Filip Poštulka "> Česká ekologická izolace, která je výsledkem cirkulární ekonomiky, se objeví v německých tramvajích - Ekolist.cz

RECYKLACE - TEXTILU : Česká ekologická izolace, která je výsledkem cirkulární ekonomiky, se objeví v německých tramvajích

15. listopadu 2022 | RECYKLACE - TEXTILU
Autor: Filip Poštulka, tel: 724104295
Nový tuzemský izolační materiál ENVIZOL TRAIN, který vychází z principů cirkulární, nebo také oběhové ekonomiky slaví úspěch v německých městech Chotěbuz, Frankfurt nad Odrou a Brandenburk an der Havel. Výrobce izolantu – technologická společnost RETEX – zvítězila ve výběrovém řízení společnosti Škoda Transportation na komplexní izolaci pro tramvaje velkých braniborských metropolí.

Celkový objem izolace, bez opcí na další tramvaje, dosáhne téměř 5000 m2. Součástí dodávky pro 24 (a dalších 21 s opcí) moderních tramvají Škoda ForCity Plus, je nově vyvinutý ekologický izolační materiál Envizol Train. Izolace je vyráběna z recyklovaného materiálu metodou, která je v Evropě výjimečná. Jedinečnost materiálu spočívá především v použití speciálních nehořlavých vláken a způsobu jejich uložení. Díky tomu izolace plní nejpřísnější požadavky na požární bezpečnost a je zdravotně nezávadná.

Produkt cirkulární ekonomiky
Materiál ENVIZOL TRAIN vzniká v mnoha variantách. Výrobek tak má mnohostranné využití – například ve stropní, obvodové i podlahové konstrukci kolejových vozidel. Lze ho proto použít u tramvají, příměstských vlaků, rychlíků, lůžkových vlaků i ve vozech metra. Podstatná je ohleduplnost materiálu k životnímu prostředí – izolace je produktem takzvané cirkulární ekonomiky, pro kterou je charakteristická recyklace zbytkových odpadů.

Němce zajímá recyklace „Úspěch textilie ENVIZOL TRAIN vychází z našeho přesvědčení, že je třeba propojit výrobu a vývoj moderních materiálů s principy cirkulární ekonomiky,“ vysvětluje generální ředitel RETEXu a Předseda platformy pro cirkulární ekonomiku Robert Šimek a doplňuje: „Právě pro německé i další evropské zákazníky bude spojení moderních technologií a vysokého stupně recyklace čím dál podstatnější.“

O společnosti: RETEX je významnou českou technologickou společností s dlouholetou tradicí. Vyrábí produkty s vysokou přidanou hodnotou z recyklovaných materiálů. Základní hodnoty, na nichž RETEX stojí, jsou: usnadňovat firmám podnikání a šetřit přírodu. V České republice je RETEX lídrem v oblasti cirkulární ekonomiky. Firma je dodavatelem netkaných textilií pro známé značky z oblasti auto průmyslu. Její materiály se uplatní u vlaků, tramvají, autobusů, praček, myček či sušiček. Oblíbené jsou i recyklované textilie pro stavebnictví. Velký úspěch mají zelené střechy RETEXu a společnost nabízí i inovativní materiály pro zdravotnický průmysl, obuvnictví a nábytkářství. RETEX je akciová společnost s českým kapitálem
Filip Poštulka, tel: 724104295