Budoucnost: Budoucnost jde do pražských magistrátních voleb jako součást koalice Solidarita

13. července 2022 | Budoucnost
Pražskou koalici Solidarita budou tvořit čtyři subjekty. ČSSD a Zelené doplní podle nové koaliční smlouvy hnutí Budoucnost a Idealisté. Cílem koalice je ulehčit obyvatelům Prahy od dopadů krize, posílit veřejné služby a postavit jasnou alternativu k pravicové koalici SPOLU.

Na tiskové konferenci v pražském Lidovém domě mimo jiné vyzval spolupředseda hnutí Budoucnost Filip Hausknecht Jiřího Pospíšila (TOP 09) k odstoupení z mandátu zastupitele hlavního města Prahy, kvůli jeho vazbám na kontroverzního podnikatele Michala Redla, vyšetřovaného v korupční kauze Dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s..

“Nezastavili jsme se v koaličním jednání a výsledek je tu. To co se děje v Praze, ale i v jiných městech, vidím jako velkou změnu. Česká republika je po posledních volbách anomálií v tom smyslu, že v parlamentní politice, ale i přímo pražské, nemají žádné zastoupení voliči nalevo od středu. Myslím, že je to pro každou společnost velmi nebezpečný stav a může vést k velmi turbulentnímu vývoji, že se citlivých témat chopí ti, jejichž řešení budou nenávistná, populistická a která nebudou skutečnými řešeními. To chceme změnit,“ řekla lídryně kandidátky Anna Šabatová na tiskové konferenci v Lidovém domě.

“Mám radost z našeho spojování a z toho, že se to podařilo. Ukazuje to, že jsme si vědomi vážnosti situace a toho, že je čas se spojovat a táhnout za jeden provaz, ne soutěžit o voliče,” řekl Filip Hausknecht (Budoucnost). “Ve chvíli, kdy čelíme několika krizím, je třeba především začít pomáhat lidem, na které nejvíce dopadají. Proto jsme do této koalice vnesli i balíček opatření proti vládnímu zdražování, mezi které patří například školní výlety a obědy pro děti zdarma, chceme také prověřit možnost MHD zdarma a rozhodně se zasadit za zvýšení věku z 15 na 18 let pro jízdu zdarma, abychom předcházeli nebezpečí dětských exekucí. Také zajistíme, aby se všechny Městské části zapojily do dalších kol Milostivého léta, aby lidé v exekucích měli šanci zbavit se dluhů. Budeme také chtít levnější energie pro odběratele obecních energetických firem, jako je Pražská energetická, a.s. a Pražská plynárenská, a.s.. Jsou to veřejné firmy, které mají naplňovat veřejné zájmy, a v tuto chvíli není veřejným zájmem, aby vydělávaly co nejvíc peněz, ale aby si lidé v Praze mohli dovolit zaplatit za energie a aby měli v zimě čím topit,” dodal.

Miroslav Dvořák (ČSSD) konstatoval: “Je to krok ke sjednocení liberální části levice, která nechybí jen v Praze, ale i v centrální politice. Tato koalice bude zastupovat témata všech čtyř subjektů, tedy nejen témata sociální vlídnosti hlavního města. Chceme se například mnohem víc zakousnout do družstevního a komunálního bydlení a využití městských pozemků k tomu, aby se na nich stavěly byty. Naši koalici chápu jako spojení kořenů pomyslného stromu sociálně demokratických tradic se svěží, zelenější politikou, protože bez listů strom nemůže žít. Věřím, že přesvědčíme i voliče a pokud nám dají šanci, tak je nezklameme.”

Matěj Žaloudek (Zelení) řekl: “Jako Zelení jsme za širší koalici rádi a věříme, že tak máme ještě větší šanci úspěch. Jsme zárukou ekologického rozměru, který bude v Praze čím dál důležitější. Budeme proto bojovat za zelenější město, přesně podle našeho sloganu Méně asfaltu, více zeleně.”

Vojta Vašák (Idealisté) dodal: “Jako Idealisté jsme rádi, že se podařilo vytvořit koalici Solidarita, která může Prahu přiblížit moderním západoevropským metropolím, které umí vzdorovat bytové a klimatické krizi.”

Koalice Solidarita v nadcházejících komunálních volbách v Praze ponese mimo jiné také téma péče: ať už péče v sociálních službách, péče o veřejný prostor nebo infrastrukturu služeb pro rodiče s dětmi. Celý program najdete zveřejněný na webu https://solidarita2022.cz/program/