České dráhy: České dráhy zmodernizují motoráky pro lokální tratě, dostanou i Wi-Fi

15. ledna 2019 | České dráhy
Národní dopravce připravuje modernizaci 19 motorových vozů řady 809 a 810 pro lokálky a vedlejší regionální výkony v Moravskoslezském kraji. V současné době probíhá příprava dokumentace k modernizaci. Samotná přestavba vozů by se měla uskutečnit v letech 2019 a 2020 v dceřiné společnosti Českých drah, firmě DPOV, a.s.

V rámci modernizace bude na motorové vozy dosazen nový motor, splňující současné přísné ekologické parametry, s výkonem 242 kW. Z pohledu cestujícího dojde k podstatnému zlepšení komfortu. Vůz získá kompletní, dostatečně výkonnou klimatizaci, a to jak pro oddíl cestujících, tak i pro kabiny strojvedoucích. Nové budou čalouněné sedačky s větší roztečí a tedy s větším prostorem pro nohy. Cestující budou mít k dispozici Wi-Fi připojení k internetu i elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky, jako jsou např. mobilní telefony. Modernizací projde také WC, ale zachován bude z provozního hlediska vedlejších tratí výhodnější systém tzv. gravitačního WC (bez odpadových nádrží). Nové budou také dveře s řadou bezpečnostních prvků pro slabozraké a nevidomé, ovládané tlačítky a za jízdy blokované proti otevření.

„Rozsah modernizace byl stanoven podle požadavku objednavatele, Moravskoslezského kraje, na rozsah a kvalitu železniční osobní dopravy ve smluvním období po roce 2019. Plánované úpravy také zapadají do strategie rozvoje chytrého regionu,“ říká Miroslav Klich, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Moravskoslezském kraji a dodává: „Pro provoz na vedlejších tratích jsou vozidla řady 809 a 810 ekonomicky výhodná i po provedení rozsáhlejší modernizace, po které nabídnou podstatně vyšší komfort a kvalitu cestování odpovídající současným požadavkům na vedlejších tratích.“

Modernizované motorové vozy budou v provozu na méně frekventovaných regionálních linkách např. na Opavsku, v okolí Suchdola nad Odrou nebo Studénky.