Tiskové zprávy
PRO-BIO - Svaz ekologických zemědělců: Bio uherák z ekologické farmy Sasov „Českou biopotravinou roku 2004“
Titul „Česká biopotravina roku 2004“ získal za Bio Uherák pan Josef Sklenář z ekofarmy Sasov. Odborná porota udělila vedle hlavní ceny jedno čestné uznání. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo v pátek, 8. října v pražské biorestauraci Albio.
Ve čtvrtém ročníku soutěže „Česká biopotravina roku“ zvítězil na českém trhu dosud ojedinělý, masný bio výrobek: bio uherák pana Josefa Sklenáře z ekologické farmy Sasov u Jihlavy. Porota ohodnotila Bio Uherák jako „první biopotravinu tohoto typu na českém trhu“, a výrobek z vysokou přidanou hodnotou. „Bio vepřové maso je v České republice dosud neobvyklou surovinou“, říká Tomáš Zídek, člen poroty, která nejlepší českou biopotravinu vybírala. „Navíc se porotě jako velmi inovativní jevilo použití mořské soli na místo obvyklé dusitanové soli“.
Bio Uherák je plísňový fermentovaný trvanlivý tepelně neopracovaný salám bez stabilizárotů, barviv či konzervantů a jako surovina je použito bio vepřové maso z jatečných půlek prasat a hovězí maso z ekofarmy Sasov, biokoření, mořská sůl a jedlá plíseň. K porážce, zpracování a balení využívá pan Sklenář nedaleká certifikovaná jatka v Kosteleckých uzeninách a.s.
Farmě se v ekologickém chovu, při kterém je zakázáno používání růstových hormonů a preventivních léčiv, osvědčil systém připouštění kojících prasnic. Každá prasnice kojí svá selata 3 měsíce, na rozdíl od intenzivních chovů, kde je doba kojení obvykle třetinová. V budoucnu by rád Josef Sklenář se svými spolupracovníky na ekofarmě Sasov přešli na chov tradičních plemen: „Chceme chovat tradiční Přeštické plemeno prasat, které je nepřešlechtěné. Nepotřebujeme geneticky nadupané plemeno, kterému chybí odolnost.“
Kromě chovu prasat a skotu se ekofarma Sasov věnuje pěstování krmných plodin, pohanky, brambor, cibule a sóji. Zákazníkům farma nabízí především vepřové maso ve vakuovém balení, trvanlivé salámy a další masné výrobky, klobásy a celá uzená selata.
Vedle titulu „Česká biopotravina roku 2004“ udělila komise jedno čestné ocenění. Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad získalo čestné uznání za „Barevné čínské ředkve a tuřínek“. Porota velmi vysoko hodnotila unikátnost sortimentu biozeleniny, které Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad nabízí – čínské ředkve jsou netradiční druhy zeleniny, v Evropě téměř nepěstované. Porota udělila čestné uznání také za dlouholetou úspěšnou propagaci biozeleniny a vynikající a ucelený marketingový koncept.
„Zejména tuřín porotce chuťově nadchnul“, řekla členka poroty Markéta Doubravská z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, „i čínské ředkve chutnají skvěle a jsou výborným a velmi zdravým obohacením českého jídelníčku“.
Petr Weidenthaler, majitel Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad, si nechává semena na čínské ředkve posílat až z Japonska. Křehkosti, jemnosti a šťavnatosti u ředkví a tuřínu dosahuje nakrýváním netkanou textilií, která zároveň chrání před škůdci. Kromě ředkví pěstuje Petr Weidenthaler dalších více než 50 druhů biozeleniny.
Letos poprvé byla soutěž rozšířena o kategorii Nejlepší bioprodejna roku. Vítězem této kategorie se stala bioprodejna Albio v Truhlářské ulici v Praze. Porota bioprodejnu Albio označila za „tvůrce trendů v maloobchodním prodeji biopotravin v České republice“ a vyzdvihla informační a vzdělávací aktivity vůči zákazníkům a zásluhu bioprodejny na propagaci celého oboru ekologického zemědělství a biopotravin. Bioprodejna Albio si vytkla za cíl nabídnout zákazníkům nejširší sortiment biopotravin především od českých ekologických zemědělců a výrobců biopotravin. „Každý týden objíždíme ekofarmáře po celé republice, abychom našim zákazníkům nabídli co nejčerstvější a nejširší sortiment biopotravin“, říkají manželé Zemanovi, majitelé bioprodejny Albio. Ve svých dvou pražských bioprodejnách, třetí otevírají zanedlouho, vždy nahrazují konvenční potravinu biopotravinou ihned, jakmile je dostupná na trhu a sortiment prodejen je z více než 80 % tvořen výrobky v bio kvalitě. Bioprodejna Albio je součástí komplexu, který zahrnuje bio pekárnu, restauraci a informační středisko pro spotřebitele.
Porota hodnotila celkem 7 nominovaných bioprodejen z celé České republiky podle šíře a hloubky biosortimentu, vzdělávání a informování zaměstnanců a zákazníků, ochrany životního prostředí v provozu prodejny, spolupráce s místními ekozemědělci a výrobci, a celkového vzhledu prodejny.
Pro více informací, prosím, kontaktujte:
Tom Václavík, PRO-BIO prodej a marketing biopotravin
Tel: 541 263 456, Mob: 777 082 448
E-mail: tom@greenmarketing.cz
Ve čtvrtém ročníku soutěže „Česká biopotravina roku“ zvítězil na českém trhu dosud ojedinělý, masný bio výrobek: bio uherák pana Josefa Sklenáře z ekologické farmy Sasov u Jihlavy. Porota ohodnotila Bio Uherák jako „první biopotravinu tohoto typu na českém trhu“, a výrobek z vysokou přidanou hodnotou. „Bio vepřové maso je v České republice dosud neobvyklou surovinou“, říká Tomáš Zídek, člen poroty, která nejlepší českou biopotravinu vybírala. „Navíc se porotě jako velmi inovativní jevilo použití mořské soli na místo obvyklé dusitanové soli“.
Bio Uherák je plísňový fermentovaný trvanlivý tepelně neopracovaný salám bez stabilizárotů, barviv či konzervantů a jako surovina je použito bio vepřové maso z jatečných půlek prasat a hovězí maso z ekofarmy Sasov, biokoření, mořská sůl a jedlá plíseň. K porážce, zpracování a balení využívá pan Sklenář nedaleká certifikovaná jatka v Kosteleckých uzeninách a.s.
Farmě se v ekologickém chovu, při kterém je zakázáno používání růstových hormonů a preventivních léčiv, osvědčil systém připouštění kojících prasnic. Každá prasnice kojí svá selata 3 měsíce, na rozdíl od intenzivních chovů, kde je doba kojení obvykle třetinová. V budoucnu by rád Josef Sklenář se svými spolupracovníky na ekofarmě Sasov přešli na chov tradičních plemen: „Chceme chovat tradiční Přeštické plemeno prasat, které je nepřešlechtěné. Nepotřebujeme geneticky nadupané plemeno, kterému chybí odolnost.“
Kromě chovu prasat a skotu se ekofarma Sasov věnuje pěstování krmných plodin, pohanky, brambor, cibule a sóji. Zákazníkům farma nabízí především vepřové maso ve vakuovém balení, trvanlivé salámy a další masné výrobky, klobásy a celá uzená selata.
Vedle titulu „Česká biopotravina roku 2004“ udělila komise jedno čestné ocenění. Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad získalo čestné uznání za „Barevné čínské ředkve a tuřínek“. Porota velmi vysoko hodnotila unikátnost sortimentu biozeleniny, které Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad nabízí – čínské ředkve jsou netradiční druhy zeleniny, v Evropě téměř nepěstované. Porota udělila čestné uznání také za dlouholetou úspěšnou propagaci biozeleniny a vynikající a ucelený marketingový koncept.
„Zejména tuřín porotce chuťově nadchnul“, řekla členka poroty Markéta Doubravská z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, „i čínské ředkve chutnají skvěle a jsou výborným a velmi zdravým obohacením českého jídelníčku“.
Petr Weidenthaler, majitel Zahradnictví „Luční Údolí“ Velehrad, si nechává semena na čínské ředkve posílat až z Japonska. Křehkosti, jemnosti a šťavnatosti u ředkví a tuřínu dosahuje nakrýváním netkanou textilií, která zároveň chrání před škůdci. Kromě ředkví pěstuje Petr Weidenthaler dalších více než 50 druhů biozeleniny.
Letos poprvé byla soutěž rozšířena o kategorii Nejlepší bioprodejna roku. Vítězem této kategorie se stala bioprodejna Albio v Truhlářské ulici v Praze. Porota bioprodejnu Albio označila za „tvůrce trendů v maloobchodním prodeji biopotravin v České republice“ a vyzdvihla informační a vzdělávací aktivity vůči zákazníkům a zásluhu bioprodejny na propagaci celého oboru ekologického zemědělství a biopotravin. Bioprodejna Albio si vytkla za cíl nabídnout zákazníkům nejširší sortiment biopotravin především od českých ekologických zemědělců a výrobců biopotravin. „Každý týden objíždíme ekofarmáře po celé republice, abychom našim zákazníkům nabídli co nejčerstvější a nejširší sortiment biopotravin“, říkají manželé Zemanovi, majitelé bioprodejny Albio. Ve svých dvou pražských bioprodejnách, třetí otevírají zanedlouho, vždy nahrazují konvenční potravinu biopotravinou ihned, jakmile je dostupná na trhu a sortiment prodejen je z více než 80 % tvořen výrobky v bio kvalitě. Bioprodejna Albio je součástí komplexu, který zahrnuje bio pekárnu, restauraci a informační středisko pro spotřebitele.
Porota hodnotila celkem 7 nominovaných bioprodejen z celé České republiky podle šíře a hloubky biosortimentu, vzdělávání a informování zaměstnanců a zákazníků, ochrany životního prostředí v provozu prodejny, spolupráce s místními ekozemědělci a výrobci, a celkového vzhledu prodejny.
Pro více informací, prosím, kontaktujte:
Tom Václavík, PRO-BIO prodej a marketing biopotravin
Tel: 541 263 456, Mob: 777 082 448
E-mail: tom@greenmarketing.cz
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk