RNDr. Jindřich Petrlík "> ARNIKA si stěžuje na provozovatele spalovny v Lysé - Ekolist.cz

Arnika: ARNIKA si stěžuje na provozovatele spalovny v Lysé

4. dubna 2002 | Arnika
Autor: RNDr. Jindřich Petrlík
Ekologické sdružení ARNIKA obdrželo od Reanu, a. s. odmítavou odpověď i na svoji druhou žádost o informace o vypouštěných toxických látkách spalovnou nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem, kterou firma provozuje.

"Provozovatelé velkých zdrojů znečišťování, včetně spaloven odpadů jsou podle platného zákona o ovzduší povinni poskytovat informace o škodlivinách vypouštěných do ovzduší a o opatřeních činěných k jejich omezení. Proto posíláme na postup firmy Rean, a. s. stížnost České inspekci životního prostředí v Praze. Chtěli jsme firmě dát šanci, aby mohla napravit provinění proti zákonu o ovzduší a svoji žádost o informace jsme opakovali. Rean toho využil pouze k opakování odmítavé odpovědi," řekl k tomu RNDr. Jindřich Petrlík ze sdružení ARNIKA, vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů.

ARNIKA sice již získala informace o naměřených množstvích vypouštěných škodlivin od České inspekce životního prostředí. Výsledky některých měření však zatím chybí. "Zároveň jsme doufali, že nám Rean odpoví, zda a kdy hodlá na spalovnu nebezpečných odpadů namontovat filtr zachycující vysoce nebezpečné dioxiny," doplnil Petrlík.

Dioxiny vypouštěné spalovnou v Lysé do ovzduší jsou vysoce toxickými látkami v již stopových koncentracích. Způsobují poškození hormonálního a imunitního systému člověk, snižují potenci u mužů a jsou rakovinotvorné.