Jan Bouchal "> Auto-Mat: Více místa a respekt pro bezmotorové - Ekolist.cz

Auto-Mat: Auto-Mat: Více místa a respekt pro bezmotorové

18. září 2003 | Auto-Mat
Autor: Jan Bouchal, tel: 603 95 95 46
Nespokojenost s neustále se zhoršující dopravní situací v Praze přivedla několik pražských umělců a členů neziskových organizací k vytvoření společného projektu Auto-Mat. Myšlenka dát autům MAT vzešla z osobní potřeby jednotlivců přispět k řešení stavu, kdy automobily zaplavují naše město a život s nimi začíná být nesnesitelný.

U příležitosti Evropského týdne mobility (16. – 22. září) tak proběhne několik akcí, které Auto-Mat odstartují. Ve čtvrtek 18. 9. 2003 se uskuteční velká protestní cyklojízda středem města a v pondělí 22. 9. oslava Evropského dne bez aut na Václavském náměstí.

Počet automobilů v Praze stále stoupá, stejně tak i počet zabitých chodců, zhoršuje se ovzduší. „Řada mých vrstevníků z Prahy kvůli množství aut a špatnému vzduchu odchází,“ říká devětadvacetiletý Martin Mareček, který o fenoménu autokultury natáčí dokumentární film, a dodává: „Chceme na tento problém upozornit a přispět k jeho řešení, proto vznikl projekt Auto-Mat. Auto-Mat chce nejen ukázat škodlivý vliv automobilismu, ale představit i alternativní způsoby dopravy včetně moderních příkladů ze zahraničí.“

Projekt neskončí jedním Dnem bez aut, ale chce být „na tahu“ i v budoucnu. Další umělecké instalace, divadelní happeningy, či hudební vystoupení podepsané Auto-Matem se připravují. „Auto-Mat chce stavět uměleckou aktivitu proti plechové a dusící pasivitě automobilů,“ říká další z umělců Jan Foukal.

Na projektu Auto-Mat se podílejí pražští umělci a dále jednotlivci z organizací Oživení, Děti Země, Nadace Partnerství, Car Busters, Cyklistika a energie budoucnosti, Agentura Gaia a dalších. Jedná se však o otevřenou občanskou aktivitu. „Auto-Mat není organizovaný, stojí za ním osobní potřeba vycházející z našeho vztahu k městu,“ uzavírá Mareček.

Auto-Mat tímto vyzývá Pražany - respektujte svobodu druhých, používejte automobil jen v nejnutnějších případech a na Den bez aut ho nechte doma úplně.

Více informací o
projektu Auto-Mat na www.auto-mat.ecn.cz,
českém Dni bez aut (19. 9.) na www.detizeme.cz/denbezaut,
Evropském dni bez aut (22. 9.) na stránkách Ministerstva životního prostředí www.env.cz.

kontakty:
Jan Bouchal, mluvčí projektu Auto-Mat, email: pup@tynska.cz, tel.: 603 95 95 46
Martin Mareček, filmový dokumentarista, email: maremar@volny.cz, tel.: 777 169 080
Jan Bouchal, tel: 603 95 95 46