Markéta Doubravská "> České ekologické zemědělství na veletrhu Biofach v Německu - Ekolist.cz

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO: České ekologické zemědělství na veletrhu Biofach v Německu

V Německé Norimberku se konal mezinárodní veletrh biopotravin a bioproduktů BIOFACH 2004. České ekologické zemědělství zde mělo letos opět slabé zastoupení, které reprezentoval jako tradičně pouze Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO a dvě české firmy.

Letošní mezinárodní veletrh biopotravin a bioproduktů se konal v německém Norimberku 19.-22. února. Své produkty a výrobky zde prezentovalo 1882 vystavovatelů, z toho téměř dvě třetiny ze zahraničí (67 zemí světa). Expozice v oblasti ekologického zemědělství a výroby biopotravin jsou na celém světě z velké části závislé na podpoře států a regionů, která v letošním roce pokulhávala a projevila se především v poklesu celkové vystavovatelské plochy. Bohatě zastoupeny byly jako již tradičně vystavovatelé z Německa, Itálie, Španělska a Francie.

Prezentace českého ekologického zemědělství a výrobců biopotravin na Biofachu 2004 bylo velmi slabé, i přesto že Česká republika patří mezi nejrozvinutější středo a východoevropské země v této oblasti. Jedinou českou expozicí byl stánek Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO, který představil výrobky několika českých výrobců, stánek firmy Sluneční brána a firmy Racio. Při srovnání s expozicemi dalších středo a východoevropských států letos překvapili zejména Poláci a Maďaři, kteří díky podpoře státu a samotných národních producentů připravili rozsáhlé expozice.

České zastoupení v podobě stánku svazu PRO-BIO se uskutečnilo za finanční podpory nadace Henricha Bölla. Své výrobky zde představili členové svazu PRO-BIO: ekofarma Pollau (víno, koření), obchodní společnost Pro-Bio s r.o. (obilné výrobky), dvůr Ratibořice (výrobky z kozího mléka, vítězi soutěže Česká biopotravina roku2003), ekofarma Březí (výrobky z kozího mléka), Vinselekt Michlovský (víno), Tradice Bílých Karpat (mošty), Oxalis (čaje), ekofarma Dědov (výrobky z ovčí vlny) a Petr Endrle (polní plodiny, jateční býci). Expozici podpořily také firmy Country Life, s.r.o. a Pro-Bio obchodní společnost s.r.o.

Zástupce Svazu PRO-BIO se během veletrhu účastnil odborných seminářů a symposia, vedl oficiální jednání mj. se slovenským ministrem zemědělství a dalšími zahraničními partnery. Svaz PRO-BIO také uspořádal pro své členy a další zájemce samostatný zájezd na veletrh Biofach.

Zemí roku na veletrhu Biofach se stalo Holandsko. Odborná porota hodnotila vystavované biopotraviny a bioprodukty. Nejvyšší ocenění „Produkt roku“ získala čokoládová tyčinka „Latte Macchiato“ od německé firmy Rapunzel Naturkost a v oblasti kosmetiky firma Dr. Hauschka, která již prorazila i na český trh. Další ocenění se udílelo mezi producenty bio vína.

Veletrh navštívilo více než 30 000 návštěvníků, z nichž nejvíce byli zastoupeni spotřebitelé, prodejci biopotravin a výrobci, kteří se snaží načerpat inspiraci a uzavřít nové kontrakty.

V rámci Biofachu se uskutečnilo symposium „Ekologické zemědělství v EU a Akční plán“, kterého se zúčastnili ministři zemědělství z 12 zemi Evropy a více než 300 expertů z 25 zemí. Bohužel český ministr zemědělství zde chyběl. Akční plán, jež bude prezentován koncem dubna 2004, zahrnuje mj. plán podpory ekologického zemědělství zaměřený na podporu informovanosti spotřebitelů, marketing biopotravin a koexistenci ekologického zemědělství a GMO.

Hlavním tématem odborných seminářů a workshopů v rámci Biofachu byla otázka koexistence ekologického zemědělství a GMO.

Celkový obrat na světovém trhu s biopotravinami činil v roce 2003 23 miliard EUR, největší obrat zaznamenal evropský trh s 10,6 miliard EUR hned po trhu v USA, který dosáhl 12 miliard USD. V Evropě si drží své prvenství Německo (3 miliardy EUR), Velká Británie (1,7 miliard EUR), Itálie (1,4 miliard EUR) a Francie (1,3 miliard EUR). Nárůst byl v roce 2003 zaznamenán také na východě, zejména v Japonsku (400 milionů EUR). Největší rozvoj trhu s biopotravinami v uplynulém roce prožívali ve Velké Británii a Itálii. Obecně stoupla především poptávka po bio čerstvé produkci, například ovoci, zelenině a mléčných výrobcích.
V historickém měřítku nejvyšší nárůst trhu s biopotravinami ovlivnily problémy s BSE, když v roce 2001 vzrostl o 30%.

Podle studií je na světě ekologicky obhospodařováno více než 24 milionů hektarů půdy. S největší rozlohou vede Austrálie, Argentina a Itálie. V loňském roce produkce ekologického zemědělství vzrostla jako reakce na zvýšenou poptávku na trhu. Mnoho zemí rozšířilo nabízený sortiment ekologické zemědělské produkce a dodává především na trhy s větší nákupní silou spotřebitelů. Avšak co prospívá trhu, ale na druhou stranu trápí zemědělce, jsou výkupní ceny zemědělských komodit. Výkupní ceny bio mléka a bio masa výrazně klesly především v Německu, Velké Británii a Francii, což mělo za následek snížení příjmů zemědělců. S tím souvisí nedostatečná finanční motivace pro přechod dalších zemědělců na ekologické hospodaření. Zemědělská produkce je však ovlivňována především poprávkou spotřebitelů. V roce 2004 se předpokládá růst ekonomiky a tudíž i vyšší kupní síla spotřebitelů.

Se vstupem nových zemí do EU se zjednoduší cesta středo a východoevropským zemím na západní trhy. Tyto země měly doposud velmi malý sortiment konečných bio výrobků a navíc import zboží byl složitý a nákladný. Tato situace se v květnu 2004 změní a předpokládá se velký boom v oblasti ekologického zemědělství.

Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, se sídlem v Šumperku, vznikl v roce 1990 a je celostátní nevládní organizací sdružující ekologické zemědělce, zpracovatelské a obchodní organizace, spotřebitele, poradce, školy a výzkumné ústavy orientující se na ekologické zemědělství a uplatnění bioproduktů a biopotravin. Svaz PRO-BIO poskytuje komplexní služby svým členům, počínaje pomocí s přechodem na ekologický systém hospodaření, přes pomoc při řešení odborných i administrativních problémů, až po podporu prodeje, propagaci bioproduktů, informační servis, vzdělávání a zastupování zájmů vůči kontrolní organizaci či státním orgánům.

Svaz PRO-BIO má blízko svým členům díky deseti regionálním centrům s působností na celém území ČR a dvou odborných sekcí. V současné době sdružuje 528 členů, z toho asi 400 zemědělských podniků, které obhospodařují cca 130 tisíc hektarů zemědělské půdy. Podporuje spolupráci se spotřebiteli a přáteli ekologického zemědělství prostřednictvím PRO-BIO Ligy, která je sdružením na ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství a má v současnosti 152 členů – spotřebitelů.