České dráhy: ČD otevírají půjčovny kol, ve středních Čechách budou nově v Berouně a Mělníku

30. března 2017 | České dráhy
Po zimní přestávce České dráhy znovu otevírají oblíbené cyklopůjčovny v železničních stanicích v Praze a středních Čechách. Kromě stávajících sedmi, jedné v Praze a šesti dalších ve středním Polabí, si zájemci nově vypůjčí kola také ve stanicích Beroun a Mělník. K dispozici tu budou kvalitní krosová kola, horská kola a v některých stanicích navíc také elektrokola a koloběžky. Půjčovny v Polabí a v Berouně budou v provozu od 1. dubna do 31. října, smíchovská pobočka je v provozu celoročně.

Podobně jako v loňském roce budou půjčovny fungovat ve stanicích Praha-Smíchov, Kolín, Kutná Hora město, Lysá nad Labem, Poděbrady, Nymburk hl.n. a Neratovice, nově budou otevřené půjčovny v Berouně a Mělníku. Včetně nových půjčoven letos bude ve všech pražských a středočeských půjčovnách k dispozici celkem 90 kol. Ve stanici Praha-Smíchov si můžou cykloturisté zarezervovat 16 krosových kol, osm horských, dvě dětská kola a také dvě elektrokola. V sedmi stanicích od Mělníka po Kutnou Horu je rozmístěno celkem 44 krosových kol, ve stanici Mělník také dvě horská kola. K dispozici navíc budou i dětská kola (po dvou kusech ve stanicích Kolín, Kutná Hora město a Lysá nad Labem) a v nabídce nadále zůstávají dvě elektrokola v Kolíně a dvě ve stanici Praha-Smíchov. Nově otevřená půjčovna ve stanici Beroun nabídne 6 krosových kol a 2 horská kola.

S vypůjčenými bicykly je možné naplánovat řadu zajímavých tras malebnou krajinou Polabí nebo Českého krasu, a to bez starostí z přepravy kol na místa výletů. Vypůjčená kola je možné zdarma přepravit po řadě tratí v Praze a Středočeském kraji a výhodou je také možnost kola bezplatně uschovat, a to ve stanicích Beroun, Čáslav, Karlštejn, Kutná Hora hl.n., Libice nad Cidlinou, Mělník, Praha-Smíchov a Velký Osek. Bicykly z vybraných půjčoven v Polabí je navíc možné vrátit v některé z půjčoven v okolí (např. kola z hlavního nádraží v Nymburce lze vrátit ve stanicích Kolín, Lysá nad Labem nebo Poděbrady). Díky tomu si můžou cykloturisté naplánovat řadu výletů bez nutnosti vracet se do výchozí stanice.

Zájemcům nabízí dopravce kvalitní kola s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit dva osobní doklady (občanský, řidičský průkaz nebo např. In Kartu ČD), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Podrobnosti jsou na webu www.cd.cz/cdbike.

Obliba cyklopůjčoven ČD trvale roste

Cyklopůjčovny Českých drah jsou stále oblíbenější. V Praze a okolí loni využilo tuto službu celkem 1 503 zákazníků, což je zhruba o šest set více než v roce 2015. Největší zájem o půjčení kola byl minulý rok ve stanici Praha-Smíchov, a to nejen ve středočeském regionu, ale zároveň i v celé České republice. Tuto možnost tu využilo celkem 928 zákazníků, téměř o 400 více než o rok dříve. V Polabí si loni půjčilo kolo celkem 575 cykloturistů, meziročně o 200 více. Nejvyužívanější přitom byly půjčovny ve stanicích Poděbrady (247 výpůjček), Nymburk hl.n. (123 výpůjček) a Kolín (93 výpůjček).

Po celé republice bude letos možné vypůjčit si kola v celkem 68 půjčovnách, v dalších 28 stanicích pak po předchozí objednávce. Kola tak budou dostupná v celkem 96 stanicích. Vloni si po celé republice vypůjčilo drážní kola celkem 8 tisíc zákazníků. Meziročně tak vzrostl počet výpůjček o 2,5 tisíce. Nejvíce kol si zákazníci půjčili v Jihočeském kraji (2 355 výpůjček), v Praze a okolí a také v Jihomoravském kraji (891 výpůjček). Půjčovny budou i letos dostupné ve všech krajích ČR.

Tratě s bezplatnou přepravou vypůjčených kol v osobních a spěšných vlacích (Praha a Středočeský kraj)
* trať 171 Praha-Smíchov – Beroun
* trať 173 Praha-Smíchov – Beroun
* trať 011 Praha – Kolín
* trať 014 Kolín – Ledečko
* trať 060 Poříčany – Nymburk
* trať 061 Nymburk hl. n. – Rožďalovice
* trať 070 Praha hl.n.–Loukov u Mnich. Hradiště
* trať 071 Nymburk hl.n. – Mladá Boleslav hl.n.
* trať 076 Mělník – Mšeno
* trať 072 Lysá nad Labem – Mělník
* trať 230 Kolín – Čáslav
* trať 231 Kolín – Praha
* trať 232 Lysá nad Labem – Milovice
* trať 235 Kutná Hora hl. n. – Zruč nad Sázavou

Další nabídka Českých drah pro cykloturisty

Kromě cyklopůjčoven můžou milovníci cyklistiky využít také další služby Českých drah. Dopravce umožňuje přepravu kol ve všech regionálních vlacích na území středních Čech a Prahy a také v řadě dálkových vlaků odjíždějících z metropole do všech směrů. V sezóně pak ČD vypravují z Prahy speciální výletní vlaky do Slaného, na Kokořínsko a nově také do Českého ráje. Podrobnosti o přepravě kol jsou k dispozici na www.cd.cz/cdbike.

Cyklohráček pro rodiny s dětmi

O víkendech a svátcích od 25. března do 29. října je v provozu speciální výletní vlak „Cyklohráček“ z Prahy hl.n. kolem hradu Okoř až do Slaného. Speciální vlaková souprava vyjíždí na trať pro všechny nadšené výletníky, kteří si chtějí vychutnat každý kilometr své výpravy, ať už pěšky, na kole anebo ve vlaku. V Cyklohráčku se zabaví každý a cesta rychle uběhne. Ve voze plném her lze uspořádat turnaj v dámě nebo piškvorkách, zaparkovat své kolo a půjčit si hru nebo knížku. Ti nejmenší si mohou postavit hrad z kostek, složit puzzle nebo něco namalovat. V případě potřeby zde může cyklista dofouknout kola kompresorem, půjčit si sadu na lepení duše, nářadí na opravu kola nebo mazání.

Dva páry vlaků odjíždí z Prahy hl.n. v 9:07 a ve 13:07 a po Pražském semmeringu pokračují přes Hostivici, Středokluky a Podlešín do železniční stanice Slaný. Zpět ze Slaného jsou odjezdy v 11:01 a 16:57. Odpolední pár vlaků zajede každou poslední sobotu až do Zlonic. Kapacita vlaku je 76 míst k sezení a přibližně 20 jízdních kol. Po trase vlaku je celá řada míst, která lze navštívit, např. horu Říp, rotundu sv. Petra a Pavla v Budči, zříceninu gotického hradu Okoř, památník obce Lidice, bunkr Drnov u Podlešína nebo královské město Slaný.

Ve vlaku platí tarif Českých drah a Pražské integrované dopravy. Vlak je vhodný také k přepravě jízdních kol. Pro cestující s platnou jízdenkou PID (pásma P, 0 a B) je přeprava jízdních kol jako spoluzavazadel zdarma. Mimo území Prahy (pásma 1 – 7) je přeprava jízdních kol zpoplatněna.

Vlakem na Kokořínsko

Každou sobotu od 29. dubna do 2. října a také ve svátek 5. července se můžou příznivci cykloturistiky vydat za krásami Kokořínska. Speciální vlak odjíždí z Prahy-Vršovic v 8:27 a zastavuje v Praze hl.n. (8:40), v Praze-Vysočanech (8:48), v Praze-Čakovicích (9:02) v Neratovicích (9:15) a dále přes Všetaty a Mělník (příj. v 9:16), Lhotku u Mělníka (9:45) do Mšena (příj. v 10:09). V soupravě je řazen vůz upravený pro přepravu jízdních kol. Kapacita vlaku je 128 míst k sezení a cca 15 jízdních kol.

Po cestě lze vystoupit a vydat se na kole nebo pěšky a poznávat krásy Kokořínska. Ve Lhotce u Mělníka zaujme návštěvníky skalní obydlí nebo Národní přírodní památka Holý vrch. Turistické značení po červené vede podél rybníka Lhotka a říčky Pšovka až k nejznámějšímu rybníku Harasov, nad kterým se tyčí pískovcové skály. Odtud je to už kousek na hrad Kokořín, který je dominantou tohoto kraje. Za zmínku stojí rovněž skalní útvar Pokličky, ke kterému je to nejblíž po modré značce z cílové stanice Mšeno. Těm, kteří vystoupí ve Mšeně a chtějí vidět okolní krajinu z nadhledu, lze doporučit výšlap na Vrátenskou horu, kde je jedna z nejkrásnějších rozhleden v Čechách.

Ve vlaku platí tarif Českých drah a je také vhodný pro přepravu jízdních kol.

Nový výletní vlak do Českého ráje

České dráhy zavedou nový vlak z Prahy do atraktivní oblasti Prachovských skal. Poprvé tento vlak vyjede 3. června, dále pojede v sobotu 1. července, ve svátek 5. července a dále o sobotách 1. července, 5. srpna, 2. a 9. září. Odjíždět bude v 8:27 z Prahy-Vršovic a pojede přes Prahu hl.n. (odj. 8:38), Prahu-Libeň, Český Brod, Nymburk město, Jičín (příj. 10:29), Libuň (příj. 10:48) do Turnova (příj. 11:23). Zpět z Turnova pojede po stejné trase v 16:41, příjezd do Prahy hl.n. bude v 19:23 a do Prahy-Vršovic v 19:30. Podobně jako u vlaků do Slaného a na Kokořín bude i v tomto vlaku zařazen vhodný vůz pro přepravu jízdních kol. Ve vlaku bude platit tarif Českých drah.