Tiskové zprávy
A Rocha ČR: Česká A Rocha se přidala ke Koalici proti palmovému oleji
11. ledna 2019 | A Rocha ČR
Palmový olej je nejpoužívanějším rostlinným olejem v Evropě a v roce 2000 byl nejobchodovanějším rostlinným olejem na světě. Najdeme ho nejen v 50 % průmyslově zpracovaných potravin, ale také v kosmetice, čisticích prostředcích, zvířecích krmivech i v pohonných hmotách.
Hlavními producenty palmového oleje jsou Indonésie, Malajsie, Thajsko, Kolumbie, Nigerie, Papua Nová Guinea a Ekvádor.stop-palmovemu-oleji_text
Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku na světovém trhu, jsou zde vykáceny rozsáhle plochy deštných pralesů a nahrazeny velkoplantážemi palmy olejné. Aby mohly plantáže vznikat, je půda zabírána místním obyvatelům a domorodé kmeny tak přicházejí o tradiční způsob života i obživy.
Káceni deštných pralesů zároveň ničí velmi cenné a křehké přirozené prostředí mnoha vzácných rostlin a živočichů. Úbytek deštných tropických lesů narušuje klimatickou rovnováhu, přicházíme o celé ekosystémy. Je narušována struktura půd i zdroje podzemních vod a v souvislosti s používáním hnojiv, pesticidů a herbicidů i jejich čistota. Znečišťování na vlastní kůži pociťují místní obyvatelé, již jsou navíc vystavováni teroru velkých korporací, kterým v honbě za ziskem není nic svaté.
V posledních letech poptávka velice stoupá, a tak je k jejímu uspokojení potřeba stále více plantáží.
Do České republiky se každoročně doveze cca 30 000 tun palmového oleje. Jde možná o nejdůležitější příspěvek našeho státu k devastaci tropických pralesů, které jsou zdrojem největší biologické rozmanitosti planety a domovem milionů lidí. Nadbytečná konzumace palmového oleje neblaze působí také na naše zdraví. Palmový olej má hodně nezdravých mastných kyselin a málo těch prospěšných. Jeho konzumace podporuje poruchy imunity, a srdeční a cévní potíže. Rafinací vznikají látky vyvolávající rakovinu a genetická poškození.
Klíč k řešení máme paradoxně v rukou my – spotřebitelé. Na rozdíl od tamních domorodců máme daleko větší možnost ovlivnit hlavní příčinu celého problému – tedy zvyšující se poptávku po palmovém oleji.
Jak ukazují mnohé příklady nejen ze zahraničí, ale už i z ČR, tlak spotřebitelů na dovozce a výrobce je nejrychlejší cestou jak dosáhnout změn k lepšímu.
Jak na to?
* Vyhýbejme se výrobkům, které obsahují palmový olej. Využívejme více naše tuzemské výrobky, které jsou šetrné k životnímu prostředí.
* Informujme o problému známé ve svém okolí.
* Staňme se zdravou změnou v naší společnosti od bezstarostné konzumní spotřeby k odpovědnějšímu životnímu stylu.
Více informací o problematice palmového oleje se dozvíte na webových stránkách: http://www.stoppalmovemuoleji.cz/
Hlavními producenty palmového oleje jsou Indonésie, Malajsie, Thajsko, Kolumbie, Nigerie, Papua Nová Guinea a Ekvádor.stop-palmovemu-oleji_text
Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku na světovém trhu, jsou zde vykáceny rozsáhle plochy deštných pralesů a nahrazeny velkoplantážemi palmy olejné. Aby mohly plantáže vznikat, je půda zabírána místním obyvatelům a domorodé kmeny tak přicházejí o tradiční způsob života i obživy.
Káceni deštných pralesů zároveň ničí velmi cenné a křehké přirozené prostředí mnoha vzácných rostlin a živočichů. Úbytek deštných tropických lesů narušuje klimatickou rovnováhu, přicházíme o celé ekosystémy. Je narušována struktura půd i zdroje podzemních vod a v souvislosti s používáním hnojiv, pesticidů a herbicidů i jejich čistota. Znečišťování na vlastní kůži pociťují místní obyvatelé, již jsou navíc vystavováni teroru velkých korporací, kterým v honbě za ziskem není nic svaté.
V posledních letech poptávka velice stoupá, a tak je k jejímu uspokojení potřeba stále více plantáží.
Do České republiky se každoročně doveze cca 30 000 tun palmového oleje. Jde možná o nejdůležitější příspěvek našeho státu k devastaci tropických pralesů, které jsou zdrojem největší biologické rozmanitosti planety a domovem milionů lidí. Nadbytečná konzumace palmového oleje neblaze působí také na naše zdraví. Palmový olej má hodně nezdravých mastných kyselin a málo těch prospěšných. Jeho konzumace podporuje poruchy imunity, a srdeční a cévní potíže. Rafinací vznikají látky vyvolávající rakovinu a genetická poškození.
Klíč k řešení máme paradoxně v rukou my – spotřebitelé. Na rozdíl od tamních domorodců máme daleko větší možnost ovlivnit hlavní příčinu celého problému – tedy zvyšující se poptávku po palmovém oleji.
Jak ukazují mnohé příklady nejen ze zahraničí, ale už i z ČR, tlak spotřebitelů na dovozce a výrobce je nejrychlejší cestou jak dosáhnout změn k lepšímu.
Jak na to?
* Vyhýbejme se výrobkům, které obsahují palmový olej. Využívejme více naše tuzemské výrobky, které jsou šetrné k životnímu prostředí.
* Informujme o problému známé ve svém okolí.
* Staňme se zdravou změnou v naší společnosti od bezstarostné konzumní spotřeby k odpovědnějšímu životnímu stylu.
Více informací o problematice palmového oleje se dozvíte na webových stránkách: http://www.stoppalmovemuoleji.cz/
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk