Eva Veverková "> Blíží se oslavy Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility 2002 v České republice - Ekolist.cz

MŽP ČR: Blíží se oslavy Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility 2002 v České republice

11. září 2002 | MŽP ČR
Autor: Eva Veverková, tel: (02) 67122139
V České republice se letos zapojí do této osvětové a propagační akce Evropské unie a kandidátských zemí šest měst – České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Kroměříž, Olomouc a Vsetín. Představitelé těchto měst podepsali Chartu Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility. V Evropě se zatím k Evropskému dni bez aut (22. září 2002) přihlásilo 1191 měst a z nich více než 400 se připojí i k Evropskému týdnu mobility (16. – 22. září 2002).

Co se týče našich sousedů, nejaktivnější je Rakousko, ve kterém už akce zdomácněla a v letošním roce se zde Evropského dne bez aut (EDBA) zúčastní 109 rakouských měst. Německo ohlásilo 10 měst, z toho ve třech městech proběhne i Evropský týden mobility (ETM). Na Slovensku se do akce zapojila Bratislava a Košice, v Polsku Krakov.

Evropského dne bez aut se zúčastní i ministr životního prostředí Libor Ambrozek ve společnosti velvyslance Evropské komise v České republice Ramiro Cibriana. V neděli 22. září 2002 pojedou oba společně vlakem z Prahy do Českých Budějovic, kde se setkají s primátorem města Miroslavem Tetterem a zúčastní se vyhlašování vítězů soutěží, pořádaných ve městě v rámci Evropského týdne mobility 2002. Poté navštíví ministr Ambrozek spolu s velvyslancem EK Cibrianem město Třeboň, kde se setkají se starostou města Jiřím Houdkem a hejtmanem Jihočeského kraje Janem Zahradníkem. Společně navštíví na jízdních kolech obec Majdaléna, postiženou záplavami.

Vedle této akce probíhá v České republice také Den bez aut, pořádaný nevládní organizací Děti Země. Letos již desátého ročníku této akce (20. září 2002) se zúčastní více než padesát českých měst a obcí, ve kterých budou nevládní organizace propagovat udržitelnou dopravu formou cyklojízd po městě, vyvěšením letáků a plakátů. V Liberci a Berouně bude městská doprava jezdit zdarma.

Evropský týden mobility v českých městech

dne 16. 9. 2002 – Den veřejné dopravy (MHD zdarma – Kroměříž; soutěže se slosováním předplatných jízdenek MHD - Kroměříž; akce ČSAD a ČD – Kroměříž; akce pořádaná ve spolupráci s Policií ČR a žáky ZŠ – Hlučín; hlasová služba v MHD s informací o EDBA a ETM + soutěž pro uživatele MHD – České Budějovice; výstava na téma „Doprava“ v Kroměřížské knihovně – Kroměříž; Prezentace cyklobusu a propagační jízda historickou tramvají – Olomouc; bezplatné cestování v MHD, ukázka nového autobusu - Vsetín)

dne 17. 9. 2002 – Den prevence („Kolečkování u přístavu“ soutěže pro mladé cyklisty – Kroměříž; Dopravní soutěž mladých cyklistů na dopravním hřišti, výlet na kolech pro školní děti, program Městské policie na Horním náměstí – Olomouc; „Jarmark volného času“ pro děti – Vsetín)

dne 18. 9. 2002 – Den cyklistů (BESIP dětem - dopravní hřiště, hry a soutěže o ceny – Kroměříž; propagace používání přileb, údržba kol – Kroměříž; dvě přednášky V. Dostála o jeho cestě na kole kolem světa pro školy a veřejnost – Hlučín; týden slev na cyklo zboží – Hlučín; hromadná cyklojízda městem a mítink o cyklistice ve městě za účasti zastupitelů radnice a policie – České Budějovice; výlet na kolech pro školní děti, rodinný výlet na kolech, přednáška Martina Stillera „Alpské průsmyky na kole“ – Olomouc; soutěže a závody, prezentace cyklostezek a cyklotras v okolí Vsetína – Vsetín)

dne 19.9.2002 – Den mobility ( Seminář pro učitele o dopravní bezpečnosti pro ZŠ, kulatý stůl o dopravě:“Auta, cyklisté, pěší –tolerance, konflikt“ – Kroměříž; seminář „Společná politika podpory cyklistické dopravy“ - Olomouc )

dne 20. 9. 2002 – Den města pro chodce, děti a rodiny/Den zelených stezek (Chování chodců v dopravním provozu – BESIP na dopravním hřišti – Kroměříž; akce pro koloběžku a brusle – Kroměříž; dopravní soutěže pro žáky škol na dětském dopravním hřišti - Hlučín; Soutěž o nejlepší obrázek v základních školách „Nechte auto doma“ a dále akce pro děti:Jablíčko nebo citrón – České Budějovice; Seminář o cykloturistice a Greenways, Horní náměstí s programem:“ Lepší město pro lidi s omezenou pohyblivostí“ – Olomouc; „Co z auta neuvidíš“ a „Přehlídka všeho, co nemá motor“ - Vsetín)

dne 21. 9. 2002 – (ekologické nakupování – stánky na pěší zóně – Hodonín; cyklovýlet ke Dni bez aut – Olomouc; cyklojízda „Po Moravské cyklotrase do Kroměříže“ – Kroměříž)

Program Evropského dne bez aut v neděli 22. 9. 2002 v českých městech Hlučín 8:30 -12:00 - uzavření Mírového náměstí v Hlučíně pro automobilovou dopravu
8:30 - 9:00 - koncert dechové hudby na Mírovém náměstí
9:00 - 9:30 - slavnostní oficiální zahájení akce starostou města a dalšími hosty (starosty mikroregionu Hlučínsko)
9:30 ­ start cyklistického pelotonu - otevření části cyklotrasy propojující Ostravu –
Petřkovice a Hlučín (přes Borovníky)
- start turistického pochodu pro širokou veřejnost ve spolupráci s turistickým oddílem
Sportovně rekreační areál:
- dojezd cyklistického pelotonu, cíl turistického pochodu, občerstvení
12:00 - slosování o hodnotné ceny mezi všemi účastníky
- soutěže pro děti uspořádané turistickým oddílem

Kroměříž
V neděli 22. 9. 2002 bude v Kroměříži celodenní uzávěra centra města pro automobilovou dopravu
od 10:00 - 14:00 začíná program u radnice města „Centrum Kroměříže vyhrazeno lidem“.
Výstava autobusů; Ekomobil; Evidence kol Městské policie; Seřízení a údržba jízdních kol;
12:00 slosování jízdenek Městské hromadné dopravy
Ceny vítězům bude předávat ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský
od 15:00 – 18:00 z přístaviště na Erbenově nábřeží – projížďky na katamaránu po řece Moravě

České Budějovice v době od 9:00 – 12:00 bude zavřeno náměstí Přemysla Otakara II. s přilehlými ulicemi pro automobilovou dopravu, proběhne vyhlášení výsledků soutěže MHD – slosují se lístky z MHD, použité v tomto týdnu a také předplatitelské kupóny. Cenou bude měsíční předplatné zdarma.
– Akce „Svezte se na vozíčku“- sdružení Kontakt bez bariér se snahou o začlenění tělesně postižených do života.
– Další akce - svozová firma představí nádoby pro tříděný odpad, proběhnou zde dětské soutěže a závody pro děti i dospělé. Místní nevládní organizace zde mohou mít propagační stánky. Na závěr akce cyklovýlet do okolí města.

Hodonín Od 14:00 uzavřeno Masarykovo náměstí a Národní třída
u radnice bude probíhat program. Akce: „Děti, přijeďte na své vyzdobené koloběžce“!
14:05 - projevy představitelů města a přítomných osobností
14:15 - vyhlášení výsledků soutěže vyhlášené u příležitosti dne veřejné dopravy a předání cen
14:20 - vyhlášení výsledků soutěže "Rozkvetlý Hodonín" a předání cen
14:30 - zahájení soutěží pro děti
15:45 - vyhlášení výsledků soutěže o nejkrásněji vyzdobenou koloběžku
16:00 - vystoupení skupiny LARIO BAND

Olomouc od 9:00 uzavřeno Horní náměstí a městská památková rezervace, tramvaj v Olomouci zdarma
9:00 pěší výlet po Olomouci
10:00 – 13:00 dopravní hřiště BESIP – dětské soutěže spojené s předáváním cen
11:00 cyklovýlet do Litovelského Pomoraví
Souběžná akce – Výstava aut Autosalón – s mottem: využívat auta šetrněji k životnímu prostředí

Vsetín od 14:00 uzavřena část Smetanovy ulice – akce „Přijďte si zabruslit či zakoloběžkovat!“
Prohlášení představitelů města k Evropskému dni bez aut
Cykloexhibice - free style Flatland
soutěže a zábava pro děti i dospělé

Evropský den bez aut (22. září) patří k významným dnům Evropy, zaměřeným na ochranu životního prostředí. Myšlenka Evropského dne bez aut se rozšířila do všech států EU i do kandidátských zemí. Cílem aktivit, pořádaných v tento den, je upozornit občany na problematiku automobilové dopravy, nabídnout jim alternativu hromadné městské dopravy, probudit aktivní přístup občanů, ve spojení s občanskými sdruženími, ke svému městu.

V letošním roce bude Evropský den bez aut slavnostním vyvrcholením Evropského týdne mobility (16. – 22. září). V tomto týdnu se budou konat propagační a osvětové akce na podporu různých forem udržitelné dopravy (veřejná doprava, cyklistika, zelené stezky apod.).

Pro další informace doporučujeme: