Daniela Magersteinová "> České nevládní organizace dnes v Bratislavě protestují - Ekolist.cz

Jihočeské matky / Občanská iniciativa pro ochranu životní­ho prostředí: České nevládní organizace dnes v Bratislavě protestují

Dnes se v Bratislavě koná první zasedání Evropského jaderného fóra za účasti čelních představitelů Evropské komise a premiérů České republiky a Slovenska.

Fórum bude zaměřeno na tři stěžejní oblasti související s jadernou energetikou: příležitosti, rizika, vylepšování image jaderné energetiky a transparentnost (informování veřejnosti).

Evropská komise se netají tím, že vidí v jaderné energetice prostředek ke snížení emisí skleníkových plynů. Zástupci českých nevládních organizací (OIŽP, Jihočeské matky) dnes na protestní akci v Bratislavě upozornili účastníky tohoto fóra na skutečnost, že se Evropská komise stává prodlouženou rukou jaderné lobby, která zneužívá fenoménu globálních klimatických změn k prosazování svých zájmů.

„Jaderná energetika však není řešením globálních klimatických změn. I kdyby se nám do roku 2030 (kdy má dojít k redukci skleníkových plynů o 30 %) podařilo zdvojnásobit současný celosvětový instalovaný výkon jaderných elektráren, vedlo by ke zvýšení podílu jaderné energetiky na celkové obchodovatelné primární energii ze současných 6% na zhruba 10%, čímž by se objem emisí skleníkových plynů snížil o pouhých 5%,“ říká Pavel Vlček z OIŽP.

„Politici, kteří budou rozhodovat o tom, zda jejich země bude rozvíjet jadernou energetiku, by si měli uvědomit, že s narůstajícím počtem jaderných zařízení se zvyšují rizika spojená s jejich provozem. Jsou to především rizika závažných havárií, problematika dlouhodobého ukládání vysoce radioaktivního vyhořelého paliva, rizika zneužití štěpných materiálů pro výrobu jaderných zbraní a v neposlední řadě zvyšování počtu zařízení, která by se mohla případně stát terčem teroristických útoků, “ říká Jitka Srncová ze sdružení Jihočeské matky.

„Podle našeho názoru by budoucí evropská energetická politika měla klást větší důraz na výstavbu menších, diverzifikovaných zdrojů a nikoli velkých centrálních, energetické monopoly posilující zdroje. Transparentnost a otevřené informování veřejnosti, kterou jaderná lobby hlásá, je pouhou proklamací. Ve skutečnosti dochází v zemích, které jaderné elektrárny provozují, k omezování občanských svobod,“ shodují se zástupci obou sdružení.

Kontakty:
Mgr. Pavel Vlček, OIŽP o.s., tel.: 00420 777 006 241