Dana Štefáčková "> Českosaské Švýcarsko má své první certifikované výrobky - Ekolist.cz

České Švýcarsko, o.p.s.: Českosaské Švýcarsko má své první certifikované výrobky

18. června 2010 | České Švýcarsko, o.p.s.
Autor: Dana Štefáčková, tel: 777 819 198

"Smyslem certifikace regionálních výrobků je zviditelnění tradičních regionů (známých např. svou zachovalou přírodou, zdravým prostředím, lidovými tradicemi) a především má za cíl pomoci živnostníkům a malým firmám s propagací a reklamou jejich produkce, s odbytem jejich produktů", vysvětluje Marek Mráz ze společnosti České Švýcarsko a dodává:"Místní výrobky jsou výjimečné svou vazbou na region, na jeho charakter, tradice, kulturu či historii a svojí jedinečností mají velký potenciál v cestovním ruchu. Proto se zavádějí regionální značky pro místní produkty jako jedna z možností účinné podpory místní ekonomiky."

Certifikace je určena zpravidla pro řemeslné nebo umělecké výrobky, potraviny nebo zemědělské a přírodní produkty. Žádost o udělení certifikace pro výrobek si mohl podat jakýkoliv výrobce, ale aby získal certifikaci musel splňovat několik podmínek/kritérií jako například: výrobek musí být vyrobený v regionu (to platí i pro sídlo výrobce), musí být kvalitní,! ekologicky nezávadný a dále se hodnotili i další jedinečné vlastnosti výrobku jako např.: tradice, ruční výroba, spojitost s regionem či potenciál stát se atraktivním turistickým suvenýrem apod.
Nakonec desetičlenná certifikační komise (složená z deseti zástupců: regionálního koordinátora společnosti České Švýcarsko o.p.s., Asociace regionální značky, MAS Šluknovsko, zástupců státní správy a samosprávy i výrobců) vybrala 10 výrobců z Českého a 2 výrobce ze Saského Švýcarska s těmito výrobky:

* Mikovské nože z Mikulášovic
* Děčínská jeřabinka (pálenka) od firmy Valdemar
Grešík -- Natura s.r.o.
* Přírodní bylinková mýdla z mýdlárny Rubens v Růžové
* Přírodní kosmetika z Vlčí hory (Krásná Lípa) od firmy
Nobilis Tilia
* Nebočadská keramika z chráněné dílny Jurta v Děčíně
* Pivo Kocour z Varnsdorfu
* Kozí sýr z farmy Žofín v Horním Podluží
* Ručně malované sklo z Mikulášovic
* Autorské šperky o! d pana Herzlíka z České Kamenice
* Dřevěné spony a hřebeny! od pana Kříže z Varnsdorfu
* Sochy a pískové předměty z labského pískovce -- od
německého výrobce z obce Dorf Wehlen --
Minuaturpark Saské Švýcarsko
* Naundorfer Obstbrand -- saská pálenka

Návštěvníci Českosaského Švýcarska se mohou již o hlavní turistické sezóně potěšit zajímavými regionálními výrobky a suvenýry, které lze zakoupit buď přímo u výrobců nebo v informačních střediscích národního parku České Švýcarsko -- v Krásné Lípě,Jetřichovicích či v Dolní Chřibské .

Kontaktní osoba: Dana Štefáčková
E-mail: dana.stefackova@ceskesvycarsko.cz