Arriva: Arriva Střední Čechy mění jízdní řád, v Mnichově Hradišti pojedou autobusy k novému terminálu

4. prosince 2019 | Arriva
V neděli 15. prosince se mění jízdní řády po celé republice. Arriva Střední Čechy je výrazněji upraví na Mladoboleslavsku, kde u vlakového nádraží v Mnichově Hradišti vyrostl nový terminál pro autobusy. Cestující se tak dostanou až na případný přestup k vlaku. Ostatní změny jsou pouze drobného charakteru a Arriva jimi chce vyhovět přáním a požadavkům cestujících i obcí.

„Na Berounsku, Hořovicku nebo Příbramsku jsou změny kosmetické, jde většinou jen o drobné časové posuny, abychom vyhověli požadavkům obcí a cestujících. Větší změny jsme provedli v jízdních řádech v okolí Mnichova Hradiště, protože ve městě vyrostl nový dopravní terminál pro autobusy, které sem začnou od neděle 15. prosince zajíždět. Kvůli tomu bylo potřeba udělat řadu změn,“ říká František Soumar, ředitel společnosti Arriva Střední Čechy.

„Z této investice máme skutečně velkou radost – jednak proběhla zcela hladce a zároveň se jedná
o projekt, o němž se ve městě debatovalo už před více než 60 lety. Terminál sestává z šesti stanovišť, krytých čekáren a vybaven je i elektronickými panely informujícími o odjezdech spojů. Podle informací od Správy železniční dopravní cesty by v příštím roce měla na stavbu terminálu navázat rovněž rekonstrukce nádražní budovy,“ doplňuje starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman.

Jaké změny jsou na Mladoboleslavsku?

Ze zastávky Mnichovo Hradiště, Dopravní terminál, která vznikla přestavbou lokality u vlakového nádraží, budou od 15. prosince jezdit linky ve směru na Mladou Boleslav, Bakov nad Jizerou, Bělou pod Bezdězem, Klášter, Jivinu, Chocnějovice, Mukařov, Cetenov nebo Sychrov a Kruhy. „Děti ani dospěláci nemusí mít obavu, že by přišli o možnost nastupovat nebo vystupovat v zastávkách na náměstí. Sem budou autobusy zatím stále zajíždět,“ upozorňuje ředitel společnosti Arriva Střední Čechy František Soumar. Kvůli prodloužení spojů z náměstí až k vlakovému nádraží ale musí cestující počítat s řadou časových posunů mezi pěti a patnácti minutami.

Drobné posuny některých spojů jsou po celém Mladoboleslavsku, důvodem jsou včasnější příjezdy autobusů třeba do Mladé Boleslavi na pracovní směny nebo ráno se školáky. Zlepší se spojení z Husova náměstí v Benátkách nad Jizerou. Nové spojení do Mladé Boleslavi mohou odsud cestující využít v 5.25, 12.30 a 18.10. Rychlíkový spoj mezi Bělou pod Bezdězem a Mladou Boleslaví ocení lidé každý školní den, pojede ve 14.10 ze zastávky Atmos přes náměstí a další obvyklé bělské zastávky. Kvůli školákům pojedou o něco později také odpolední spoje na lince z Mnichova Hradiště na Dolní Krupou a Rokytou.

Co se mění na Příbramsku?

Cestující z Příbrami a Rožmitálu pod Třemšínem se dostanou do Kasejovic nově linkou D31 místo dosud obvyklou linkou D32, na časech a zastávkách spojů se ale téměř nic nemění. Na linkách
D23 Příbram – Rožmitál pod Třemšínem a D33 Příbram – Láz mohou cestující využívat novou zastávku Vysoká u Příbramě, Rusalka. Novou zastávku Pňovice, Bytovky mohou lidé používat i na lince D28 Příbram – Březnice – Rožmitál pod Třemšínem. A třeba linka D88 z Dobříše do Kamýku nad Vltavou pojede odpoledne o 20 minut později, až v 16.45, i tak ale bude v Dobříši čekat na linky PID z hlavního města. Ostatní časové změny jsou jen velmi drobné.