https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/ceska-a-rocha-se-pridala-ke-koalici-proti-palmovemu-oleji
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

A Rocha ČR: Česká A Rocha se přidala ke Koalici proti palmovému oleji

11. ledna 2019 | A Rocha ČR
Palmový olej je nejpoužívanějším rostlinným olejem v Evropě a v roce 2000 byl nejobchodovanějším rostlinným olejem na světě. Najdeme ho nejen v 50 % průmyslově zpracovaných potravin, ale také v kosmetice, čisticích prostředcích, zvířecích krmivech i v pohonných hmotách.

Hlavními producenty palmového oleje jsou Indonésie, Malajsie, Thajsko, Kolumbie, Nigerie, Papua Nová Guinea a Ekvádor.stop-palmovemu-oleji_text

Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku na světovém trhu, jsou zde vykáceny rozsáhle plochy deštných pralesů a nahrazeny velkoplantážemi palmy olejné. Aby mohly plantáže vznikat, je půda zabírána místním obyvatelům a domorodé kmeny tak přicházejí o tradiční způsob života i obživy.

Káceni deštných pralesů zároveň ničí velmi cenné a křehké přirozené prostředí mnoha vzácných rostlin a živočichů. Úbytek deštných tropických lesů narušuje klimatickou rovnováhu, přicházíme o celé ekosystémy. Je narušována struktura půd i zdroje podzemních vod a v souvislosti s používáním hnojiv, pesticidů a herbicidů i jejich čistota. Znečišťování na vlastní kůži pociťují místní obyvatelé, již jsou navíc vystavováni teroru velkých korporací, kterým v honbě za ziskem není nic svaté.

V posledních letech poptávka velice stoupá, a tak je k jejímu uspokojení potřeba stále více plantáží.

Do České republiky se každoročně doveze cca 30 000 tun palmového oleje. Jde možná o nejdůležitější příspěvek našeho státu k devastaci tropických pralesů, které jsou zdrojem největší biologické rozmanitosti planety a domovem milionů lidí. Nadbytečná konzumace palmového oleje neblaze působí také na naše zdraví. Palmový olej má hodně nezdravých mastných kyselin a málo těch prospěšných. Jeho konzumace podporuje poruchy imunity, a srdeční a cévní potíže. Rafinací vznikají látky vyvolávající rakovinu a genetická poškození.

Klíč k řešení máme paradoxně v rukou my – spotřebitelé. Na rozdíl od tamních domorodců máme daleko větší možnost ovlivnit hlavní příčinu celého problému – tedy zvyšující se poptávku po palmovém oleji.

Jak ukazují mnohé příklady nejen ze zahraničí, ale už i z ČR, tlak spotřebitelů na dovozce a výrobce je nejrychlejší cestou jak dosáhnout změn k lepšímu.

Jak na to?
* Vyhýbejme se výrobkům, které obsahují palmový olej. Využívejme více naše tuzemské výrobky, které jsou šetrné k životnímu prostředí.
* Informujme o problému známé ve svém okolí.
* Staňme se zdravou změnou v naší společnosti od bezstarostné konzumní spotřeby k odpovědnějšímu životnímu stylu.

Více informací o problematice palmového oleje se dozvíte na webových stránkách: http://www.stoppalmovemuoleji.cz/

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist