Filip Trdla "> Arriva zlepšuje své služby, kraj přesto na sankcích trvá - Ekolist.cz

Liberecký kraj: Arriva zlepšuje své služby, kraj přesto na sankcích trvá

2. ledna 2020 | Liberecký kraj
Autor: Filip Trdla, tel: 485 226 307
Po dnešním jednání hejtmana Martina Půty a náměstka Jana Svitáka s generálním ředitelem společnosti Arriva Danielem Adamkou přiznal dopravce své pochybení v prvních dnech provozu na železnicích v regionu. Liberecký kraj bude požadovat za nedodržování smlouvy sankce, k jejichž vyčíslení dojde v polovině ledna letošního roku. V posledních dnech však Arriva své služby zlepšuje. V týdnu od 30. prosince 2019 dojelo na čas více než 95 % vlaků a průměrné zpoždění činilo 1 minutu a 58 vteřin. Od 15. ledna 2020 bude navíc ve vozech nový odbavovací systém.

„Představoval jsem si klidnější konec loňského roku. Namísto toho jsme museli řešit nedostatky v provozu vlaků společnosti Arriva. Nicméně jsem rád, že se je daří postupně odstraňovat a v brzké době se lidé dočkají mnohem pohodlnějšího cestování po našem kraji. Sankce dle smlouvy však za první dny provozu požadovat budeme. Konkrétní čísla budou známa letos v lednu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Mezi nejvýraznější problémy nového dopravce patřily zejména nedostatky v odbavování cestujících, nevyhovující používání karet IDOL či německé nápisy na vozech.

„O nedostatcích víme a pracujeme na jejich odstranění. Do poloviny ledna nasadíme nový odbavovací systém a vyřešíme tak problémy při prodeji jízdenek. Do konce tohoto týdne pak zmizí německé nápisy ve vlacích a nahradíme je českými. Postupně také nahráváme vlakový informační systém, který chceme stihnout zprovoznit ve všech našich vlacích v Libereckém kraji během příštího týdne. Samotné vlaky jezdí na čas ve více než 95 procentech,“ dodal Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva.

„Držitelé karet Opuscard, kteří nemohli využít slev kvůli nefunkčnímu systému ve vlacích, mohou nyní u společnosti KORID LK požadovat kompenzace,“ dodal Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

O uzavření smlouvy na provozování železniční dopravy na trase Liberec – Turnov – Semily – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou a Železný Brod – Tanvald se společností Arriva rozhodl kraj v únoru loňského roku. Na základě nabídek vybral tu, která byla finančně výhodnější a nabídla provoz vozů na vyšší kvalitativní úrovni.
Filip Trdla, tel: 485 226 307