https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/biochute-z-ruznych-kraju-republiky-se-uvedou-na-prestiznim-setkani-celeho-biosveta
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců: Biochutě z různých krajů republiky se uvedou na prestižním setkání celého biosvěta

Biopotraviny vyprodukované členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců budou reprezentovat Českou republiku na mezinárodním veletrhu BioFach 2012 v Norimberku. Řada českých výrobků se představí celému biosvětu, který na nejprestižnější bioakci zamíří mezi 15. a 18. únorem. Na BioFachu budou moci návštěvníci českého stánku ochutnat vynikající výrobky tuzemských ekologických sedláků ze všech koutů České republiky.

O nesporné kvalitě přesvědčí pochoutky z biomléka krav, které se pasou na lukách v Libereckém a Olomouckém kraji. „V této době se sice na pastvinách prohání lyžaři na sjezdovkách, ale v létě jsme připravili dostatek kvalitního krmiva, a tak je i nyní vynikající mléko, ze kterého za hranicemi ochutnají například náš tvaroh,“ sdělil farmář Martin Šourek z Plav nedaleko Tanvaldu. Tvrdé zrající sýry či máslo a jogurty vyrobil Ivan Hrbek z Hvozdu u Konice na Hané. Na stánku budou k dispozici také čerstvé sýry, žervé, biokefír nebo syrovátka z kozího mléka z farmy Pavla Dobrovolného na Vysočině. Prezentovat se budou také mléčné biovýrobky z Polabí.

Masné bioprodukty bude zastupovat jehněčí klobása s hovězím masem vyrobená ve Zlínském kraji. Bohumil Kusák z Dědiny u Ostrožské Nové Vsi na výrobu klobás používá jehněčí a hovězí maso z ekologických farem v Bílých Karpatech. Dochucuje je přidáním česneku a koření, jež dodávají další sedláci z okolí. Své masné výrobky udí na trnkovém dřevě. Vše vzniká tradičním řemeslným způsobem bez použití rychlosoli či chemie.

Pro změnu z Královéhradeckého kraje poputuje do Německa pečivo k zakousnutí v podobě žitného chleba se slunečnicí či se špaldou - certifikovaných regionálních produktů Broumovska. Odtud také pochází úplná novinka, pohankové piškoty. „Piškoty z pohankové mouky v biokvalitě doplňují sortiment potravin se sníženým obsahem lepku, ale chuťově se blíží klasickým piškotům, což ocení zvláště maminky dětí s celiakií,“ říká jediný tuzemský výrobce pohankových biopiškotů Jan Jirásek.

Nezapomnělo se ani na sladkosti. Přehlídkou nevšedních chuťových variací jsou biodžemy z aronie, rebarbory nebo muchovníku přezdívaného indiánské ovoce, rovněž původem z Královéhradeckého kraje. Doplní je tradiční marmelády ze švestek a jablek, stejně jako sušené ovoce (hrušky, švestky) či neobvyklé dýňové pyré od Tomáše Vrány ze Zlínského kraje.
Nealkoholické nápoje v kvalitě bio budou v Norimberku reprezentovat sirup a šťáva z rakytníku Miloslava Koška z Libereckého kraje. Bionápoje pro plnoleté zastoupí zručností Františka Mádla v lahodný mok přeměněné ekologicky vypěstované hrozny v Jihomoravském kraji a vína ze středních Čech pocházejících z kutnohorských vinných sklepů.

„BioFach je stěžejní událost celého biosvěta. Jedná se o vysoce prestižní mezinárodní záležitost s účastí zástupců nejen z Evropy ale také Ameriky, Afriky anebo Asie. Již sice není primárně určena pro ekologicky hospodařící zemědělce, ale pro prodejce bioproduktů, přesto či právě proto je účast našich sedláků pro ně rozhodně přínosné. Mohou navázat kontakty nebo najít inspiraci, což neméně důležité. Na BioFachu je každoročně k  vidění bezesporu nejširší nabídka produktů, které lze v kvalitě bio vyrobit. Proto do Německa pravidelně míří řada obchodníků z České republiky, kteří se tak snáze se dozví, co je po celý rok dostupné na českém trhu,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Výrobky členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, které reprezentují bioprodukci hned z několika krajů, budou k dispozici na stánku č. 340 v hale číslo pět v české expozici spolu s prezentací Ministerstva zemědělství ČR a dalších bioproducentů. Ve středu 15. února oživí tento prostor bioparty, kam zamíří zástupci IFOAM EU (Evropské skupiny Mezinárodní federace ekologických zemědělců) a předsedající země EU, Dánska, které patří výrazným propagátorům ekologického zemědělství a biopotravin.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková


Poznámky:
Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 588 farmářů, 67 bioprodejen a 241 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku.
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců budou prezentovat výrobky následujících ekologicky hospodařících sedláků:
1.Řeznictví u Kusáků (Zlínský kraj) - jehněčí klobása s hovězím masem (kontakt: Kusák Bohumil, Dědina 733, 687 22 Ostrožská Nová Ves, tel.: 572 598 197, 572 598 331, email: bkusak@seznam.cz, web: www.ukusaku.cz)
2.Biofarma Juré (Zlínský kraj) - marmelády (jablečné, švestkové), sušené ovoce (hrušky, švestky), dýňové pyré (kontakt: Vrána Tomáš, Zlín – Lužkovice, tel.: 605 289 205, 739 016 452, email: biofarmajure@seznam.cz,
web: www.biofarmajure.cz)
3.Statek Tilia (Královéhradecký kraj) - biodžemy - aroniový, Honzíkův (aronie, jablko), rebarborový, Baruščin (rebarborový a malinový biodžem), Bertíkův (muchovník, rebarbora). Dále chléb (žitný se slunečnicí, žitný a kváskový se špaldou) dýně Hokkaidó a také úplná novinka, špaldové piškoty (kontakt: Jirásek Jan, Radešov 1, 549 54 Police nad Metují,
tel.: 491 421 316, 602 144 146, email: statek.tilia@tiscali.cz, web: www.statektilia.cz)
4.Miloslav Košek (Liberecký kraj) - rakytníkový sirup, šťáva (kontakt: Košek Miloslav, Ohrazenice 85, 511 01 Turnov,
tel.: 481 324 700, 602 472 824, email: miloslav.kosek@cbox.cz, web: www.ekoplanet.cz)
5.Farma Filoun (Liberecký kraj) – kravské mléko, kefír, máslo, tvarohy a sýry (kontakt: Šourek Martin, 468 46 Plavy 133, tel.: 483 398 169, 602 169 201, email: info@farmafiloun.cz, web: www.farmafiloun.cz)
6.Farma Hvozd (Olomoucký kraj) - čerstvé sýry, sýrové nitě, máslo, tvrdý zrající sýr, vše z kravského mléka (kontakt: Hrbek Ivan, tel.: 777 262 694, email: farma.hvozd@centrum.cz, web: www.farmy.biz)
7.Biofarma Dora (kraj Vysočina) - čerstvé kozí sýry bílé a s příchutí (česnek, pažitka, kapie), kozí sýr pomazánkový bílý i s příchutí (pažitka, česnek), žervé, biokefír a syrovátka (kontakt: Dobrovolný Pavel, Ratibořice 1, 675 51 Jaroměřice nad Rokytnou tel.: 568 440 617, 606 950 106, email: ratiborice1@volny.cz, web: www.kozimleko.cz)
8.František Mádl (Jihomoravský kraj) – biovíno (kontakt: Mádl František, 691 02 Velké Bílovice, Na Aleji 148,
tel.: 602 780 364, 606 720 708, email: malyvinar@slunce.cz)
9.Vinné sklepy Kutná Hora (Středočeský kraj) – biovíno (kontakt: Rudolfský Stanislav, Klášter sv. Voršily, Jiřího z Poděbrad 288, 284 01 Kutná Hora, tel.: 736 536 488, 736 536 489, 605 265 245, email: vinokutnahora@seznam.cz,
web: www.vinokutnahora.cz)
10.Polabské mlékárny (Středočeský kraj) – mléčné výrobky (kontakt: Vybíral Pavel, Dr. Kryšpína 510, 290 16 Poděbrady, tel.: 325 600 750, 602 320 426, email: info@polabske.cz, vybiral@polabske.cz, web: www.polabske.cz)      

Veletrh BioFach se koná v době od 15. do 18. února 2012. Více informací v českém jazyce naleznete na: http://www.biofach.de/de/presse/presseinformationen/?focus=cz. a fotografie na: http://www.biofach.de/de/presse/mediacenter/fotos/
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist