Lenka Mašková "> Arnika a Zoo Praha připravily pro děti měsíc sov - Ekolist.cz

Sdružení Arnika - Projekt Sovy do škol: Arnika a Zoo Praha připravily pro děti měsíc sov

12. února 2004 | Sdružení Arnika - Projekt Sovy do škol
Autor: Lenka Mašková, tel: 604 31 85 63
Sdružení Arnika připravilo ve spolupráci se Zoologickou zahradou v Praze další výchovně vzdělávací program pro pražské základní školy a gymnázia s názvem „Měsíc sov“. Jedná se o další z aktivit zatím velmi úspěšného projektu Arniky „Sovy do škol“, kterého se zatím zúčastnilo zhruba 10 tisíc dětí. Akce je podpořena Magistrátem hl. města Prahy.

Žáci se nejprve mohli s nočními ptáky seznámit z bezprostřední blízkosti na přednáškách chovatelky handicapovaných sov Věry Malátkové. V novém roce pak projekt vstoupil do své druhé fáze, při které děti chodí v doprovodu ornitologů za sovami do jejich přirozeného prostředí a snaží se je nalákat „houkáním“. Dětem se takto podařilo vidět volně žijící sovy na šesti pražských lokalitách.

V rámci Měsíce sov mohou žáci v Zoo Praha získat nové poznatky o vzácných druzích sov, které v České republice buď vůbec nežijí, nebo jen velmi vzácně. Každý čtvrtek a pátek v měsíci únoru budou v Zoo Praha organizovány přednášky pro školy, jakož i další doprovodný program. Zástupci škol se musí předem objednat na čísle 603 726 737 u vedoucí projektu Veroniky Voldřichové.

„Děti nejprve navštíví novou budovu Afrického pavilonu, kde je čeká poutavá přednáška Mgr. Františka Šusty ze Zoo Praha. Zároveň zde uvidí krátký dokumentární film, který o sovách natočili studenti Ekogymnázia Praha. Ti se se svým snímkem také hlásí do soutěže „Naše sovy“, která proběhne v březnu tohoto roku. Žáci mohou v soutěži vyjádřit svůj vztah k sovám nejrůznějším způsobem: malbou, fotografiemi, divadelním představením, básní, povídkou či třeba právě filmem,“ říká vedoucí projektu Sovy do škol Veronika Voldřichová ze sdružení Arnika.

Z Afrického pavilonu se děti vydají k sovím voliérám, kde je čekají další zajímavé informace o exotických ptácích. Následuje procházka po naučné stezce v areálu ZOO a nakonec soutěžní klání u budovy slonince. Tam si děti ověří, nakolik si osvojily nově nabyté informace. Mohou vyhrát například encyklopedický plakát „Poznej naše sovy“ s vyobrazením dvanácti nejznámějších druhů sov, soví kvarteto, soví pexeso a soví záložky do knihy s vyobrazením poměrné velikosti našich sov. Děti po celou dobu provázejí po zoologické zahradě žáci Ekogymnázia Praha, kteří na programu „Měsíc sov“ aktivně spolupracují.

Cílem celého programu je završit úsilí k osvětě sov – krásných, tajemných a především chráněných živočichů a nabídnout dětem další příležitost k setkání s nimi. Pro školy, které mají zájem se do programu přihlásit zbývá ještě několik volných termínů. Přehled najdou zájemci na webové stránce www.sovy.cz pod odkazem Měsíc sov v ZOO.

Mimoškolní zájemci o přednášku v rámci akce „Měsíc sov zoo“ z řad široké veřejnosti se mohou též přihlásit na čísle Zoo Praha 296 112 116 – pro ně je vyhrazen termín v sobotu 14.2.
Přednášky se živými sovami začínají v Africkém domě vždy v 10.00 , 12.00 a 14.00 hodin. Sovy představí Věra Malátková z Klubu ochrany dravců a sov. Dále bude pokračovat pan František Šusta, který má připraveny zajímavé exponáty z ptačí říše. Děti pravděpodobně zaujme Soví stezka , která začíná u gepardů a končí hrou v terénu za poslední soví voliérou.

Bližší informace na www.sovy.cz či na těchto telefonních číslech:
Lenka Mašková, ředitelka Arniky: 604 318 563
Věra Malátková, Klub ochrany dravců a sov: 603 990 965