Tiskové zprávy
Hnutí Duha Olomouc: Biomléko na pultech, biochleba pod pultem
4. března 2009 | Hnutí Duha Olomouc
Nabídka základních biopotravin v olomouckých prodejnách má rezervy
Zájem spotřebitelů o produkty ekologického zemědělství stále roste, což ostatně potvrzují i statistiky – alespoň občas biopotraviny nakupuje 39% spotřebitelů [1] – zejména ovoce, zeleninu, mléko a pečivo. Jaké možnosti mají olomoučtí spotřebitelé, kteří chtějí nakupovat základní potraviny z farem, které nepoužívají pesticidy, umělá hnojiva a zvířata chovají v souladu s jejich přirozenými potřebami?
Hnutí DUHA Olomouc provedlo na začátku roku průzkum nabídky základních potravin – pečiva, mléka a mléčných výrobků – ve vybraných olomouckých obchodech. Dobrovolníci navštívili pět prodejen zdravé výživy v centru Olomouce a zeptali se výrobců bioproduktů, do kterých obchodních řetězců dodávají svůj biosortiment.
Pro spotřebitele mléčných výrobků dopadl průzkum relativně dobře – většina obchodních řetězců a všechny navštívené prodejny zdravé výživy nabízejí základní mléčné biovýrobky: mléko a jogurty (zejména od mlékárny Olma), někde mají v nabídce i biotvaroh z Polabských mlékáren či biosýry z Velkého Meziříčí. Ucelenější nabídku bioproduktů najdete ve specializovaných prodejnách; není problém zakoupit i kozí tvarohy a sýry, řecký tvaroh či sušenou smetanu do kávy [2]. Sortiment narůstá s rozšiřováním portfolia bioproduktů zejména větších mlékáren: aktuálně se bioprodukci věnuje Olma, Mlékárna Valašské Meziříčí, mlékárna Lacrum a Polabské mlékárny. V jejich celkové produkci však bio nepředstavuje ani několik procent.
Nabídka biopečiva za mlékem poněkud zaostává. Díky kampani Hnutí DUHA „Biochleba je nám třeba” (viz www.ceskebiopotraviny.cz) doplnily pekárny PENAM a United Bakeries (Delta pekárny) svou produkci o řadu biovýrobků (několik druhů chleba, sladké i slané pečivo). Ovšem na pultech prodejen je najdete málokdy - jejich nabídka je závislá na zájmu obchodníků (potažmo kupujících). Ve specializovaných prodejnách najdete zejména produkty z Pekárny Leština, která dodává několik druhů biochleba i další pečivo každé úterý do většiny prodejen zdravé výživy v Olomouci. Biopečivo od PENAM bylo dle vyjádření výrobce k dostání v pekárnách Golem.
Renata Placková z Hnutí DUHA Olomouc řekla:
“Nabídka biopotravin se stále zlepšuje. Další vývoj závisí též na zájmu kupujících, a proto žádejte biopotraviny v prodejnách, kde nakupujete. Nabídka obchodů se odvíjí od zájmu nakupujících. Velcí producenti zařadili bio do výroby a teď záleží také na nás, zda se dostane i do "samoobsluh na rohu" a našich nákupních košíků.”
[1] Ogilvy - BIO výzkumná zpráva 2008; viz http://mze.cz/Index.aspx?ch=73&typ=2&ids=3346&val=3346
[2] Konkrétní výsledky průzkumů v podobě přehledné tabulky najdete zde: http://ekologickelisty.cz/images/stories/soubory/BIOZvPDF/bioz-01-09.pdf (mléko)
a zde: http://ekologickelisty.cz/images/stories/soubory/BIOZvPDF/bio-09-02%20unor.pdf (pečivo)
Kontakt:
Renata Placková (renata.plackova@hnutiduha.cz; 737 136 911); specialistka Hnutí DUHA Olomouc na biopotraviny
Simona Horká (simona.horka@hnutiduha.cz; 608 443 443); šéfredaktorka Ekologických listů
Kateřina Kotásková (katerina.kotaskova@hnutiduha.cz; 603 385 917); vedoucí kampaně Biochleba je nám třeba národní kanceláře Hnutí DUHA Brno
Průzkumy byly provedeny pro měsíčník Ekologické listy (www.ekologickelisty.cz), který vydává Hnutí DUHA Olomouc. Ekologické listy jsou vydávány za finanční podpory Evropské unie. Za obsah sdělení odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jeho obsahem.
Projekt byl podpořen v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí. Materiál nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.
Zájem spotřebitelů o produkty ekologického zemědělství stále roste, což ostatně potvrzují i statistiky – alespoň občas biopotraviny nakupuje 39% spotřebitelů [1] – zejména ovoce, zeleninu, mléko a pečivo. Jaké možnosti mají olomoučtí spotřebitelé, kteří chtějí nakupovat základní potraviny z farem, které nepoužívají pesticidy, umělá hnojiva a zvířata chovají v souladu s jejich přirozenými potřebami?
Hnutí DUHA Olomouc provedlo na začátku roku průzkum nabídky základních potravin – pečiva, mléka a mléčných výrobků – ve vybraných olomouckých obchodech. Dobrovolníci navštívili pět prodejen zdravé výživy v centru Olomouce a zeptali se výrobců bioproduktů, do kterých obchodních řetězců dodávají svůj biosortiment.
Pro spotřebitele mléčných výrobků dopadl průzkum relativně dobře – většina obchodních řetězců a všechny navštívené prodejny zdravé výživy nabízejí základní mléčné biovýrobky: mléko a jogurty (zejména od mlékárny Olma), někde mají v nabídce i biotvaroh z Polabských mlékáren či biosýry z Velkého Meziříčí. Ucelenější nabídku bioproduktů najdete ve specializovaných prodejnách; není problém zakoupit i kozí tvarohy a sýry, řecký tvaroh či sušenou smetanu do kávy [2]. Sortiment narůstá s rozšiřováním portfolia bioproduktů zejména větších mlékáren: aktuálně se bioprodukci věnuje Olma, Mlékárna Valašské Meziříčí, mlékárna Lacrum a Polabské mlékárny. V jejich celkové produkci však bio nepředstavuje ani několik procent.
Nabídka biopečiva za mlékem poněkud zaostává. Díky kampani Hnutí DUHA „Biochleba je nám třeba” (viz www.ceskebiopotraviny.cz) doplnily pekárny PENAM a United Bakeries (Delta pekárny) svou produkci o řadu biovýrobků (několik druhů chleba, sladké i slané pečivo). Ovšem na pultech prodejen je najdete málokdy - jejich nabídka je závislá na zájmu obchodníků (potažmo kupujících). Ve specializovaných prodejnách najdete zejména produkty z Pekárny Leština, která dodává několik druhů biochleba i další pečivo každé úterý do většiny prodejen zdravé výživy v Olomouci. Biopečivo od PENAM bylo dle vyjádření výrobce k dostání v pekárnách Golem.
Renata Placková z Hnutí DUHA Olomouc řekla:
“Nabídka biopotravin se stále zlepšuje. Další vývoj závisí též na zájmu kupujících, a proto žádejte biopotraviny v prodejnách, kde nakupujete. Nabídka obchodů se odvíjí od zájmu nakupujících. Velcí producenti zařadili bio do výroby a teď záleží také na nás, zda se dostane i do "samoobsluh na rohu" a našich nákupních košíků.”
[1] Ogilvy - BIO výzkumná zpráva 2008; viz http://mze.cz/Index.aspx?ch=73&typ=2&ids=3346&val=3346
[2] Konkrétní výsledky průzkumů v podobě přehledné tabulky najdete zde: http://ekologickelisty.cz/images/stories/soubory/BIOZvPDF/bioz-01-09.pdf (mléko)
a zde: http://ekologickelisty.cz/images/stories/soubory/BIOZvPDF/bio-09-02%20unor.pdf (pečivo)
Kontakt:
Renata Placková (renata.plackova@hnutiduha.cz; 737 136 911); specialistka Hnutí DUHA Olomouc na biopotraviny
Simona Horká (simona.horka@hnutiduha.cz; 608 443 443); šéfredaktorka Ekologických listů
Kateřina Kotásková (katerina.kotaskova@hnutiduha.cz; 603 385 917); vedoucí kampaně Biochleba je nám třeba národní kanceláře Hnutí DUHA Brno
Průzkumy byly provedeny pro měsíčník Ekologické listy (www.ekologickelisty.cz), který vydává Hnutí DUHA Olomouc. Ekologické listy jsou vydávány za finanční podpory Evropské unie. Za obsah sdělení odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jeho obsahem.
Projekt byl podpořen v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí. Materiál nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk