Radek Drahný "> Certifikát EUROPARC Federation - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Certifikát EUROPARC Federation

7. října 2004 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný
Na konci minulého týdne zástupci Správy KRNAP převzali ve španělském letovisku Roses certifikát nadace EUROPARC Federation. Krkonoše jsou druhým územím v Evropě, které bylo takto vyznamenáno.

EUROPARC Federation je sdružení evropských chráněných území. Spojuje národní parky, regionální parky, přírodní parky a biosférické reservace ve 38 zemích Evropy se společným cílem chránit jedinečnou rozmanitost divoké přírody, nalezišť vzácných druhů a krajiny. Nadace byla založena v roce 1973 jako nezávislá nevládní organizace. Dnes má 340 členů v 38 evropských zemích a zahrnuje 400 chráněných území.

Jedním z projektů EUROPARK Federation je i spolupráce přeshraničních chráněných území. Mnoho aktivit v oblasti ochrany přírody je omezováno v rámci hranic státu či regionu. Příroda však nezná hranice. Z toho důvodu, obzláště v Evropě rozdělené na množství malých států, je nutné chápat ochranu přírody jako záležitost přesahující hranice států. Chráněná území jsou však mnohdy rozdělena nejenom hranicí, ale často i jinou legislativou, rozdílnými plány péče i odlišným managementem. Propagování přeshraniční spolupráce chráněných území je po dlouhá léta důležitou částí práce EUROPARK Federation.

Na mezinárodní konferenci v Durbanu, JAR, v září loňského roku byl přijat systém certifikace těchto přeshraničních oblastí s cílem podpořit jednotlivá chráněná území v jejich kvalitní a intenzivní spolupráci. Díky této certifikaci vzroste mezinárodní prestiž území a stane se tak motivací pro další práci. Zároveň se zviditelněním celého území stoupá pozitivní image ochrany přírody obecně.

Prvními, kdo získaly tento certifikát byly rakousko-maďarské národní parky Neusiedler See – Seewinkel a Fertö – Hansàg Nemzeti. Druhými jsou Krkonošský národní park a Karkonoski Park Narodowy. Tato certifikace má označit vzorovou přeshraniční spolupráci mezi chráněnými územími v Evropě.

Na jaře tohoto roku pobývali na české i polské straně Krkonoš komisaři EUROPARC Federation. Během svého pobytu analyzovali současnou úroveň spolupráce našich parků. Zaměřili se na devět bodů, mezi kterými figuruje například společná vize přeshraniční oblasti nebo existence oficiální dohody o spolupráci a na ni návazné plány aktivit. Nezbytnou je úzká spolupráce mezi jednotlivými pracovníky včetně vzájemné výměny zkušeností a informací. Mezi oblasti, na které je kladen velký důraz, patří ochrana přírody, ekologická výchova, udržitelný rozvoj cestovního ruchu nebo výzkum a monitoring.

V pátek tento týden bude v sídle Dyrekcje Karkonoskiego Parku Narodowego v Sobieszowe předán certifikát našim polským partnerům.