Atomstopp: Blokáda hraničního přechodu kvůli JE Temelín je nad právem na volný pohyb osob

24. listopadu 2006 | Atomstopp
Blokádu hraničního přechodu vyvolal český přístup k dovybavení JE Temelín spolu s porušením dohody z Melku.

„Odmítáme tvrzení českých politiků Přemysla Sobotky (předsedy českého senátu) a Miroslava Vlčka (předsedy české poslanecké sněmovny), podle nichž blokáda hraničního přechodu ve Wullowitz, která je plánována na 3.prosince 2006, neproběhne v souladu se zákony a principy,“ reagují zástupci sdružení Atomstopp_oberoesterreich na dnešní zprávu agentury APA.

„Je zcela neakceptovatelné a zároveň neodpovídá duchu Evropské unie, aby Česká republika na jedné straně porušila závaznou mezinárodní dohodu, která byla uzavřena pod dohledem Evropské komise v Melku, a zároveň se odvolávat na právo volného pohybu osob uvnitř Evropské unie,“ dodávají zástupci sdružení.

„Česká republika porušila kolaudací jaderné elektrárny Temelín ze dne 3.listopadu 2006 dohodu z Melku. Podle této dohody se totiž ČR zavázala Rakousku, že před uvedením jaderné elektrárny Temelín do komerčního provozu budou vyřešeny všechny otevřené bezpečnostní otázky. Konečná zpráva k procesu z Melku z října loňského roku potvrdila, že závažné otázky, kterými se v průběhu vstupu České republiky do Evropské unie musela zabývat dokonce skupina WPNS/AQG (Working Party on Nuclear Safety/Atomic Questions Group), dosud nebyly vyřešeny,“ vysvětlují zástupci sdružení Atomstopp_oberoesterreich.

„Blokádou hraničního přechodu chceme vyburcovat české politiky k tomu, aby se konečně začali zabývat dosud nevyřešenými bezpečnostními otázkami v jaderné elektrárně Temelín. V první řadě přece toto jaderné zařízení ohrožuje české obyvatelstvo! Dále vyzýváme spolkového kancléře Schüssela, aby začal s Českou republikou mluvit jasnou řečí a reklamoval v Praze porušení dohody z Melku. Pouze spolkový kancléř může zlomit dosavadní český přístup k dovybavení JE Temelín! Rakouská národní rada již 17.listopadu svým návrhem na rozhodnutí o JE Temelín zaujala jasné stanovisko a požaduje podání mezinárodní žaloby na ČR kvůli porušení dohody z Melku,“ uzavírají zástupci sdružení.

Další informace:
Roland Egger, tel: +43 664 421 5613