat. Navíc, jak je pozorováno již dnes, uhýbáním z cesty turisté poškozují vzácnou vegetaci, která se v bezprostředním okolí cesty nachází. Zároveň by tím vznikl precedens pro další dopravní zpřístupňování i u ostatních objektů v nejcennějších partiích Krkonoš. Správa KRNAP proto nesouhlasí s takovouto exploatací národního parku úzkou skupinou lidí.

V tiskové zprávě, vydané majiteli Luční boudy letos v červnu při příležitosti otevření hotelu, se jednatelka akciové společnosti AEZZ Mgr. Klára Sovová odvolává na spolupráci s ochránci přírody a horskou službou. „Snažíme se s ochranáři z KRNAP hodně komunikovat a najít taková řešení, která nepoškodí zdejší unikátní přírodu“, uvedla Sovová. Bohužel představitelé Správy KRNAP začínají mít pocit, že ve slovech majitelů Luční boudy je rozpor mezi tím, co deklarují a tím, co ve skutečnosti dělají.